הדמוקרטים בסנאט האמריקני חסמו הערב (יום ג') הצעת חוק שנועדה להעניש בחומרה את בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) בשל צווי המעצר שהוציא נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט. ההצעה שקידמו הרפובליקנים, להטלת סנקציות "משתקות" נגד בית הדין ונגד כל מי שמעורב בחקירות שלו נגד ישראל, קיבלה אמנם רוב קולות – 54 מול 45 מתנגדים – אבל לא את הרוב המיוחס של 60, הדרוש בסנאט כדי למנוע פיליבסטר, ולפיכך נחסמה.
4 צפייה בגלריה
הצבעה ב סנאט ארה"ב על הצעת חוק ל סנקציות נגד בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג האג - שנחסמה על ידי הדמוקרטים
הצבעה ב סנאט ארה"ב על הצעת חוק ל סנקציות נגד בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג האג - שנחסמה על ידי הדמוקרטים
תוצאות ההצבעה הערב בסנאט. 54 תמכו, 45 התנגדו - וההצעה נחסמה כי לא קיבלה 60
לרפובליקנים יש רוב של 53 בסנאט, מתוך 100 בסך הכול, ולפי הדיווחים רק דמוקרט אחד הצטרף אליהם בהצבעה הערב: ג'ון פטרמן מפנסילבניה, שידוע בתמיכתו הנחרצת בישראל והרגיז לאחרונה דמוקרטים רבים בשל נכונותו לשתף פעולה עם הנשיא דונלד טראמפ. בריאיון לוושינגטון פוסט לפני ההצבעה אמר פטרמן כי הוא מעוניין ב"גרסה החזקה ביותר" של סנקציות על האג: "אני הולך להצביע בעד, אני לא מבין איך מישהו יכול לא להצביע בעד סנקציות נגד ה-ICC, אחרי איך שהם התנהגו לישראל". דמוקרט נוסף שלא התנגד, ונמנע בהצבעה, הוא ג'ון אוסוף מג'ורג'יה.
אף שנראה כי מדובר במכה עבור מאמצי ישראל לפעול נגד בית הדין, בתקווה ל"סנקציות מהגיהינום" שיגיעו מהר מאוד אחרי חזרת טראמפ לבית הלבן, בירושלים אומרים כי המגעים בוושינגטון סביב נוסח ההצעה נמשכים – וייתכן שבהמשך היא תעלה מחדש, אולי באופן מרוכך יותר.
4 צפייה בגלריה
יצחק הרצוג וג'ון פטרמן
יצחק הרצוג וג'ון פטרמן
הסנאטור פטרמן עם הנשיא הרצוג בביקור שערך אשתקד בישראל. "איך אפשר להתנגד?"
(צילום: מעיין טואף, לע״מ)
מנהיגי הדמוקרטים הבהירו אמנם כי הם תומכים בסנקציות על בית הדין, אבל טוענים שההצעה מנוסחת כעת באופן בעייתי, שמסכן בעלי ברית של ארה"ב ומכוון גם לעובדים בדרג זוטר בבית הדין. מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר דחק הערב בחבריו לסיעה להצביע "נגד", אך הדגיש כי ל-ICC יש "הטיה אנטי-ישראלית שאסור להתעלם ממנה". לדבריו, ההצעה הנוכחית מסכנת גם חברות אמריקניות, כגון כאלו שמסייעות לבית הדין להגן על עצמו מפני מתקפות סייבר.
הסנאטור הרפובליקני מארקנסו טום קוטון, שחתום על ההצעה, האשים הערב את הדמוקרטים בהתנהלות קלוקלת במשא ומתן על הנוסח. "היו לדמוקרטים 10 חודשים לשאת ולתת על ההצעה הזו, אבל במקום זאת הם חיכו עד לרגע האחרון כדי לדרוש שינויים בלתי ישימים", מסר – וטען שהדמוקרטים רוצים להעניק הקלות משמעותיות בסנקציות לחברות טכנולוגיה.
4 צפייה בגלריה
צ'אק שומר
צ'אק שומר
דחק בחבריו לסיעה להתנגד. מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, שומר
(צילום: Mandel NGAN / AFP)
"הדמוקרטים הצביעו נגד הגנה על כוחות אמריקניים נגד בית משפט שדה", האשים קוטון – כשכוונתו לטענה של הרפובליקנים שצווי המעצר נגד בכירים בישראל מהווים תקדים מסוכן שעלול לאיים בעתיד גם על חיילים ובכירים בארה"ב, שכמו ישראל אינה חברה בבית הדין ולא מכירה בסמכותו. "אל תטעו: הדמוקרטים החלישו היום את הביטחון הלאומי שלנו ואת יכולתה של ישראל להגן על עצמה".

המהלך נגד בית הדין: "הוא לא לגיטימי"

הצעת החוק, המכונה Illegitimate Court Counteraction Act ("חוק פעולת הנגד לבית משפט לא לגיטימי"), מבקשת כאמור להטיל סנקציות קשות על בית הדין: הסנקציות יוטלו לפי הנוסח הנוכחי שנחסם על כל אדם לא אמריקני שמעורב במאמצי בית הדין "לחקור, לעצור, לעכב או להעמיד לדין" אמריקנים, ישראלים או בעלי ברית אחרים של ארה"ב. ההצעה אושרה מוקדם יותר החודש על-ידי בית הנבחרים, בהצבעה שבה הצטרפו 45 דמוקרטים לרפובליקנים – ועברה ברוב גדול של 243 מול 140 מתנגדים.
מנסחי החוק מציינים בהצעה כי ההאשמות של התובע קארים חאן נגד ישראל, בטענה לפשעי מלחמה וניסיונות הרעבה של האזרחים בעזה, הן האשמות "חסרות שחר ולא לגיטימיות". בהצעה נכתב גם כי צווי המעצר שהוציאו שופטי ה-ICC מהווים כאמור "תקדים מסוכן" שמאיים על ארה"ב, ישראל ובעלות ברית אחרות שלא מכירות בסמכותו של בית הדין, שהוקם ב-2002 במסגרת אמנת רומא.
ישראל מעולם לא חתמה על האמנה, אבל ב-2021 קבעו שופטי בית הדין שיש לו סמכות על המתרחש בשטחים הפלסטיניים, כיוון שהרשות הפלסטינית כן הצטרפה לאמנה. כבר אז נפתחה נגד ישראל חקירה בחשד לפשעי מלחמה, והיא הורחבה בעקבות אירועי המלחמה. התובע שביקש את צווי המעצר, חאן, מסובך בימים אלו בעצמו בחקירה סביב טענות להטרדה מינית.

גיבוי למיקרוסופט ומשכורות 3 חודשים מראש: בית הדין מתכונן

בימים האחרונים הזהירו דיפלומטים במערב וארגוני זכויות אדם מהשלכות הצעת החוק, וטענו כי הסנקציות על ה-ICC יפגעו במאמצים למנוע פשעי מלחמה בעולם – וגם בחקירות של בית הדין נגד רוסיה בעקבות המלחמה באוקראינה. בית הדין, נזכיר, הוציא גם צו מעצר נגד הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין. במכתב ששלחו 20 דיפלומטים מאירופה לבכירים בסנאט הם הזהירו כי הסנקציות המוצעות "מאיימות לשחוק את שלטון החוק הבינלאומי, שהינו קריטי בקידום סדר וביטחון בעולם". לדבריהם, "צעדים כאלו יחתרו תחת עצם העיקרון של צדק בינלאומי ונשיאה באחריות – עיקרון שארה"ב הייתה מקדמת עוצמתית שלו".
4 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בכנס ב פלורידה 27 בינואר
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בכנס ב פלורידה 27 בינואר
בהאג נערכו לחזרת טראמפ, עם משכורות 3 חודשים מראש
(צילום: Mandel NGAN / AFP JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP AP Photo/Mark Schiefelbein)
בית הדין בהאג, שכבר ספג סנקציות אמריקניות בכהונתו הראשונה של טראמפ, נערך בימים האחרונים לצעדי ענישה קשים נגדו, ובסוכנות הידיעות רויטרס דווח בשבוע שעבר כי בין צעדי המנע שנקט היה תשלום משכורות מראש לשלושת החודשים הקרובים. גורם המעורה בפרטים אמר כי יש גם חשש שהסנקציות המוצעות ימנעו מחברת מיקרוסופט לשתף עם בית הדין פעולה, וכי בעקבות זאת נעשה גיבוי לראיות שנאספו במסגרת החקירות בהאג.