בצל התקדמותה האיטית במלחמה באוקראינה והבידוד הבינלאומי ההולך וגובר שלה ניסתה בצהריים (רביעי) רוסיה להפגין ביטחון ביכולתה לצלוח את המשבר. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הודה אמנם כי הסנקציות האדירות שהטיל העולם על ארצו הנחיתו מכה קשה על כלכלתה, אך טען: "יש לנו חוסן, פוטנציאל ותוכניות". בצל ההפגנות של פעילי מחאה נגד המלחמה ברחבי רוסיה, הפגנות שבהן נעצרו בשבוע האחרון יותר מ-6,000 מפגינים, טען הקרמלין כי התמיכה הציבורית בנשיא ולדימיר פוטין "גבוהה מאוד-מאוד". במערב היו בימים האחרונים מי שקיוו שהחנק הכלכלי והחרם התרבותי-ספורטיבי על רוסיה יגרמו לתסיסה נגד פוטין בתוך ארצו, ויובילו גם ללחץ עליו מצד האליטה הרוסית.
בצהריים המשיכו להגיע דיווחים סותרים מהעיר הגדולה חרסון שבדרום אוקראינה, עיר שרוסיה טענה בבוקר כי הצליחה להשתלט עליה. יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי טוען כי סביר להניח שהעיר לא נפלה לחלוטין לידי הרוסים. עם זאת, אין ספק כי הם נמצאים בתוכה, ובצהריים הגיעו ממנה סרטונים ראשונים המתעדים כוחות רוסיים ברחובות. היועץ האשים את רוסיה כי במהלך המתקפה על ארצו היא ירתה גם טילים בליסטיים, מסוג איסקנדר. אוקראינה דיווחה גם על קרב אווירי בשמי אזור קייב, שבו לחמו מטוסי מיג-29 אוקראיניים במטוסים רוסיים. לדבריה חייליה השמידו שני מטוסים רוסיים – וגם מטוס אוקראיני אחד אבד.
אתמול טענה רוסיה כי היום אמורות להתקיים שוב בגבול בין אוקראינה לבלארוס שיחות בין נציגי קייב ומוסקבה, אולם נשיא אוקראינה זלנסקי הדגיש כי לא ישלח את אנשיו כל עוד האש נמשכת. בצהריים אמר דובר הקרמלין פסקוב כי המשלחת הרוסית תגיע למקום המפגש המיועד בהמשך היום ותמתין שם לנציגים האוקראינים כדי לחדש את השיחות: "לא ברור אם הנציגים האוקראינים יבואו, בואו נקווה שכן", אמר. הוא שב וטען כי אוקראינה נשלטת על-ידי "ניאו-נאצים אמיתיים שהתחילו לרצוח את בני עמם ב-2014" וכי "מישהו צריך להעניש אותם על פשעיהם". לצד זה אמר שוב כי רוסיה אינה תובעת ריבונות על גבולותיהן של מדינות כלשהן.
בכירים רוסים המשיכו להפריח היום איומים מרומזים על שימוש בנשק גרעיני, והפעם הגיע תורו של שר החוץ סרגיי לברוב. סוכנות הידיעות הרוסית RIA דיווחה כי לברוב אמר שאם תפרוץ מלחמת עולם שלישית, היא תכלול שימוש בנשק גרעיני ותהיה הרסנית. לברוב שב וטען כי אוקראינה חותרת להשיג נשק גרעיני – טענה שהקרמלין החל לקדם בימים האחרונים כדי להצדיק את פלישתו – וכי אם היא תשיג אותו תישקף לרוסיה "סכנה אמיתית".
כשברקע טענות הקרמלין כי פוטין זוכה לתמיכה גדולה, קרא בצהריים מנהיג האופוזיציה הרוסית הכלוא אלכסיי נבלני לאזרחי רוסיה לצאת להפגין מדי יום ב-19:00 נגד הפלישה לאוקראינה.
דברי הקרמלין בצהריים באים כשברקע התקדמות של הכוחות הרוסיים בדרום אוקראינה. משרד ההגנה של רוסיה טען כאמור הבוקר כי הצבא הרוסי השתלט על העיר חרסון השוכנת באזור זה, עיר המונה קרוב ל-300 אלף תושבים. חרסון היא עיר נמל ומרכז תעשייתי חשוב, ויש לה ערך אסטרטגי רב משום שממנה יוכל הצבא הרוסי לצאת לכיבושים נוספים בדרום, בין השאר של אודסה. רוסיה גם תוכל לפרוץ סכר שהקימה אוקראינה בחרסון ושבאמצעותו מנעה הזרמת מים משם לחצי האי קרים אחרי שזה סופח על-ידי מוסקבה ב-2014.
ההודעה הרוסית על כיבוש חרסון הגיעה שעות אחרי שראש העיר, איגור קוליחאייב, אמר לרדיו המקומי כי מבצע הכיבוש יצא לדרך. תושבים בחרסון דיווחו כי חיילים רוסים נעים ברחובות, וראש העיר קוליחאייב אמר כי במהלך הלילה הם כבשו את תחנת הרכבת המרכזית שם. בימים האחרונים הייתה העיר נתונה להפגזות כבדות, ולטענת קוליחאייב יש בה הרוגים רבים – חיילים ואזרחים. הבוקר אמר ראש העיר כי חרסון זקוקה לנס, אבל בפוסט בפייסבוק הוסיף: "אנחנו עדיין אוקראינה. עדיין חזקים". לפני הצהריים טענה הממשלה בקייב כי חרסון טרם נכבשה כולה: "חלקים ממנה עדיין תחת שליטתנו, והלחימה נמשכת".
מעט לפני 12:00 דיווח סגן שר ההגנה האוקראיני כי משרדו בודק דיווחים שלפיהם הופגז נמל התעופה באודסה, העיר השלישית בגודלה באוקראינה. רשת CNN דיווחה על זירת התרחשות נוספת: מאות עובדים ותושבים חוסמים את הגישה לתחנת כוח גרעינית ליד העיר אנדרהודר שבדרום אוקראינה, בצל התקרבות הכוחות הרוסיים לאזור. בסרטונים משם הבוקר נראים החוסמים מנופפים בדגלי אוקראינה ומונעים בעזרת משאיות אשפה את המעבר. ראש העיר אנרהודר, דמיטרו אורלוב, כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "כולנו עובדים במתכונת חירום. אף אחד לא ייכנע. התושבים נחושים".
בריטניה: "האכזריות של פוטין צפויה להסלים"
מאז תחילת המלחמה בשבוע שעבר ההתקדמות הצבאית הגדולה ביותר של רוסיה נרשמה באזור הדרום, בעוד בצפון אוקראינה היא נתקלת בקשיים גדולים בהרבה. פרשנים במערב סבורים כי רוסיה נוקטת כעת טקטיקה של הריסת אזורים בנויים לפני הכניסה אליהם, בדומה לשיטות שכבר נקטה בצ'צ'ניה ובסוריה כדי לשבור את רוחם של מתנגדיה.
ראש העיר מריופול, אף היא בדרום, סמוך לחצי האי קרים, דיווח הבוקר כי עירו נתונה להפגזות כבדות מאז אמש, וכי כוחות החירום אינם יכולים לפנות פצועים. "אנחנו נלחמים, אנחנו לא מפסיקים להגן על מולדתנו", הבטיח ראש העיר ודים בויצ'נקו. מועצת העיר מסרה כי מריופול עודנה בשליטה אוקראינית, אם כי הלחימה קשה. לדבריה הרוסים תקפו בנייני מגורים, בתי חולים ומעונות לפליטים שנעקרו מבתיהם בגלל המלחמה, ויש עשרות פצועים.
משרד ההגנה הבריטי אותת הבוקר בזהירות כי למרות ההישגים המסוימים של רוסיה בדרום אוקראינה, אין להפריז בהם. בעדכון היומי שהוא מפרסם דיווח משרד ההגנה בלונדון כי לפי המודיעין שיש בידיו הכוחות הרוסיים אמנם נכנסו למרכז חרסון, אולם גם ביממה האחרונה ההתקדמות שלהם בכל הצירים הייתה מוגבלת – "ככל הנראה בשל הקשיים הלוגיסטיים המתמשכים שלהם וההתנגדות האוקראינית העזה". שר ההגנה הבריטי בן וואלאס הזהיר לצד זה כי "האכזריות של פוטין", כלשונו, צפויה להסלים: "כל מי שחושב בהיגיון לא יעשה את מה שפוטין עושה. הוא לא מצליח, הוא מקיף ערים, הוא מפציץ אותן בלי רחמים בלילה – ואז בסופו של דבר הוא ינסה לשבור אותן ולהיכנס".
ראש העיר קייב ויטלי קליצ'קו הזהיר בצהריים כי הכוחות הרוסיים מתקרבים לקייב: "אנחנו מתכוננים להגן על העיר! קייב מחזיקה מעמד ותחזיק מעמד!", כתב בהודעה שפרסם ברשתות החברתיות.
לפנות בוקר פרסם צבא אוקראינה הודעה שלפיה חיילים רוסים צנחו בחרקוב ותקפו בית חולים מקומי, והבוקר דיווח מושל חרקוב אולג סינגובוב כי בהפגזות וירי הטילים של היממה האחרונה נהרגו בעיר לפחות 21 בני אדם ועוד 112 נפצעו. הרשויות האוקראיניות מדווחות כי רוסיה תוקפת בטילים, ברקטות ובפגזים אזורי מגורים, ואתמול היא תקפה את בניין הממשל המרכזי של חרקוב. לדברי ממשלת אוקראינה, הבוקר ב-8:10 הפציצה רוסיה תחנת משטרה ואוניברסיטה בחרקוב, ובצהריים עדכנה עיריית חרקוב כי בתקיפה הזו נהרגו עוד ארבעה בני אדם.
אוקראינה מדווחת עוד כי במהלך הלילה נהרגו לפחות שני בני אדם ועוד 16 נפצעו בהפצצה רוסית בעיר ז'יטומיר, כ-120 קילומטרים ממערב לקייב. לפי הדיווח ההפצצה כוונה נגד בסיס של חיל האוויר האוקראיני, אבל פגעה בבתי מגורים. קודם לכן טען גורם מקומי שמספר ההרוגים שם גבוה יותר ועומד על ארבעה, בהם ילד. לפי אחד משרד החוץ האוקראיני, בהפצצה נפגע בין השאר בית יולדות.
בצהריים הודיעה סוכנות הפליטים של האו"ם כי מספר העקורים שנאלצו לברוח מאוקראינה הגיע כבר ל-836 אלף.