פרויקט גדול לשיקום מוצבים ישנים חשף את מצבם הרעוע של מבנים שבהם ישנו לוחמים. באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה משלימים בימים אלה פרויקט הנדסי בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים לשדרוג מוצבי לוחמים בגבולות ובגזרות הבט"ש, באופן שחשף עד כמה המצב עד כה היה גרוע לחיילים שמגנים על המדינה. באחד המוצבים ששופצו בדרום התפרק מבנה מגורים בזמן שהמנוף הרים אותו לקיפול מהמקום. המבנה שימש לאורך שנים לוחמים בין שמירות, מארבים וסיורים.
במוצבים אחרים גילו אנשי אט"ל מקלחות ושירותים שבורים ומעופשים, מטבחים רקובים, רצפות סדוקות, מזגנים מקולקלים ותנאי מחייה מעליבים שלא מכבדים את מי שהוגדר בצבא כ"חוד החנית" – לוחמי הסדיר שמעמדם נשחק בשנים האחרונות. התכנית כוללת בשלב זה כמה עשרות בודדות של מוצבים ותסתיים בתוך כשנתיים, כך מעריכים בצבא.
תחת הכותרת "קו המגע", הסתערו באט"ל על מוצבים בכל הגזרות, מגבול לבנון וסוריה ועד לגבול עם ירדן בערבה, וביצעו ניתוח מצב למוצבים, בעיקרם קטנים המשמשים לרוב מחלקה או פלוגה, כלומר בין 15-10 לוחמים לכמה עשרות בודדות. השדרוג אפוא היה דיפרינציאלי בהתאם לחומרת המצב במוצבים, נידחים ברובם, שלא זכו לנראות סבירה כמו מוצבים גדודיים או מפקדות חטיבתיות גזרתיות. ניתוח המצב במוצבים אלה כלל גם בדיקה של הקרקע כדי לחבר חלק מהם לתשתיות חשמל ומים, זאת לאחר שהלוחמים שהוצבו בהם נאלצו לאורך השנים להיות תלויים בגנרטורים או במכלי מים.
במסגרת הפרויקט, אליו נרתמו גורמים במטכ"ל ובאגף התכנון, שופצו מבני בטון ישנים, הותקן ריהוט חדש ללוחמים, שודרגו המטבחים וחדרי האוכל הקטנים ומבני מגורים יבילים ורקובים הוחלפו במבנים ניידים מתעשייה קלה, שנחשבים לעמידים, מבודדים וסביבתיים יותר, ללא צורך ותלות בבניית מבני בטון קבועים ויקרים יותר. מבנים אלו עשויים מחומר אנטי-ונדלי מתכתי ומרצפת בטון, וניתן להבריגם בקלות לקרקע. הם כוללים מיטות ומזרונים חדשים, ארונות לוקר אישיים ללוחמים ונורות שינה. המוצב הראשון שנחנך היה בכרמי צור שבגזרת בית לחם, ובדומה למוצבים אחרים הוא כלל גם תחנת היסעים ראויה ללוחמים, סלילת כבישי גישה פנימיים בתוך המוצב, הקמת שערים וגדרות חדשים לצד עמודי תאורה תקניים.
באט"ל מנצלים את המהלך כדי להסדיר בעשרות מוצבים קיימים תשתיות נרחבות וחדשות גם ללוחמות, מתוך תפיסה נוכחית ועתידית כי כמות הלוחמות בצבא גדלה משנה לשנה, וכך גם הגזרות בהן הן משרתות. רק לאחרונה פורסם ב-ynet כי באוגדת הגליל החלה לפעול יחידה חדשה על טהרת הלוחמות – לראשונה בגבול לבנון. הגדודים המעורבים של חיל הגנת הגבולות, פיקוד העורף והתותחנים, תופסים יותר ויותר תעסוקות מבצעיות בגזרות השונות, גם באיו"ש, ולכן המהלך נוצל לדאוג ללוחמות לתנאי מגורים והפרדה קבועים ומוגדרים, ולא מאולתרים לרוב כפי שיש היום.
"התשתיות ללוחמות יהיו עם גידור אדריכלי ואמצעי מודולריים להרחבה ופירוק בהתאם לצורך", הסביר ל-ynet ראש מחלקת שוה"ם ותשתיות אלוף משנה מיקי בן חמו, לשעבר מג"ד בהנדסה, שהוביל את הפרויקט. "אנו מתקינים גופי חימום מים חדשים והישענות על אנרגיה סולארית מתוך ראייה ארוכת טווח". התכנית, בשלב זה, לא כוללת נגיעה במוצבים חודרים וארעיים או במוצבי פילבוקס, שבהם הטיפול יהיה מקומי יותר, ברמת החטיבה או האוגדה המרחבית. המהלך כלל גם שדרוג של סוללות כיפת ברזל שנעות ממקום למקום בהתאם לצרכים המבצעיים, עם מבנים ניידים הכוללים את כל רכיבי השהייה הנדרשים ללוחמים בשטח.