שנתיים אחרי שהשתלט על אפגניסטן בהפיכה, משטרו האיסלאמיסטי של ארגון הטליבאן ממשיך להדק את אחיזתו בחיי היום יום, ואחרי שהחודש הורה לסגור את כל מכוני היופי לנשים כעת הוא אוסף כלי נגינה – ושורף אותם במדורות. הנימוק לכך הוא שלפי ההלכה האיסלאמית, מוזיקה היא תועבה, ואין לתת לה מקום.
בתמונות שהגיעו בסוף השבוע ממחוז הראת שבאפגניסטן נראים אנשי משרד המוסר והצניעות של ממשלת הטליבאן מעלים באש כלי נגינה שאותם החרימו מתושבים – חלקם אנשים פרטיים ואחרים עובדים של אולמות אירועים. "קידום מוזיקה גורם להשחתה מוסרית, ונגינתה גורמת לצעירים לסטות מדרך הישר", הסביר עזיז א-רחמאן אל-מוהג'יר, ראש השלוחה של משרד הצניעות והמוסר בהראת.
הטליבאן, נזכיר, השתלט על אפגניסטן הפיכה באוגוסט 2021, שבועות לפני המועד שבו היו אמורים הכוחות הזרים בהובלת ארה"ב לסגת מהמדינה אחרי 20 שנות מלחמה שניהלו נגדו. כשעלה לשלטון הבטיחו אנשי הארגון כי הפעם ינהגו במתינות רבה יותר מכפי שהתנהלו בתקופת שלטונו הקודמת של הטליבאן, בשנים 2001-1996, אבל ב-23 החודשים שעברו מאז הם החזירו עוד ועוד הגבלות על האוכלוסייה: בין השאר אסרו על נשים ונערות לצאת ללמוד, חייבו אותן לשוב ולהתכסות בבורקה, מנעו מרובן את האפשרות לעבוד – והורו להן שלא להיכנס לפארקים, לגני משחקים ולמכוני כושר.
אחד הצעדים שנקטו אנשי הטליבאן היה הטלת איסור על נגינת מוזיקה בפומבי, ושריפת כלי הנגינה ביום שבת האחרון נועדה לאכוף את האיסור הזה. במסגרת הצעד הועלו באש כלי נגינה בשווי מאות דולרים, סכום אדיר במונחים אפגניים, בהם גיטרה, שני כלי מיתר אחרים, הרמוניום וטבּלה – סוג של תוף מקומי. גם רמקולים ומגברים הועלו באש.
התמונות של שריפת כלי הנגינה באות אחרי שבשבוע שעבר נכנסה לתוקפה תקנה חדשה של הטליבאן המחייבת לסגור את כל מכוני היופי ברחבי המדינה. מדובר בצעד דרקוני נוסף נגד נשים, משום שהמכונים האלה לא רק סיפקו מקומות עבודה לאפגניות – אלא גם שימשו עבורן מפלט מחיי היום יום ומקום מפגש.
אחד מאלפי המכונים שנסגרו בשבוע שעבר היה מכון בקאבול של אישה בשם עזיזה. הלקוחה האחרונה שלה הייתה שירין, והיא הבטיחה להשלים את העבודה ולטפל בה – יהיה אשר יהיה. "יש לי מישהו שמשגיח בחוץ למקרה שאנשי הטליבאן יגיעו", סיפרה בשעות האחרונות לפעילות המכון. "אם זה יקרה, נכניס את שירין לשירותים או למחסן ונעמיד פנים שאנחנו עסוקים באריזות לקראת הסגירה. גם אם יזרקו אותי לכלא, אני אשלים את הטיפול בה, כי הבטחתי לה".
סגירתם של מכוני היופי הביאה לאובדן עבודה לעשרות אלפי אנשים, בראש ובראשונה נשים, שעבורן היה זה אחד המקצועות האחרונים שעוד פתוחים לתעסוקה.
"נשבר לנו הלב כששמענו שסוגרים את המכונים, כי אלה היו מקומות שבהם אנחנו לא רק דואגות למראה שלנו, אלא גם יכולות לראות חברות ולהכיר חברות חדשות, לפטפט ולהקל את הצער", סיפרה באהרה, לקוחה בת 21 של מכון יופי בקאבול. "לנשים אסור להיכנס למקומות בילוי, אז מה אנחנו יכולות לעשות? איפה אנחנו יכולות ליהנות? איפה אנחנו יכולות להתאסף כדי לפגוש זו את זו?".