הבית התחתון של הפרלמנט בספרד אישר הערב (יום ה') חוק המתיר לכל אדם שמלאו לו 16 שנה ויותר לשנות את מינו בתעודת הזהות ובמסמכים הרשמיים מתוקף הצהרה בלבד – ובלי צורך בחוות דעת רפואית כלשהי או אישור של בית משפט, הורה או אפוטרופוס. החוק החדש מפשט דרמטית את ההיבט המשפטי של תהליך ההתאמה המגדרית והופך אותו לפולשני פחות. כשייכנס לתוקף הוא יהפוך את ספרד לאחת המדינות היחידות בעולם שמתירות לטרנסג'נדרים לשנות את מינם במסמכי הזיהוי מתוקף הצהרה בלבד, ובכך היא תצטרף בין השאר לדנמרק, אירלנד וארגנטינה.
החוק החדש אמנם הובא להצבעה בפרלמנט אחרי שקיבל אישור מממשלת המרכז-שמאל של ספרד, שאותה מובילה מפלגתו הסוציאליסטית של ראש הממשלה פדרו סנצ'ס, אך הוא עורר מתיחות גדולה בין הסוציאליסטים לבין שותפתם הקטנה יותר בקואליציה, מפלגת השמאל הקיצוני "אונידס פודמוס" ("ביחד אנחנו יכולים"), שהייתה זו שיזמה וקידמה את המהלך.
נכון להיום, ספרד מתירה רק לבגירים לבקש מהרשויות להכיר בהם כבני מין אחר, וכדי שבקשתם תאושר הם נדרשים להצטייד באבחנות מכמה רופאים שלפיהן הם מתמודדים עם דיספוריה מגדרית – המצב שבו אדם חש אי-התאמה בין המין הביולוגי שלו לזהותו המגדרית. במקרים מסוימים הם נדרשו גם לספק הוכחה שהם חיים זה שנתיים או יותר כמי שמשתייכים למגדר שאיתו הם מזדהים, או רישומים שלפיהם הם מקבלים טיפולים הורמונליים כבר שנתיים לפחות.
החוק החדש קובע כאמור כי שינוי מין במסמכים הרשמיים יותר כבר מרגע שמלאו לאדם 16 שנה, וכי מגיל זה לא יידרשו עוד המבקשים לשנות את מינם לספק את המסמכים וההוכחות הללו. הוא קובע כי גם ילדים ובני נוער בני 12 עד 15 יוכלו לשנות במקרים מסוימים את מינם במסמכים הרשמיים, אך בני 14 ו-15 יזדקקו לליווי הוריהם או האפוטרופוסים שלהם, ובני 12 ו-13 יזדקקו לאישור שופט. החוק החדש אושר ברוב של 188 תומכים מול 150 מתנגדים ו-7 נמנעים, והוא צריך עוד לקבל את אישור הסנאט, הבית העליון של הפרלמנט הספרדי. ההערכות הן שהוא יקבל אותו עד סוף החודש, וייכנס לתוקף כמה שבועות לאחר מכן.
חוק הטרנסג'נדרים שזכה היום לתמיכת הבית התחתון עורר מחלוקות עמוקות בין פעילים למען זכויות טרנסג'נדרים לבין פעילים למען זכויות הנשים. פעילות פמיניסטיות טוענות כי הוא מטשטש את עצם הרעיון של מין ביולוגי וחושף את הנשים לסכנה, משום שגברים יוכלו לנצל אותו לרעה כדי לפגוע בזכויותיהן. לטענתן, גברים חורשי רעה עלולים למשל להזדהות כנשים כדי לקבל גישה למלתחות ותאי שירותים של נשים, כדי להתחרות נגד נשים בתחרויות ספורט המיועדות להן בלבד או כדי לבקש העברה לבתי כלא של נשים.
פעילים למען הטרנסג'נדרים טוענים מנגד כי החוק הוא לא פחות מקו פרשת מים עבור טרנסים וטרנסיות, וכי הוא יסלק קושי גדול מחייהם. סאידה גרקה, סגנית הנשיא של ארגון למען טרנסג'נדרים, אמרה הערב לסוכנות הידיעות AP שהחוק ישנה את חיי היום-יום של רבים: "המצב שבו תעודת הזהות שלך אינה תואמת את הזהות שלך תמיד גרם בעיות בראיונות עבודה, בפגישות עם רופאים ואפילו בתחבורה הציבורית. אנחנו שמחים שהגענו לשלב הזה, אחרי שנראה כבר שהוא לא יגיע לעולם". הערב, בזמן הישיבה בפרלמנט, התאספו עשרות פעילים למען הטרנסג'נדרים מול הבניין והאזינו לדיון בטלפונים שלהם.
חוק הטרנסג'נדרים עורר כאמור מחלוקות לא קלות גם בתוך קואליציית המרכז-שמאל של ספרד. מפלגת השלטון הסוציאליסטית ניסתה להכניס לו תיקון שיחייב פיקוח של בית המשפט גם על בני יותר מ-16 שרוצים לשנות את מינם במסמכים המזהים, אבל בסופו של דבר נכנעה, והחובה הזו תחול רק על מי שטרם מלאו להם 13. ביקורת חריפה על המהלך השמיעו מפלגות הימין שבאופוזיציה.
אירנה מונטרו, שרת השוויון של ספרד וחברת מפלגת "אונידס פודמוס", אמרה הערב כי היא גאה בקונגרס על כך שקבע כי "זכויות טרנסג'נדרים הן זכויות אדם", כלשונה. "החוק הזה קובע סוף סוף שהחיים כטרנסג'נדר אינם פתולוגיה והוא מבטיח את זכויותיהם של הטרנסים", אמרה מונטרו. "היום הרוב הפמיניסטי של הבית הזה נתן מענה לטרנספוביה".
נוסף על סוגיית הטרנסג'נדרים, החוק החדש שאישר הבית התחתון גם אוסר "טיפולי המרה", ההליך שאליו מופנים לעתים להט"בים על-ידי מבוגרים בסביבתם בניסיון לשנות את נטייתם המינית המולדת – הליך שלעתים קרובות גורם למושא ה"טיפול" מצוקה נפשית קשה ואף מביא אותו לידי אובדנות. עוד נקבעו בחקיקה החדשה קנסות ועונשים למי שתוקפים להט"בים, ובוטל בה האיסור על בנות זוג לסביות לרשום את ילדיהן תחת שם המשפחה של שתיהן.
זמן קצר אחרי ההצבעה בספרד אישר גם הפרלמנט המקומי של סקוטלנד רפורמות שיקלו על טרנסג'נדרים לשנות את מינם במסמכים הרשמיים, כולל ביטול הצורך להציג אישור רופא שהם מתמודדים עם דיספוריה מגדרית. בכך הפכה סקוטלנד לאזור היחיד בבריטניה שמתיר שינוי מין מתוקף הצהרה בלבד.
השרה לצדק חברתי של סקוטלנד, שונה רוביסון, אמרה הערב כי אישורם של חוקים דומים במדינות אחרות תרם לטרנסג'נדרים וגרם לירידה חדה באלימות כלפיהם: "אני חושבת שכולנו יכולים לקוות שגם בסקוטלנד טרנסג'נדרים ייהנו מהתוצאות החיוביות הללו".