לפחות 116 אסירים נהרגו במהומות שפרצו שלשום (ג') בין שתי כנופיות סמים בכלא בעיר הנמל גוואיאקיל שבאקוודור. עוד 52 אסירים נפצעו במהומות, שאותן הגדירו הרשויות באקוודור "הטבח החמור ביותר שאירע בבית כלא בתולדות המדינה". גורמים רשמיים באקוודור ציינו כי ראשיהם של לפחות חמישה מההרוגים נערפו.
מנהל מערכת בתי הסוהר במדינה, בוליבר גרסון, אמר כי הרקע למהומות הוא קרב שליטה פנימי בכלא בין שני קרטלי סמים. "זו טרגדיה שהקרבות האלה בין ארגוני הפשע מגיעים לרמות כאלה", הוא הוסיף.
המהומות שפרצו שלשום בכלא כללו שימוש באש חיה, בסכינים ובמטעני חבלה. לפי הדיווחים מהכלא, רק אחרי חמש שעות הושלט שוב סדר במקום. אתמול דווח באקוודור כי מספר ההרוגים עומד על 30, אולם מפקד המשטרה המקומית ציין כי המספר צפוי לעלות, ובהמשך הוא אכן גדל, פי יותר משלושה.
עשרות מקרובי משפחתם של האסירים המוחזקים בכלא הגיעו אל המתקן בניסיון לברר מה מצבם של קרוביהם. הם דרשו מהרשויות לקחת אחריות על ביטחון האסירים, והממשלה מצדה החליטה על תגבור של כוחות צבא מחוץ למתקן.
נשיא אקוודור, גיירמו לאסו, הכריז על מצב חירום במערכת בתי הסוהר האקוודורית, החלטה שתאפשר לממשלתו לשלוח חיילים ושוטרים אל בתי הכלא. במסיבת עיתונאים שכינס הלילה אמר לאסו שמה שקרה בבית הסוהר היה "עצוב ורע". הוא הבהיר שכרגע הוא לא יכול להבטיח שהרשויות השיבו לעצמן לחלוטין את השליטה בכלא. "מצער שכנופיות פושעים הופכות את בתי הכלא לטריטוריות של מאבקי כוח", הוסיף לאסו.
באוגוסט האחרון הבטיח נשיא אקוודור שממשלתו תקצה תקציבים לבניית אגפים חדשים בבתי הכלא במדינה. ההבטחה הגיעה אחרי שבמהומות שפרצו בשלושה בתי כלא בפברואר נהרגו 79 בני אדם.
הצפיפות בבתי הכלא במדינה הדרום-אמריקנית נחשבת לאחת הבעיות המשמעותיות ביותר בהם. בבתי הכלא של המדינה, בת 17 מיליון תושבים, היו מוחזקים נכון לפברואר כ-38 אלף איש. כדי להפחית את מספר האסירים בזמן מגפת הקורונה נאלצה הממשלה לקצוב את עונשי המאסר של אסירים שונים, כאלה שהורשעו בעבירות קלות יחסית. כך היא הפחיתה את עומס היתר מ-42% ל-30%.