דובר צה"ל תת-אלוף דניאל הגרי התנצל בצהריים (שלישי) שוב בעקבות הביקורת כלפיו, לאחר שהתייחס לסוגיה פוליטית במהלך דברים שאמר בהצהרה לתקשורת נגד "חוק פלדשטיין". בדיון חסוי בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, אמר תא"ל הגרי: "טעיתי, חרגתי מסמכותי, הבנתי זאת ולקחתי אחריות. התבטאתי באופן שלא הייתי צריך להתבטא. אני מצר על כך. ננזפתי על-ידי הרמטכ"ל".
הגרי אמר עוד: "אני אוהב את המדינה ואת צה"ל. צה"ל חייב וצריך להעביר את עמדתו ביחס לחקיקה שקשורה לצה"ל, כמו חוק הגיוס לדוגמה. זה צריך להיות בערוצים הלגיטימיים כמו הפורום הזה. אתם הריבון, נציגי העם".
התנצלותו של הגרי בפתח הדיון הובילה לדיון מכובד משחשבו תחילה, ובניגוד למתקפות נגד נציג צה"ל בוועדה בשבוע שעבר - הגרי זכה ליחס אחר במידת מה. עם זאת, חברי הכנסת טלי גוטליב ועמית הלוי מהליכוד הטיחו בו שהוא מנהל "קמפיין לסיום המלחמה", ומנגד הגרי השיב להם כי האמינות חשובה לו ולכן הוא משקף את מטרות המלחמה באופן עקבי.
גוטליב האשימה אותו גם בהדלפות, והגרי השיב כי הוא מאשר לפרסום רק "מה שחתום, ובאישור כל הדרגים". הוא גם הדגיש כי דובר צה"ל וצה"ל הם לא הגורמים היחידים שחשופים למסמכים ולתחקירים ויש להם נגישות אליהם.
במהלך הדיון התייחס הגרי גם לסוגיות נוספות הקשורות למלחמה ולהצהרותיו, ואמר בין השאר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש ממנו להבליט באנגלית את הסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועת עזה. לקראת סוף הדיון אמר הגרי: "צה"ל נכשל ב-7 באוקטובר, וצה״ל לקח אחריות כי קרה פה אירוע קשה מאוד. אני כדובר צה"ל הייתי צריך לבנות אמינות לצה"ל".
הסערה שקדמה להתנצלות
יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין (הליכוד) זימן את תא"ל הגרי לדיון החסוי בטענה לפוליטיזציה מצידו של דובר צה"ל. לפני כשלושה שבועות התבטא כאמור תא"ל הגרי נגד החוק שכבר אושר בקריאה טרומית, ולפיו תוענק חסינות מהעמדה לדין למי שמדליף מידע סודי לראש הממשלה. "החוק הזה מסוכן מאוד לצה"ל, הוא ייצור מצב שבו כל גורם זוטר בצה"ל יוכל לגנוב מסמכים", אמר אז הגרי בהצהרתו.
הגרי הוסיף אז: "החוק הזה מסוכן מאוד לצה"ל, הוא מסוכן משום שהוא ייצור מצב שבו כל גורם זוטר בצה"ל יוכל על דעתו לגנוב ולהוציא מסמכים מצה"ל, והדבר הזה יביא לזה שתהיה סכנה לחיי אדם ולחיי לוחמים. לכן הוא מסוכן מאוד לצה"ל וגם לביטחון המדינה".
הדברים שאמר אז הגרי עוררו סערה במערכת הפוליטית, ומיד לאחר מכן הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי נזף בו על כך שהוא "חרג מסמכותו". בהודעת דובר צה"ל בדבר הנזיפה נכתב כי "צה"ל לא מעביר ביקורת על המחוקק, אלא מביא עמדתו בפני הדרג המדיני במנגנונים המקובלים לשם כך".
בהמשך פרסם הגרי התייחסות לאמירותיו, שבה ציין כי "בהצהרה שלי הערב בתשובה לשאלה התבטאתי באופן שחרג מסמכותי כדובר צה"ל, ועל כך נזף בי הרמטכ"ל". הוא הוסיף: "מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית וצה"ל כפוף לדרג המדיני. במאות ההצהרות והשאלות שנעניתי עליהן מאז 7 באוקטובר אני שומר על ממלכתיות. צה"ל מעביר את עמדתו לגורמים הרלוונטיים בענייני חקיקה במנגנונים המקובלים לשם כך, ולא בדרך אחרת".
כמה חברי הכנסת פנו לאדלשטיין וטענו גם הם לפוליטיזציה מצד הגרי. יו"ר הוועדה ביקש לעשות "יישור קו" לגבי התנהלותו של דובר צה"ל ובעקבות כך זימן אותו לדיון שנערך היום. פרט לסערת דבריו על "חוק פלדשטיין", התבקש הגרי להתייחס גם למדיניות דובר צה"ל על הכנסת עיתונאים לאזורי לחימה, המדיניות לפרסום ידיעות בציבור, ופעילות דובר צה"ל במסגרת מאמצי ההסברה הלאומיים ושיתוף הפעולה עם גופי ממשלה אחרים.
בדיון הקודם בוועדה התעמתו כמה ח"כים מהליכוד עם תת-אלוף במיל' משה שנייד, שייצג את צה"ל בסוגיית "חוק פלדשטיין" של חברי הכנסת חנוך מילביצקי ועמית הלוי. בדיון, שנועד להכין את הצעת החוק לקריאה ראשונה, הסביר תא"ל שנייד כי הצבא רואה בהצעה פגיעה חמורה בביטחון המדינה - ומנגד הם טענו למידור של ראש הממשלה.
בהצעת החוק מוצע למנוע כל הפללה של העברת מידע חיוני לשר הממונה או לראש הממשלה - מה שעשוי להשפיע גם על ההליך הפלילי המתנהל מול הנגד במילואים ארי רוזנפלד, שלפי כתב האישום צילם מסמך מסווג והעבירו לידי גורם שלא מוסמך לראותו (דובר ראש הממשלה אלי פלדשטיין), דבר שהוביל לפרסומו. הנגד טוען כי חשב שלפלדשטיין יש סיווג לכך, וכי מטרתו לא הייתה שהמסמך יפורסם בתקשורת הזרה כפי שקרה - אלא שהמידע שהוגדר במערכת הביטחון "לא רלוונטי" יגיע לידי ראש הממשלה.
גורמי מערכת הביטחון מתנגדים להצעת החוק, בטענה שהיא תפגע בהיררכיה הארגונית בצה"ל ובעבודה בין הדרג המדיני לצבאי. באופוזיציה טוענים שאין צורך בהצעת החוק, מאחר שראש הממשלה ממילא חשוף לכל המידע הביטחוני ויש לו גישה לכל מסמך שרק יבקש - ובפועל מה שעשו נגד המילואים רוזנפלד ופלדשטיין היה לגנוב מסמך מסווג, ולחשוף אותו בתקשורת הזרה מבלי שהיה בכך צורך.