מבצע החילוץ הבהול מקאבול, בירת אפגניסטן, העלה הילוך בימים האחרונים, ומספר שיא של 21,600 בני אדם הוטסו ביממה האחרונה ברכבת האווירית של ארה"ב ובעלות בריתה במערב. אולם כעת מעיבה על המבצע הזה העובדה ששבוע אחד בלבד נותר למועד השלמת הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן.
אף שמדובר במועד שקבעה וושינגטון באופן שרירותי, כעת דורש הטליבאן – שלוחמיו מקיפים את נמל התעופה בקאבול – שהאמריקנים יעמדו בדד-ליין הזה, ומזהיר מ"השלכות" אם החיילים האמריקנים ימשיכו לשהות שם אחרי 31 באוגוסט. בצל האיום הזה דיווח בצהריים (יום ג') ה"וושינגטון פוסט" כי ראש ה-CIA וויליאם ברנס נועד אתמול בקאבול, בחשאי, עם עבדול ראני ברדר – אחד ממייסדי הטליבאן וראש הלשכה המדינית של ארגון הטרור.
אפגניסטן של הטליבאן – עוד כותרות:
• "מוכנים לקרב". הטליבאן מתקרב למעוז של מתנגדיו
• תיעוד: מטוס פינוי מנסה להטעות "טילי דאעש"
• "הטליבאן לא השתנה": דיווחים על זוועות מרחבי אפגניסטן
• זרעי הטרור, והאופיום: סחר הסמים של הטליבאן
בפנטגון מסרו היום כי בפרק זמן של 24 שעות, מאז אתמול בבוקר, חולצו מקאבול 12,700 בני אדם ב-37 טיסות של מטוסים צבאיים אמריקניים. עוד 8,900 חולצו ב-57 טיסות של מדינות אחרות המשתתפות במבצע החילוץ. בסך הכול, כך לפי הפנטגון, חולצו מקאבול יותר מ-58,000 איש מאז 14 באוגוסט, יום לפני שהטליבאן נכנס לקאבול ללא כל התנגדות של הצבא האפגני הקורס, ובכך השלים את השתלטותו המהירה על אפגניסטן כולה (מלבד מעוז אחד קטן שממשיך להתנגד לו, בעמק פנג'שיר).
הגנרל סטיבן ליונס, ראש פיקוד התחבורה של הצבא האמריקני אשר מפקד על הרכבת האווירית המורכבת הזו, אמר הלילה בתדרוך לתקשורת בפנטגון כי כ-200 מטוסים צבאיים מעורבים במבצע, בנוסף למטוסים האזרחיים שצפויים לסייע להם בקרוב, בעקבות הוראתו החריגה של ממשל ביידן לכמה חברות תעופה לתרום את חלקן במבצע. ליונס ציין כי המטוסים שוהים על הקרקע בנמל התעופה בקאבול פחות משעה לפני שהם מסיימים להעמיס אנשים וציוד – וממריאים. מדובר במשימה לא פשוטה עבור הטייסים ושאר צוותי התעופה: "הם עייפים", אמר הגנרל האמריקני, "הם בטח מותשים בחלק מהמקרים".
הצרפתים פינו לוחם טליבאן: "עזר לנו"
מדינות נוספות במערב משתתפות כאמור במבצע החילוץ, בהן בריטניה שהודיעה הבוקר כי פינתה ביממה האחרונה 2,000 בני אדם מקאבול. אולם גם רבבות האנשים שחולצו עד כה מבירת אפגניסטן הם רק חלק קטן יחסית מכלל אלו שמבקשים כעת להימלט מהמדינה – מחשש לחידוש משטר הדמים האיסלאמיסטי של ארגון הטרור, שכבר הוכיח את אכזריותו בשלטונו הקודם בין 1996 ל-2001. לצד אלפי אזרחי ארה"ב ואזרחיהן של מדינות אחרות, המוני אפגנים צובאים כעת על נמל התעופה על שם חמיד קרזאי בקאבול. רבים מהם שיתפו פעולה עם הכוחות הזרים במלחמה בת ה-20 השנים בטליבאן וחוששים כעת ממסע נקמה של ארגון הטרור, אף שזה הבטיח להם "חנינה" לכאורה.
מהנמל בקאבול הגיעו בימים האחרונים תמונות קשות למדי של כאוס: לפחות 20 בני אדם נהרגו בתקריות שונות, אחת מהן אתמול, אז דווח על חילופי אש בין כוחות ביטחון אמריקניים, גרמניים ואפגניים לבין חמושים אלמונים. לא מעט נהרגו מהדוחק הרב שנוצר כאשר אלפים – אתמול דווח כי המספר הזה עמד על 20,000 – מצטופפים בסמוך לשעריו הסגורים של הנמל. בודדים אף מצאו את מותם כאשר נתלו על אחד ממטוסי התובלה האמריקניים בזמן ההמראה, בניסיון נואש להימלט מארצם.
בצל הכאוס הזה, הבוקר דווח כי ייתכן שמטוס אוקראיני שהמריא מקאבול "נחטף" לכאורה ביום ראשון על ידי קבוצה של נוסעים חמושים לא-מזוהים, והונחת על פי דרישתם באיראן. את הטענה הזו, שאמינותה כלל לא ברורה עדיין, השמיע סגן שר החוץ האוקראיני יבגני ינין, בדברים שצוטטו הבוקר בסוכנות הידיעות הרוסית TASS.
ינין לא ציין בדברים שלו מה אירע לאותו מטוס "גנוב", כלשונו, לאחר שהונחת לכאורה באיראן, ואם קייב תדרוש את החזרתו. הוא הוסיף שעוד שלושה ניסיונות לחלץ אזרחים אוקראינים מקאבול בהמשך, לאחר אותה חטיפה לכאורה, נכשלו – כיוון שקייב לא הצליחה להביא את אנשיה לנמל התעופה בבירה האפגנית.
הכאוס הרב באפגניסטן מעורר גם חשש ביטחוני, והמדינות שמשתתפות בחילוץ המזורז פועלות במקביל לערוך בדיקות ביטחוניות לאפגנים הרבים שנדחסים במטוסיהן. הבוקר הודיעו הצרפתים שלאחד המטוסים עלה אדם שהיה חבר בטליבאן. שר הפנים הצרפתי ג'רלד דרמאנה טען כי אותו אדם סייע לצבא הצרפתי בפינוי השגרירות של פריז בקאבול, וכי הוא הודה שהיה חבר בארגון הטרור ושנשא נשק במסגרת פעילותו. דרמאנה הוסיף כי האיש נעצר הבוקר על ידי המשטרה בפריז, אחרי ששהה בבידוד במלון בעיר הבירה הצרפתית, כמו כל שאר המפונים האפגנים. לדברי דרמאנה, עוד לפני כן לוחם הטליבאן הזה היה תחת מעקב צמוד, ולדבריו לא מדובר במחדל מודיעיני.
גורם דיפלומטי בנאט"ו אמר הבוקר לסוכנות הידיעות רויטרס כי המצב מחוץ לנמל התעופה בקאבול נרגע מעט: לטענתו אלפים מהאפגנים שהמתינו מחוץ למתחם חזרו לביתם, אחרי ששמעו כי בשאר אזורי אפגניסטן המצב "רגוע יחסית". עם זאת, הדיפלומט הדגיש כי קשה לאמת את הדיווחים הללו, לאור העובדה שרק מעט מידע מודיעיני זורם כעת ממחוזות מרוחקים יותר באפגניסטן.
מבצע החילוץ נמשך בינתיים במרץ – ותחת תיאום שוטף בין ארה"ב לטליבאן. עוד לפני הדיווח היום על המפגש החשאי בין ראש ה-CIA למנהיג הטליבאן, ב"ניו יורק טיימס" דווח אמש כי המפקד הבכיר ביותר של הכוחות האמריקניים באפגניסטן, הגנרל פיטר ואסלי – שאחראי על כמעט 6,000 חיילים שמוצבים כעת בנמל בקאבול ומסייעים במבצע הפינוי הבהול – נפגש עם גורמים מהטליבאן על בסיס כמעט יומי. פגישות ושיחות בין שני הצדדים מתקיימות גם בדרגים נוספים לפי העיתון.
"הקו האדום" של הטליבאן
"עד עכשיו, וגם בהמשך, המבצע דורש תיאום קבוע ופעולות למניעת חיכוך מול הטליבאן", אמר דובר הפנטגון ג'ון קירבי בתדרוך לתקשורת הלילה. הוא ציין כי בהתאם לבקשת וושינגטון, הטליבאן סייע בהרחקת הקהל העצום שמתגודד מסביב לנמל. התיאום הניב לדבריו לפחות שתי פעולות אמריקניות מחוץ לנמל: האחרונה שבהן, כך חשף קירבי, התרחשה אתמול, כאשר מסוק צבאי חילץ 16 אמריקנים מאזור אחר בקאבול והביאם לנמל התעופה. במבצע דומה ביום חמישי חולצו במסוק 169 אמריקנים ממלון בבירה האפגנית.
הטאליבן, שבניסיון לזכות בתמיכה ובהכרה מהעולם מנסה כעת להציג עצמו כמתון יותר, הבטיח אמנם לסייע במבצע החילוץ – אך כעת מראים אנשיו של ארגון הטרור סימנים לאי-נחת מהדיווחים בארה"ב על כך שייתכן כי המבצע יתארך מעבר למועד האחרון לנסיגה האמריקנית בסוף החודש. אחד מדוברי הטליבאן, סווהיל שהאין, אמר אתמול בריאיון לרשת "סקיי ניוז" כי השלמת הנסיגה ב-31 באוגוסט הינה בגדר "קו אדום" עבור הארגון, והוא הזהיר כי במקרה שבו הנסיגה תתעכב מעבר לכך הארגון "יגיב", אך לא פירט כיצד בדיוק.
ביידן כבר רמז לאפשרות של דחיית המועד בימים האחרונים, כאשר בריאיון לרשת ABC בסוף השבוע הוא הצהיר כי ארה"ב תפעל לחלץ את כל האמריקנים מאפגניסטן, גם לאחר 31 באוגוסט. להחלטה האמריקנית על דחיית הנסיגה השפעה גם על מדינות אחרות: בבריטניה ובצרפת, למשל, כבר הודיעו כי לא יוכלו להמשיך בחילוץ לאחר שהאמריקנים יעזבו את קאבול. עם זאת, שר ההגנה הבריטי בן וואלאס אמר הבוקר כי להערכתו לא תהיה ארכה למועד הנוכחי.
כך או כך, כדי לוודא שכל האמריקנים אכן פונו מאפגניסטן הממשל של ביידן נדרש לדעת כמה מהם נותרו שם – נתון שאתמול התברר כי וושינגטון מתקשה לקבוע אותו במדויק. יועצו לביטחון לאומי של ביידן, ג'ייק סליבאן, אמר במסיבת עיתונאים אמש בבית הלבן כי אחת הסיבות לקושי בקביעת מספר האמריקנים שעוד נותרו באפגניסטן נובע מכך שחלקם כבר התפנו, אך לא עשו זאת תוך רישום מוסדר עם אנשי השגרירות הפועלים כעת מתוך נמל התעופה בקאבול.
יצוין כי גורמים אמריקנים העריכו לפני שבוע שמספרם הכולל של האמריקנים באפגניסטן עומד על בין 10,000 ל-15,000. במסיבת העיתונאים אמש נזפה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי בכתב של רשת "פוקס ניוז", אחרי שאמר כי אותם אמריקנים "נטושים" כעת באפגניסטן. "אני חושבת שזה חוסר אחריות לומר שהאמריקנים נטושים. הם לא. אנחנו מחויבים להחזיר את האמריקנים הביתה", היא אמרה לאותו כתב, פיטר דוסי.
אפגנים בסיכון נדרשו להסתלק: "עדיפות לאמריקנים"
כשברקע האולטימטום של הטליבאן, בתקשורת האמריקנית דיווחו הלילה כי מבין ההמונים הצובאים על נמל התעופה בקאבול מי שזוכה לתעדוף הם האזרחים האמריקנים ואזרחיהן של מדינות אחרות מהמערב, בעוד לא מעט אפגנים – חלקם כאלו שכאמור שיתפו פעולה עם הכוחות הזרים – נדחים ונדרשים לחזור לביתם. גורם במחלקת המדינה האמריקנית הודה בפני ה"ניו יורק טיימס" כי חלק מהאפגנים נדחים כשהם מגיעים לנמל, וברשת CNN דיווחו כי המדיניות במתחם שונתה: לפי הדיווח שלה, רק אזרחים אמריקנים, אזרחים של שאר מדינות נאט"ו או כאלו שמחזיקים בוויזה (גרין קארד), רשאים לעבור בשערי הנמל.
ב"טיימס" שוחחו עם כמה מאותם אפגנים ששיתפו פעולה עם האמריקנים, וכעת מוצאים עצמם נטושים למעשה ללא כל עזרה, חרף ההבטחות של וושינגטון לגמול להם על שירותם ולחלצם למקום מבטחים. אישה אחת, שעבדה עם הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי, סיפרה כי נדרשה על ידי פקידים אמריקנים להתפנות מנמל התעופה כשכבר המתינה לעלות על המטוס, יחד עם בני משפחתה. "סיכנו את החיים שלנו", היא אמרה בתסכול.
במקרה אחר שתואר בדיווח של ה"טיימס", ביום ראשון בערב, מאות אפגנים שנתונים תחת סכנה מוגברת לנקמה מצד הטליבאן הצליחו לעבור את המחסומים שאנשיו מאיישים מסביב לנמל – אך בתוך המתחם הם נדרשו על ידי האמריקנים לחזור על עקבותיהם. מאט זלר, סוכן CIA לשעבר שיחד עם פקידים אחרים לשעבר מנצל כעת את קשריו באפגניסטן על מנת לסייע מרחוק לאותם אפגנים, הביע תרעומת על המקרה הזה ומקרים אחרים. "אנחנו אומרים לאנשים הללו לשרוד יום שלם בתוך ההמולה, וכאשר הם כבר מצליחים להיכנס פנימה – הם נדרשים לחזור חזרה".
הילדות שלי באפגניסטן, ואני באמריקה
עבור האפגנים המעטים שמזלם שפר עליהם, הרשויות בארה"ב ובשאר המדינות המשתתפות במבצע החילוץ נדרשות לספק להם כעת תנאי מחייה, לפחות זמניים. בפנטגון אמרו הלילה כי לשם כך הוכנו ארבעה בסיסים בארה"ב – בניו ג'רזי, בווירג'יניה, בטקסס ובוויסקונסין – והללו יוכלו לשכן בסך הכול 25,000 מפונים. כעת שוהים בהם רק 1,200 מפונים. על פניהם של אלו שנחתו הלילה בנמל התעופה בדאלס שבווירג'יניה ניכרה תשישות רבה. אחד מהם נשאל על ידי הכתבים שהמתינו להם שם כיצד הוא חש, והשיב: "אנחנו בטוחים".
אישה מבוגרת בנמל בווירג'יניה נראתה צונחת באנחת רווחה אל תוך כיסא גלגלים שהוצע לה על ידי עובדי המקום, בעוד ילדה קטנה שנישאה על כתפיו של ילד גדול יותר הסתכלה בסקרנות לכל עבר. בבהלה הרבה בקאבול נראה שרבים מהאפגנים נטשו את מיטלטליהם: חלקם נשאו כשנחתו בארה"ב רק תיק יד או שקית פלסטיק עם רכוש דל. אחרים נחתו בידיים ריקות לחלוטין.
רבים השאירו לא רק ציוד ורכוש מאחור, אלא גם בני משפחה. שימה בת ה-30 הציגה לכתב של סוכנות הידיעות AFP בנמל בווירג'יניה תמונה בטלפון הנייד שלה ובה נראו שתי בנותיה, בנות 6 ו-10. "הילדות שלי באפגניסטן, ואני באמריקה", אמרה בכאב. "אני מתה, אני מתה", הוסיפה – והתחילה לייבב בבכי ולכסות את פניה בידיה. "אני מתה".
בתוך כך, ב"נו יורק טיימס" פרסמו הלילה תיעוד החושף עד כמה הייתה בהולה הבריחה של הדיפלומטים האמריקנים ממתחם השגרירות שלהם בקאבול ביום ראשון בשבוע שעבר, כאשר לוחמי הטליבאן הגיעו לשעריה של העיר, ופלשו אליה בתוך שעות בודדות. בתיעוד, שצולם על ידי אזרחים אמריקנים שעבדו ביחד עם כוחות ארה"ב והגיע לידיו של ה"טיימס", נראים פחי זבל במתחם הנטוש גדושים עד אפס מקום בחתיכות שבורות של מחשבים שרוסקו.
אחד מאותם קבלנים אמריקנים, שרבים מהם מחקו את הסרטונים שהעלו לרשתות החברתיות מחשש שיאבדו את עבודתם, תיעד גם אש שהאמריקנים הציתו ככל הנראה במערכת נשק מסוג C-RAM, שנועדה להגן על השגרירות האמריקנית מפגיעת טילים או פצצות מרגמה. אחד הגורמים ששוחחו עם ה"טיימס" אמר כי הציוד הושמד על מנת שלא ייפול לידי הטליבאן: הארגון כבר שם את ידו על נשק וציוד רב שהאמריקנים סיפקו לצבא האפגני שנכנע ללא קרב כמעט. לפי הדיווח במתחם השגרירות נותרו גם כמה כלי רכב משוריינים, אך גם אלו הושחתו על מנת שלא ניתן יהיה להשתמש בהם עוד.
דניאל סלאמה השתתף בהכנת הידיעה
פורסם לראשונה: 11:44, 24.08.21