שבדיה הודיעה אחר הצהריים (שני) באופן רשמי כי החליטה להצטרף לנאט"ו, וכי בכוונתה לשלוח את בקשת ההצטרפות שלה בתוך יומיים. הודעתה של ראש הממשלה השבדית, מגדלנה אנדרסון, שמה קץ ליותר מ-200 שנה שבהן שבדיה הייתה מדינה ניטרלית מבחינה צבאית, והיא באה שעה קלה אחרי שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין הבטיח כי אם הברית הצפון-אטלנטית תרחיב את התשתיות הצבאיות שלה בשבדיה ובפינלנד – ארצו תגיב על כך. פינלנד, נזכיר, הודיעה על כוונתה להצטרף לנאט"ו כבר בשבוע שעבר.
שעות אחדות אחרי ההכרזה השבדית התקבל איתות נוסף שקידום צירופן של שבדיה ופינלנד לא יהיה פשוט כפי שקיוו הצדדים המעורבים בו: נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שארצו היא אחת מ-30 החברות בנאט"ו ולכן נהנית מזכות וטו על צירופן של חברות חדשות, הודיע כי אנקרה לא תאשר את בקשת ההצטרפות של השתיים, בשל תמיכתן לכאורה בארגונים כורדיים שטורקיה מחשיבה לארגוני טרור. בעקבות דיווחים שלפיהם דיפלומטים שבדים ופינים יגיעו בימים הקרובים לאנקרה כדי לנסות ליישב את המחלוקת עם הטורקים אמר ארדואן: "שלא יטרחו לבוא".
טורקיה מאשימה את שבדיה ופינלנד כי הן נותנות מקלט לאנשים הקשורים לארגון "מפלגת פועלי כורדיסטן" (PKK) ולתומכיו של איש הדת הטורקי הגולה פתהוללה גולן, שלדברי ממשלת ארדואן הוא האחראי לתכנון ניסיון ההפיכה שאירע בטורקיה ב-2016.
בשבדיה ובפינלנד, נזכיר, חל מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה גידול חד בתמיכת הציבור בהצטרפות לברית הצבאית, בצל החשש שגורלן של הלסינקי ושטוקהולם יהיה ביום מן הימים דומה לזה של האוקראינים. אתמול הודיעה מפלגת השלטון הסוציאל-דמוקרטית של שבדיה כי אחרי עשרות שנים שבהן התנגדה להצטרפות לנאט"ו שינתה המלחמה באוקראינה את עמדתה, וכבר בעצם ההכרזה הזו הבטיחה המפלגה רוב למהלך בפרלמנט השבדי – וסללה את הדרך להצטרפות לברית. היום אחר הצהריים, בנאום בפרלמנט, הכריזה ראש הממשלה אנדרסון רשמית על המהלך ואמרה כי מדובר ביום היסטורי לארצה.
בנאט"ו, הארגון הצבאי המערבי שרוסיה רואה בו את האיום הגדול ביותר עליה, חברות כיום כאמור 30 מדינות, בהן רוב מדינות "ברית ורשה" לשעבר שאותה הובילה מוסקבה נגד המערב בימי המלחמה הקרה. עד כה היו שבדיה ופינלנד שתי המדינות הנורדיות היחידות שאינן חברות בנאט"ו, ולהצטרפותן יש פוטנציאל להרחיב עוד יותר את פריסתם של כוחות הברית בסמוך לגבול הרוסי: הפינים חולקים גבול באורך של כ-1,340 קילומטרים עם רוסיה.
ההודעה השבדית באה כאמור שעה קלה אחרי שפוטין התייחס בקולו לבקשת ההצטרפות של פינלנד ושבדיה לנאט"ו. נשיא רוסיה אמר כי לארצו אין בעיה עם שתי המדינות הנורדיות עצמן, וכי לפיכך לא נשקפת לה סכנה ישירה מהן, "אבל התרחבות התשתית של נאט"ו לתוך השטחים האלה כמובן תוביל לתגובה שלנו. מה תהיה התגובה הזו? נראה אילו איומים היא תיצור לנו". קודם לכן, בצהריים, אמר סגן שר החוץ של רוסיה סרגיי ריאבקוב כי למערב אסור להשלות את עצמו שמוסקבה תשב בחיבוק ידיים ותשלים עם התרחבות של נאט"ו באזור הנורדי.
מקדונלדס יוצאת מרוסיה: "מה שקורה מנוגד לערכינו"
האזהרה שהשמיע פוטין אחר הצהריים נשמעה מחושבת למדי: לא הופיע בה איום לנקוט צעדים צבאיים בתגובה לעצם ההצטרפות הפינית והשבדית לברית הצפון-אטלנטית, אלא איום לעשות זאת במקרה שנאט"ו תגדיל את כוחותיה בשטחן. ראש ממשלת שבדיה אנדרסון, יצוין בהקשר זה, הדגישה כי ארצה לא תסכים שיוחזקו בשטחה נשק גרעיני או בסיסים קבועים של נאט"ו, ובכך היא מבקשת בעצם את אותם תנאי הצטרפות כמו אלה שניתנו בשעתו לנורבגיה ולדנמרק.
בינתיים גובר הבידוד של רוסיה עצמה: בצעד שהשלכותיו רחוקות מלהיות כלכליות בלבד הכריזה היום רשת המזון המהיר מקדונלדס כי היא מוכרת את כל עסקיה במדינה ועוזבת אותה. לעזיבתה של הרשת, שעד כה החזיקה 850 מסעדות ברחבי רוסיה והעסיקה בה כ-62 אלף עובדים, יש משמעות סמלית גדולה: פתיחת הסניף הראשון שלה במוסקבה ב-1990, עם קריסת ברית המועצות, סימלה עבור רבים יותר מכול את ניצחונו של המערב במלחמה הקרה, ואת תבוסתו של הסוציאליזם מול הקפיטליזם. המוני רוסים המתינו אז בתור כדי לטעום את ההמבורגר מהמערב, ובהמשך פתחה הרשת עוד אלפי סניפים ברחבי הגוש הסובייטי לשעבר.
בהודעתה היום נימקה מקדונלדס את יציאתה מרוסיה במשבר ההומניטרי שגרמה הפלישה הרוסית לאוקראינה, והיא מסרה כי המשך הפעלת העסקים שלה ברוסיה "אינו בר-קיימא עוד – ואינו עולה בקנה אחד עם הערכים של מקדונלדס". מקדונלדס, נזכיר, הודיעה במרץ כי היא סוגרת זמנית את כל החנויות שלה ברוסיה אבל תמשיך לשלם בינתיים לעובדים. היום מסרה החברה כי את עסקיה ברוסיה היא מנסה למכור כעת לרוכש מקומי, וכי תנסה לשכנע אותו להמשיך להעסיק את העובדים שהיא מותירה מאחור. מלבד מקדונלדס שורה ארוכה של מותגים מערביים הפסיקו את פעילותם ברוסיה מאז הפלישה לאוקראינה, בהם קוקה קולה, פפסי וסטארבקס.
10 הרוגים בלוהנסק, טילים על מיקולאייב
בשדה הקרב, בינתיים, אוקראינה ממשיכה לדווח על הישגים: אחרי שביומיים האחרונים דיווחו האוקראינים כי הדפו את כוחותיו של פוטין מאזור חרקוב, העיר השנייה בגודלה במדינה, היום הם מסרו כי חיילים אוקראינים מחטיבה 127 של כוחות ההגנה היבשתיים באזור זה הגיעו ממש עד לגבול עם רוסיה. בצעד סמלי החזירו החיילים למקום תמרור המסמן כי מדובר בגבול, והצטלמו איתו.
ודים דניסנקו, בכיר במשרד הפנים האוקראיני, שיבח היום את מתקפת-הנגד שמנהלים הכוחות האוקראיניים בשדות הקרב ליד חרקוב, בצפון-מזרח אוקראינה: "אי אפשר עוד לעצור אותה. הודות למתקפה הזו אנחנו מסוגלים להגיע עד לעורף של ריכוזי החיילים הרוסים". חרקוב, השוכנת כ-50 קילומטרים מהגבול עם רוסיה, ספגה הפגזות והפצצות כבדות ביותר ממש מימיה הראשונים של המלחמה, וכישלון ניסיונם של הרוסים לכבוש אותה ואת סביבותיה מצטרף למפלה הצבאית שנחלו באזור קייב.
אם הדיווחים האוקראיניים נכונים, זוהי עוד עדות לשינוי מגמה לטובת אוקראינה אחרי כמעט שלושה חודשים של מלחמה. בימים האחרונים כבר דיווחו סוכנויות מודיעין מערביות כי האוקראינים רושמים הצלחות מרשימות באזור חרקוב, וכי בחבל דונבאס, שבו מרכזים כעת הרוסים את מאמציהם, ההתקדמות הרוסית נעצרה. עם זאת, הרוסים ממשיכים כמובן להפציץ ולהפגיז, וחללים רבים נופלים בשני הצדדים.
אחר הצהריים דיווח מושל מחוז לוהנסק שבחבל דונבאס כי עשרה בני אדם נהרגו בהפגזות של הכוחות הרוסיים על העיר סברודונצק. קודם לכן דיווחו האוקראינים כי בהפצצות במהלך הלילה נפגע בית חולים בעיר, וכי שני בני אדם נהרגו שם ועוד תשעה נפצעו, בהם ילד. הלחימה נמשכת גם בדרום אוקראינה: לדברי הממשלה בקייב, טילים רוסיים פגעו היום בבנייני מגורים בעיר הדרומית מיקולאייב. אחר הצהריים דיווח מושל מחוז סומי שבצפון-מזרח אוקראינה כי משמר הגבול האוקראיני הדף שם ניסיון פלישה של כוח חבלה ותצפית רוסי.
הסולן שזכה באירוויזיון חוזר כדי להתגייס
בינתיים במריופול, עיר הנמל האסטרטגית שרוסיה כבשה כבר כמעט את כולה אחרי שבועות ארוכים של הפצצות חסרות רחמים, יש סימנים לכך שמתקרב לסיומו המצור על מאות החיילים האוקראינים המתבצרים במפעל המתכות הענקי "אזובסטל", חיילים שרבים מהם פצועים.
אחר הצהריים טענה רוסיה כי הסכימה לאפשר את פינוים מהמפעל של חיילים פצועים: לדברי משרד ההגנה במוסקבה נפתח מסדרון הומניטרי שדרכו הם יפונו למתקן רפואי בעיר האוקראינית נובואזובסק. שעות אחדות אחרי ההודעה הרוסית מסר "גדוד אזוב" האוקראיני, שחייליו מתבצרים במפעל: "כדי להציל חיים, כל חיל המצב במריופול ממלא את ההחלטה שאישר הפיקוד הצבאי העליון ומקווה לתמוך בעם האוקראיני". הוא לא אמר מפורשות באיזו החלטה מדובר.
בעבר דיווחו מוסקבה וקייב שוב ושוב על פתיחת מסדרונות הומניטריים ממריופול, ובפרט מ"אזובסטל", ולבסוף התברר כי הירי נמשך וכי הפינויים בוטלו, ושני הצדדים האשימו זה את זה בהפרת הסיכומים. כעת יש להמתין ולראות אם הפעם הסיכומים שהושגו לכאורה בין הצדדים יכובדו.
בימים האחרונים הגבירה אוקראינה את הלחץ על העולם לסייע בפינוי החיילים מהמפעל, ואתמול פנו קרוביהם של כמה מהחיילים לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בבקשה שיעזור לפנותם לאיסטנבול. ביום שבת, על במת האירוויזיון באיטליה, קרא סולן להקת "קלוש אורקסטרה" האוקראינית, שניצחה בתחרות, לגייס את העולם כדי לעזור לחיילים ב"אזובסטל".
המוני אוקראינים התרגשו ביומיים האחרונים מהניצחון שנתנה אירופה לארצם באירוויזיון – בהצבעה הפוליטית ביותר שהייתה אי-פעם בתחרות – והבשורה על הזכייה הגיעה גם לתוך "אזובסטל": בסרטון שהגיע ביממה האחרונה מתוך המפעל נראה אחד החיילים הנצורים שם שר בגאווה, ויש שיאמרו בהתרסה, את השיר האוקראיני שניצח באירוויזיון, "סטפניה", בעוד רעשי פיצוצים נשמעים ברקע.
השיר "סטפניה" נכתב על אמו של סולן "קלוש אורקסטרה" אולה פסיוק עוד לפני המלחמה, אבל בחודשים האחרונים הוא הפך למעין המנון המוקדש לאימהות אוקראינה. שורות אחדות בו, בהן השורה "תמיד אמצא את הדרך הביתה, גם אם כל הדרכים ייהרסו", קיבלו אחרי הפלישה הרוסית משמעות חדשה.
פסיוק עצמו הצטלם אתמול מנשק את בת זוגו רגע לפני חזרתו מאיטליה לאוקראינה, שם יתגייס לצבא ויצטרף למלחמה ברוסים. פסיוק נראה חובש את הכובע הוורוד המזוהה איתו ונושא תרמיל, ואחרי שצולם עלה למונית לנמל התעופה.
עם פרוץ המלחמה אסרה אוקראינה על כל הגברים בגיל גיוס – למעט במקרים חריגים – לעזוב את תחומי המדינה. חברי להקת "קלוש אורקסטרה" קיבלו כמובן אישור מיוחד לצאת לתחרות בטורינו, ועוד לפני כן למסע הופעות לקידום השיר שלהם ברחבי אירופה.
פורסם לראשונה: 18:27, 16.05.22