"רוסיה תהיה חופשית", "לא למלחמה", "רוסיה בלי פוטין", "לא נסלח", "פוטין רוצח". כך קראו רבים מאלפי בני האדם שהגיעו כדי לעמוד מחוץ להלווייתו של מנהיג האופוזיציה הרוסי אלכסיי נבלני, שנערך אתמול (שישי) בכנסיית "הצער שלי" במוסקבה - כשבועיים לאחר שהלך שעולמו במושבת העונשין שאליה נשלח בסיביר. לאחר הטקס, אלפים ליוו את נבלני בדרכו האחרונה - וצעקו את שמו בטקס הקבורה שלו, שהתקיים בבית קברות לא רחוק ממקום מגוריו בעבר.
"יש כאן יותר מעשרת אלפים בני אדם, ואף אחד לא מפחד", ציינה צעירה בשם קמילה שהגיעה להלוויה. "הגענו לכאן כדי לכבד את זכרו של אדם שגם לא פחד. הוא באמת לא פחד משום דבר". צעיר נוסף בשם קיריל ציין כי "זה מאוד עצוב בשביל העתיד של רוסיה, אבל אנחנו לא נוותר. אנחנו נאמין במשהו יותר טוב". מנגד, צעיר שהגיע גם כן להלוויה הודה: "אני רוצה לעשות מה שנבלני אמר לנו לעשות - לא לוותר. אבל אני לא יודע מה לעשות כרגע".
לצד הנוכחים בהלוויה, יותר מרבע מיליון בני אדם צפו מרחוק בפרידה מנבלני בערוץ היוטיוב שלו, שנחסם ברוסיה. במהלך הטקס, תגובות רבות החלו להיערם בתוך הסרטון - רובן הביעו עצב, אך חלקן גם התנגדות אזרחית. במקביל, בעלי בריתו של נבלני שמתגוררים מחוץ לרוסיה קראו לאלו שרוצים לכבד את זכרו, אבל לא יכלו להשתתף בהלוויה, לציין את מותו באירועים במקומות מגוריהם.
מנגד, הקרמלין הודיע מראש כי "התקבצויות בלתי-חוקיות" לציון מותו של נבלני הן הפרה של החוק, ומי שישתתף בהן יישא באחריות. בפועל, לרוב המשטרה לא התערבה בנעשה במה שהתגלה כמפגן המחאה הגדול ביותר נגד הקרמלין בשנים האחרונות. ארגון זכויות האדם הרוסי "OVD-Info" דיווח כי 91 בני אדם בסך הכול עוכבו לחקירה בטקסים שנערכו ב-12 ערים ועיירות - בהן מוסקבה.
כוחות משטרה רבים נכחו בהלוויה עצמה, אך התקשורת ברוסיה דווקא העניקה סיקור דל מאוד לאירוע. סוכנות הידיעות RIA דיווחה על קבורתו של נבלני, אבל הדגישה בעיקר את הנוכחות של נציגות זרה - בין היתר של שגרירי ארצות הברית, צרפת וגרמניה. עוד ציינו ב-RIA כי נבלני נכלא עקב שורת האשמות, בהן קיצוניות, הונאה וביזיון בית המשפט. לאחר מעצרו, נבלני הכחיש את כל האישומים נגדו, וטען כי הם גובשו על ידי הרשויות כדי להשתיק את הביקורת שלו נגד פוטין.
לאחר מותו של נבלני, אימו לודמילה הגיעה למושבת העונשין בה היה כלוא - ודרשה לקבל את גופת בנה. בשבוע שעבר דיווחה האם שהחוקרים במקום הראו לה את גופת בנה, אך סירבו למסור אותה והתעקשו שנבלני ייקבר בחשאי, ללא טקס וקהל. "הם מאיימים עליי ומקבלים פקודות מהקרמלין, לא אסכים", אמרה.
גופתו של יריבו הגדול של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שוחררה לבסוף, וכאמור טקסי ההלוויה והקבורה היו פומביים. לודמילה ואביו אנטולי עמדו אתמול מעל ארונו הפתוח כדי לתת לו נשיקה בפעם האחרונה. לאחר מכן, המוני אבלים עברו גם הם ליד הארון כדי ללטף את פניו של נבלני - לפני שהכומר הניח עליו בעדינות תכריך לבן וסגר את הארון.
מי שלא יכלו להשתתף בהלוויה ובקבורה, הם יוליה נבלניה, האלמנה של מנהיג האופוזיציה הרוסי, ושני ילדיו - שנאלצים לחיות מחוץ לרוסיה. נבלניה, שכבר התחייבה להמשיך בעבודת בעלה, הודתה לו על "26 שנים של אושר טהור". ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר), כתבה נבלניה: "אני לא יודעת איך לחיות בלעדייך, אבל אני אעשה את הכי טוב שאני יכולה כדי שתהיה שמח שם למעלה בשבילי - וגאה בי. אני לא יודעת אם אני אצליח בזה או לא, אבל אני אנסה".
דשה, בתו של נבלני, פרסמה גם היא פוסט פרידה ב-X, שבו ציינה שאביה הקדיש את חייו למשפחתו - ולרוסיה. "אתה תמיד היית ותמיד תהיה דוגמה בשבילי. הגיבור שלי, אבא שלי", כתבה.