הסכמה הושגה על פרטי עסקת החטופים, שצפויה לצאת לדרך כבר בימים הקרובים - אך עדיין נותרו פרטים טכניים שלא נסגרו. משלחת המשא ומתן הישראלית, בראשות ראש המוסד דדי ברנע, נשארה גם הלילה (בין רביעי לחמישי) בדוחא כדי להשלים את המגעים על יישום ההסכם, בין היתר כדי לסגור את רשימת האסירים שישוחררו, בהם גם מחבלים רוצחים.
לטובת אישור העסקה, הקבינט המדיני-ביטחוני אמור להתכנס היום, חמישי, בשעה 11:00, ומיד לאחר מכן תתקיים ישיבת הממשלה, שבסופה תתפרסם רשימת האסירים שישוחררו במסגרת ההסכם. רק לאחר שייסגרו כל הפרטים בקטאר, ראש המל"ל צחי הנגבי יזמן את חברי הקבינט לאשר את העסקה - כך שתיתכן דחייה בלוח הזמנים. צוות המו"מ ככל הנראה לא יספיק לחזור, וישתתף בישיבה בשיחה מרחוק.
עוד כותרות:
בתוך כך, בלשכתו של ראש הממשלה טענו הלילה כי "נתניהו קיים לפני שעה קלה שיחת ועידה עם צוות המשא ומתן בדוחא, שדיווח לו על ניסיונות של הרגע האחרון מצד חמאס לחזור בו מהבנות ה-27 במאי. בין השאר, בניגוד לסעיף מפורש שמעניק לישראל זכות וטו על שחרור רבי-מרצחים שהם סמלי טרור, חמאס דורש להכתיב את זהותם של מחבלים אלה. ראש הממשלה הנחה את צוות המו"מ לעמוד על ההבנות שסוכמו, ולדחות על הסף את ניסיונות הסחטנות של הרגע האחרון מצד חמאס".
מצד המתווכות, נבהיר, לא נמסר עד כה על בעיות שעלו ברגע האחרון. עם זאת, ייתכן שישיבות הקבינט והממשלה, שמתוכננות להיום, יתעכבו.
יותר משנה אחרי שקרסה עסקת החטופים הקודמת, ראש ממשלת קטאר מוחמד א-ת'אני כינס אמש מסיבת עיתונאים, שבה הכריז רשמית על כך שישראל וחמאס הגיעו להסכם - שבמסגרתו הפסקת האש תחל כבר ביום ראשון בשעה 12:15.
למרות התנגדות שרי הציונות הדתית ועוצמה יהודית, העסקה צפויה לעבור ברוב גדול בקבינט וגם בממשלה. רשימת האסירים שצפויים להשתחרר צפויה, כאמור, להתפרסם כבר היום על ידי מזכירות הממשלה. בעסקה הקודמת ניתנו לציבור עשר שעות לעתור נגדה לבג"ץ, וגם הפעם יינתן זמן להגשת העתירות.
אם הכול יתנהל כמו שצריך, כאמור, הפסקת האש ושחרור החטופים צפויים להתחיל כבר בתחילת השבוע הבא - אך יש לציין כי לוחות הזמנים תלויים גם ביכולת של חמאס להוציא לפועל את השחרור, כך שייתכנו שינויים.
על פי פרטי העסקה, תחילה ישוחררו נשים בשני סבבים, ביום הראשון (ישוחררו שלוש נשים) וביום השביעי (ישוחררו שבע נשים). ישראל סיכמה עם חמאס שקודם ישוחררו החטופים החיים ורק לאחר מכן החללים, מתוך רצון לשחרר חטופים חיים כמה שיותר מהר. עד כה חמאס לא העביר לישראל את רשימת החטופים החיים – והוא אמור למסור אותה ביום השביעי של הפסקת האש.
אחרי שחרור הנשים צפויים להשתחרר מבוגרים מעל גיל 50, ואחריהם הגברים הפצועים, בהם ירדן ביבס, אביהם של כפיר ואריאל. רק בסוף יושבו לישראל החטופים החללים. עבור החטופים המבוגרים ישוחררו אסירים פלסטינים לפי מפתח של 1:3 אסירי עולם, ועוד 27 אסירים על כל אחד ששפוטים לתקופות שונות. כמו כן, 50 אנשי חמאס פצועים יורשו לעבור מדי יום דרך מעבר רפיח למצרים עם מלווים, וכל אחד מהם יחויב לקבל אישור של ישראל ומצרים. גם אזרחים פצועים יורשו לצאת.
בשבוע השישי של הפסקת האש, חמאס אמור לשחרר את הישאם א-סייד ואברה מנגיסטו – שישוחררו תחת קטגוריית החולים והפצועים - וישראל תשחרר תמורת שחרורם 47 אסירים מעסקת שליט.
בסך הכול, עבור חמש החטופות האזרחיות ושני ילדי משפחת ביבס ישוחררו 210 קטינים ונשים פלסטינים; עבור חמש החיילות החטופות ישוחררו 150 אסירי עולם ו-100 אסירים נוספים; עבור תשעה חטופים חולים ופצועים ישוחררו 110 אסירי עולם; עבור 10 חטופים מבוגרים ישוחררו 30 אסירי עולם ו-270 אסירים נוספים; עבור מנגיסטו וא-סייד ישוחררו 60 אסירים ו-47 משוחררי עסקת שליט שנכלאו מחדש; כמו כן, ישוחררו אלף פלסטינים שנעצרו מ-8 באוקטובר ולא השתתפו בטבח.
בסך הכול ישוחררו 290 אסירי עולם ו-1,687 אסירים ועצירים נוספים, אך המספר המדויק הסופי תלוי במספר החטופים שיחזרו חיים. תחילה התנגדה ישראל לשחרר אסירים תמורת חללים, אך בסופו של דבר התפשרה על שחרור מוגבל. המחבלים הרוצחים לא ישוחררו ליהודה ושומרון, אלא יוגלו למדינה שלישית לפי בחירתם – קטאר, טורקיה, אלג'יריה או מדינה אחרת. אסירים שאין להם דם על הידיים יוכלו לחזור לבתיהם ביהודה ושומרון. בנוסף, ישראל נערכת גם להחזרת גופות של מחבלים פלסטינים לעזה.
במהלך 42 הימים הראשונים של הפסקת האש, ישראל תשמור על רצועת ביטחון של 700 מטרים בשטח הרצועה, ותשלוט בציר פילדלפי ובציר נצרים - אך תהיה גם נסיגה מדורגת של צה"ל ביתר האזורים. במסגרת ההסכם, תושבי עזה יוכלו לחזור לצפון הרצועה, אך לא יורשו לחזור חמושים או להכניס אמצעי לחימה.
העסקה כוללת סידורי ביטחון בנוגע למנגנון שיבדוק בציר נצרים, שחוצה את הרצועה לרוחבה, כלי רכב ועגלות משא. לפי התוכנית, חברה אמריקנית היא זו שתבצע את הבידוק. כבר ביום השביעי יורשו עקורים לחזור לצפון הרצועה, ללא נשק וללא חיפוש. בנוסף יורשו לעבור צפונה כלי רכב, שיעברו בידוק על ידי חברה פרטית.
במסגרת ההסכם יהיה גידול משמעותי בנפח הסיוע ההומניטרי שיוכנס לעזה, והוא יעמוד על כ-600 משאיות ביום. כמו כן, ישראל הסכימה להפסקת האיסוף המודיעיני בעזה בימים של שחרור החטופים.
המשא ומתן על השלב השני יתחיל עד היום ה-16 של השלב הראשון, ובמהלכו צפויים להשתחרר כל יתר החטופים החיים, בהם גם החיילים - אז גם תיכנס לתוקף הפסקת אש קבועה, ותהיה נסיגה מלאה של כוחות צה"ל. בשלב השלישי ישוחררו כל החטופים החללים, ולפי ההסכם יחלו השיקום והבנייה מחדש של הרצועה בפיקוח של מצרים, קטאר והאו"ם.
כיפופי הידיים בין הצדדים נמשכו עד הרגע האחרון, וגם אחרי ההודעה על כך שהושגה עסקה מיהרו בלשכת רה"מ להוציא הודעת הבהרה כי "לאור העמידה התקיפה של ראש הממשלה נתניהו, חמאס התקפל בדרישתו ברגע האחרון לשינוי פריסת הכוחות בציר פילדלפי. עם זאת, נותרו עדיין מספר סעיפים לא סגורים במתווה, ואנו מקווים שהפרטים ייסגרו הלילה". דובר רה"מ עומר דוסטרי אף ציין כי "הדיווחים על 'נסיגה מציר פילדלפי' הם שקר מוחלט. ראש הממשלה נתניהו לא ויתר על מילימטר מהשליטה הישראלית בציר פילדלפי". בהמשך נמסר מהלשכה כי "הודעה רשמית מטעמו של נתניהו תימסר רק לאחר שיושלמו הפרטים האחרונים בהסכם, שעליהם עובדים בשעות אלה".
עם זאת, יש לציין כי לפי ההסכם שנחשף, ישראל תצמצם בהדרגה את הכוחות בציר פילדלפי במהלך השלב הראשון של העסקה - ותשלים את הנסיגה לא יאוחר מהיום ה-50.
"ישראל הקשתה, חמאס היה המכשול עיקרי"
אחרי שהושגה הסכמה על פרטי עסקת החטופים, גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שהיה מעורב במשא ומתן בשנה האחרונה, הכריז רשמית על כך שישראל וחמאס הגיעו להסכם. בכירים אמריקנים נוספים, שהיו שותפים למאמצים, העבירו תדרוכים ובירכו על ההגעה ליעד המיוחל.
בכיר בבית הלבן, שהיה מעורב במגעים, שיתף על מאחורי הקלעים: "הנשיא ביידן הציג ב-27 במאי את התוכנית שהובילה להפסקת האש בעזה ולשחרור בשלב הראשון של נשים, ילדים, מבוגרים, פצועים וחולים מקרב החטופים".
למעשה, העסקה שאושרה אמש דומה לזו שהציג ביידן כבר בקיץ האחרון. "ניהלנו מגעים אינטנסיביים לגבי העסקה הזו שאושרה לפני כמה חודשים", אמר הבכיר, "אבל המגעים נתקעו ב-31 באוגוסט, כשהירש גולדברג-פולין ועוד חמישה בני ערובה נוספים נהרגו במנהרה ברפיח".
לדבריו, אחרי רצח ששת החטופים, האמריקנים שינו את האסטרטגיה והתמקדו בזירה הצפונית כדי "לדחוק" את חיזבאללה. "מאוקטובר ניהלנו שיחות עם ראש הממשלה נתניהו והצוות שלו לביטחון לאומי לגבי השפעות המצב בלבנון על עסקת שחרור החטופים", סיפר הבכיר. "במהלך ביקור חשוב ב-27 בנובמבר הגענו להסכם הפסקת אש בלבנון, מה שהוביל לעיסוק אינטנסיבי יותר בהסדר לשחרור בני הערובה בעזה.
"ב-12 בדצמבר, במהלך ביקור בישראל, דנו במשך שעות על האצת המאמצים", הוסיף הבכיר. "השינויים באזור, כולל בידוד חמאס, סייעו להתקדם. עד סוף דצמבר, חמאס הסכים למסור רשימה של 33 בני ערובה לשחרור, מה שאפשר התקדמות. מ-5 בינואר ועד היום עבדנו על הפרטים הסופיים, כולל הסכמי הפסקת אש, פריסת כוחות, תנאי חמאס, סיוע הומניטרי ורשימות האסירים הפלסטינים שישוחררו".
סטיב ויטקוף, השליח המיועד למזרח התיכון של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, שהגיע לביקור פתע בישראל ביום שבת, סייע לדברי הבכיר לסגור את הפרטים האחרונים. "במשך לילה שלם עד שלוש לפנות בוקר, צוותי המשא ומתן האמריקנים, הישראלים, הקטארים והמצרים עסקו בתיאומים כדי להבטיח שניתן יהיה להשלים את ההסכם עוד היום".
בנוסף, הבכיר אמר כי "חמש החיילות הישראליות יוחלפו ביום ראשון בתמורה לאסירים פלסטינים", וכי החטופים קית' סיגל ושגיא דקל-חן שמחזיקים באזרחות אמריקנית ישוחררו בשלב הראשון לעסקה. הוא גם אישר כי משלחת חמאס והמשלחת הישראלית שהו באותו מבנה במהלך השיחות. לדבריו, המתווכים "דילגו" בין הקומות השונות שבהן שהו המשלחות. היום, הוא הוסיף, יגיעו צוותים לדוחא במטרה לדון ביישום ההסכם.
דובר מחלקת המדינה של ארה"ב מת'יו מילר רמז בתדרוך נוסף לעיתונאים כי המעבר לשלב השני בהסכם אינו בטוח: "כדי להגיע מהשלב הראשון לשלב השני צריך שמצרים וקטאר ידחפו את חמאס, וארה"ב צריכה לדחוף את ישראל - אלו הבטחות שאנחנו לא יכולים לקיים בחמישה ימים שנותרו עד הממשל החדש.
"לכן", הסביר מילר, "זה קריטי שכל הצדדים המעורבים יראו שארה״ב נמצאת בחדר, וכשהיא נותנת הבטחות, אלה הבטחות לטווח הרחוק. המעורבות של הצוות של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ במשא ומתן הייתה הכרחית כדי להגיע לחתימה. זאת הייתה התנהלות חריגה, ואנחנו מעריכים מאוד את המעורבות של הצוות״.
מילר שיתף גם בקשיים שקדמו להגעה להסכם. "היו פעמים שבאנו לממשלת ישראל ואמרנו - 'אתם דוחפים חזק מדי, ואנחנו מבקשים מכם לחזור בכם'", סיפר. יום אחרי שהשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הודה שישראל טרפדה עסקאות, אמר מילר כי "היו פעמים שישראל הציגה תנאים חדשים והצעות חדשות שהקשו על הגעה להסכם - בדיוק כמו שחמאס עשה".
לדבריו, "זה טבעו של משא ומתן. אבל בחמישה, שישה חודשים האחרונים זה היה חמאס שלא היה מוכן לשאת ולתת - ולתקופה מסוימת, אחרי חיסול סינוואר, גם לא היה יכול. חשבנו שהגענו קרוב מאוד לעסקה ביולי-אוגוסט, אבל אז ראינו שחמאס פשוט לא זז מעמדתו. ישראל הייתה מוכנה לדון וחמאס לא. חמאס ללא ספק היה המכשול העיקרי, במיוחד מאז אוגוסט".
גם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שהרבה לבקר את ישראל מפרוץ המלחמה, בירך על ההכרזה על הפסקת האש. "אני משבח את המתווכות – מצרים, קטאר וארה"ב – על מאמציהן המסורים בגיבוש ההסכם", מסר. "המחויבות הבלתי מתפשרת שלהן למציאת פתרון דיפלומטי הייתה קריטית להישג הזה. אני קורא לכל הצדדים לעמוד בהתחייבויות שלהם ולהבטיח שההסכם ייושם במלואו".
בהצהרתו הרשמית התמקד מזכ"ל האו"ם "בהקלה על הסבל העצום" שנגרם לפלסטינים. "חיוני שהפסקת האש תסיר את המכשולים הביטחוניים והפוליטיים המשמעותיים שמונעים העברת סיוע ברחבי עזה, כך שנוכל להגדיל משמעותית את התמיכה ההומניטרית הדחופה שמצילה חיים. המצב ההומניטרי נמצא ברמות קטסטרופליות", מסר.
"ההסכם הזה הוא צעד ראשון קריטי, אך עלינו לרתום את כל המאמצים גם לקידום יעדים רחבים יותר, כולל שמירה על האחדות, הרציפות והשלמות של השטח הפלסטיני הכבוש", אמר גוטרש. "אני מפציר בצדדים ובכל השותפים הרלוונטיים לנצל את ההזדמנות הזו כדי להקים מסלול מדיני אמין לעתיד טוב יותר לפלסטינים, לישראלים ולאזור כולו".
לדבריו, "סיום הכיבוש והשגת פתרון מוסכם של שתי מדינות, שבו ישראל ופלסטין יחיו זו לצד זו בשלום ובביטחון, בהתאם לחוק הבינלאומי, החלטות האו"ם הרלוונטיות והסכמים קודמים, נותרו בעדיפות דחופה. רק באמצעות פתרון שתי מדינות בר-קיימא ניתן יהיה לממש את שאיפות שני העמים".
פורסם לראשונה: 23:28, 15.01.25