הואשם בדיכוי המחאות, קידום האינטרסים של אביו והשתתף במלחמת איראן-עיראק: ערוץ "איראן אינטרנשיונל", המזוהה עם האופוזיציה, דיווח אתמול (ראשון) כי טהרן בחרה בחשאי במוג'תבא חמינאי (55), בנו השני של מנהיגה העליון של איראן עלי חמינאי, למנהיג העליון הבא של איראן ביום שאחרי אביו. לפי הדיווח, ייתכן שמוג'תבא ייכנס לנעלי המנהיג העליון עוד לפני מותו של אביו בן ה-85, שלפי הדיווחים סובל ממחלה קשה.
1 צפייה בגלריה
מחליפו של חמינאי, המנהיג העליון של איראן יהיה בנו, מוג'תבא חמינאי
מחליפו של חמינאי, המנהיג העליון של איראן יהיה בנו, מוג'תבא חמינאי
מחליפו של חמינאי, המנהיג העליון של איראן יהיה בנו, מוג'תבא חמינאי
המנהיג העליון באיראן נבחר על-ידי גוף של 88 אנשי דת המכונה מועצת המומחים. היא נבחרת על-ידי האיראנים כל שמונה שנים, אך מקבלת אישור ממועצת שומרי החוקה שנבחרת במישרין או בעקיפין על-ידי המנהיג העליון.
העיסוק במחליפו העתידי של חמינאי עלה לכותרות במאי האחרון, אחרי התרסקות מסוקו של נשיא איראן לשעבר, איברהים ראיסי, שהיה המועמד הסביר ביותר לרשת את המנהיג העליון. ראיסי גם לא הפריך את השמועות על כך שהוא עתיד להיות המנהיג העליון הבא ורבים ממהלכיו הצביעו על כך שהוא בדרך לתפקיד, אך התרסקות המסוק שינתה את התמונה.
מוג'תבא, נשוי ואב לשניים, נולד בעיר משהד באיראן. הוא איש דת כמו חמינאי, אך נחשב לדמות מסתורית מאוד, הזוכה לכוח רב בחוגים התומכים באביו. בעקבות המהפכה האיסלאמית באיראן, כך לפי דיווחים ערביים, עברה משפחתו של חמינאי לטהרן ומוג'תבא החל ללמוד שם בבית ספר תיכון לילדי חלוצי המהפכה. אביו התקדם במהירות בתפקידים והפך לנשיא בשנת 1981.
כמו צעירים רבים, מוג'תבא השתתף במלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80, שם יצר קשרים עם אנשים שלימים יהפכו להיות דמויות בולטות במנגנון הביטחון האיראני, בהם חוסיין טאיב, בכיר משמרות המהפכה. פעילותו של מוג'תבא לאורך השנים משכה תשומת לב רבה מחוץ לאיראן, ובשנת 2019 הוא הואשם על-ידי ארה"ב בפעילות צמודה עם משמרות המהפכה והבסיג', ארגון צבאי-למחצה של מתנדבים הכפוף למשמרות המהפכה, ובכך ש"קידם את השאיפות האזוריות, מערערות היציבות של אביו".
פגישת חמינאי עם שגריר איראן בלבנון, אתמול

הוא גם הואשם לאורך השנים בדיכוי הפגנות מתנגדים באיראן. בשנת 2009 הוא תמך בטאיב, שהיה באותם הימים מפקד הבסיג' בדיכוי האלים נגד מפגיני התנועה הירוקה. מוג'תבא גם היה יעד למפגינים בעקבות פרשת הצעירה מהסא אמיני בשנת 2022, שמתה אחרי שנעצרה על-ידי משטרת המוסר בגלל ש"התרשלה" בעטיית החיג'אב שלה.
יש הטוענים באיראן כי מוג'תבא לא מתאים לרשת את תפקיד המנהיג וכי אין לו את הכישורים הדתיים הדרושים או את הניסיון הניהולי. בנוסף, חלק מהפרשנים טענו כי חמינאי לא יעביר את השלטון לילדיו כיוון שמדובר ברעיון לא איסלאמי המזכיר מלוכה.
לצד מוג'תבא, גורמים נוספים באיראן סומנו ככאלה שיכולים להיות מועמדים לרשת את התפקיד הנחשק, כמו איש הדת והפוליטיקאי האיראני מוחמד מהדי מירבאקרי ואיש הדת עלי רזא אעראפי. בחודשים האחרונים הוזכרו גם שמות שנטען כי הם בעלי שאיפות להיכנס לתפקיד, כמו הנשיא לשעבר חסן רוחאני וסאדק לאריג'אני, שכיהן כראש המועצה השופטת עד שנת 2019, לפני שראיסי מונה לתפקיד.
לא ברור עד כמה אמין הדיווח ב"איראן אינטרנשיונל", כלי תקשורת בינלאומי בפרסית בהשפעה סעודית ושל מתנגדי המשטר, שכן סוגיית המינוי נשמרת בסוד בטהרן. אך ברור כי במשמרות המהפכה ינסו למנוע מכל מועמד שנראה להם לא מתאים להגיע לתפקיד.
בתוך כך, לאחר שבימים האחרונים נפוצו שמועות על מצבו הבריאותי של חמינאי האב, פרסמו ערוצים המזוהים עם המשטר סרטון שלו בפגישה עם שגריר איראן בלבנון מוג'תבא אמאני, שנפצע במתקפת הביפרים בסוף חודש ספטמבר. בסרטון נראה חמינאי במצב בריאותי תקין, כשהוא משוחח עם אמאני.