מערכת ההגנה האווירית מסוג THAAD, ששלחה ארה"ב לישראל בחודש אוקטובר, הייתה זו שיירטה את הטיל הבליסטי ששיגרו הלילה (שבין חמישי לשישי) המורדים החות'ים מתימן - לראשונה מאז פריסתה בארץ. שיגור הטיל בוצע על רקע מבצע "צלילי הכרם" של חיל האוויר נגד מטרות של החות'ים במדינה אמש, במה שהיווה את התקיפה הנרחבת ביותר עד כה של ישראל נגד ארגון הטרור.
בסרטון של היירוט הלילה, שתיעד ככל הנראה אחד מהחיילים האמריקנים שמפעילים את המערכת, הוא נשמע אומר: "18 שנים חיכינו לרגע הזה".
האזעקות הופעלו בשעה 3:29 ברחבי גוש דן, השרון והשפלה עקב שיגור הטיל מתימן. זמן קצר לאחר הפעלת האזעקות במד"א עדכנו כי לא התקבלו דיווחים על נפילות או נפגעי גוף, אך ציינו כי חובשים ופרמדיקים העניקו טיפול רפואי ל-18 בני אדם שנחבלו בדרכם למרחב מוגן. שני בני אדם נוספים הוגדרו כנפגעי חרדה.
בעקבות שיגור הטיל, ארבע טיסות של חברת "אל על" שהיו בדרכן לנחיתה בנתב"ג הוסטו וחגו מעל הים, בהמתנה לאישור נחיתה. הטיסות הגיעו מפריז, אתונה, ברלין ומינכן. כחצי שעה לאחר האזעקות חודשו הנחיתות בנמל התעופה.
בתוך כך, הערב פרסמה צרפת "גינוי חריף" למתקפות החות'ים נגד ישראל, שכוללים ירי טילים בליסטיים וכטב"מים. משרד החוץ הצרפתי מסר: "אנו חוזרים ומדגישים כי התקיפות הללו, כמו רבות אחרות שבוצעו במשך יותר משנה על-ידי החות'ים נגד כלי שיט בים האדום ונגד ישראל - אינן מקובלות, מערערות את היציבות וחייבות להיפסק". בנוסף, דובר משרד החוץ אישר מחדש את "מחויבותה של צרפת לביטחון ישראל וליציבות האזורית".
במקביל, מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גברייסוס, הודיע כי פונה לירדן איש הצוות שנפצע אתמול בתקיפה הישראלית בנמל התעופה בצנעא. "הצלחנו לפנות את העמית שלנו שנפצע בתקיפה. אנחנו כעת בירדן, שם הוא יקבל טיפול רפואי". אדהנום גברייסוס הודה לשירותי הסיוע ההומניטריים האוויריים של האו"ם על "הפינוי המהיר מתימן, שבה שהינו לצורך משא ומתן על שחרור של עמיתינו העצורים. מתקפות נגד אזרחים ועובדי סיוע חייבות להיפסק - בכל מקום".
"מכפיל כוח" מול האיומים
מערכת THAAD (ראשי תיבות של Terminal High Altitude Area Defense) היא מערכת ניידת להגנה מרחבית בגובה רב, שדומה ביכולותיה למערכת החץ. יש לה יכולות גם ליירוט טילים מחוץ לאטמוספרה, והיא משתמשת באנרגיה קינטית כדי ליירט טילים. המערכת מכוונת לעבר חלקים שונים בנתיב הטיל של האויב, וכן לאיומים אחרים.
העברת הסוללה נעשתה לבקשת ישראל מהאמריקנים, גם כדי להקרין עוצמה באמצעות שליחת נכסים צבאיים נוספים לאזור. הסוללה מופעלת בארץ על-ידי חיילים אמריקנים, כשלפי דיווחים בתקשורת בארה"ב מספרם עומד על כ-100. מדובר במערכת הגנה אווירית משמעותית שצפויה להוות "מכפיל כוח" אל מול האיומים השונים שמקיפים את ישראל, ובראשם האיום האיראני.
הגעתה של סוללת ה-THAAD נחשבת לחלק מהתיאום בין ישראל לארה"ב - ובחודש אוקטובר הוערך שהיא הייתה "תמורה" שקיבלה ישראל, תמורת היענות לבקשה האמריקנית להימנע מתקיפת מתקני הגרעין באיראן. לפי דיווחים שונים, ראש הממשלה בנימין נתניהו אכן הודיע לוושינגטון שישראל לא תתקוף את מתקני הגרעין או הנפט ברפובליקה האיסלאמית, בתגובה לשיגור של 181 טילים בליסטיים לעבר ישראל ב-1 באוקטובר, ובמקום זאת תפגע ביעדים צבאיים באיראן.
באוקטובר דווח ב"פייננשל טיימס" הבריטי כי העברת המערכת לישראל התבצעה על רקע מחסור חמור בטילי יירוט בצה"ל בשעתו, וכחלק מחיזוק מערכות ההגנה האווירית במסגרת ההגנה מפני תקיפות איראן ושלוחיה. הדיווח התבסס על בכירים בתעשייה הצבאית, קצינים לשעבר ומומחים. בעיתון תיארו כיצד ארה"ב מיהרה לסייע בסגירת הפערים, כולל פריסת מערכת ההגנה האווירית המתקדמת, במה שתואר אז כ"מרוץ נגד הזמן" לחיזוק ההגנה האווירית של ישראל.
בכתבה זו שולבו סרטונים ותמונות מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם ידוע לכם מי צילם אותם - שלחו לנו במייל אדום