בבונקרים של מפעל "אזובסטל" במריופול עדיין לכודים מאות אזרחים אוקראינים, כולל נשים וילדים, שלא מסוגלים להתפנות בבטחה מהמקום. אתמול (חמישי) דיווחו מפקדים אוקראינים על לחימה עזה במפעל – מעוז ההתנגדות האחרון בעיר מריופול, ששאר אזוריה כבר נמצאים בשליטה רוסית.
לפי ההערכות האחרונות של רוסיה, במפעל המתכות הענק במריופול מתבצרים כ-2,000 לוחמים אוקראינים. הם נמצאים במנהרות ובבונקרים, לצד תושבים שהגיעו לשם לפני כחודשיים כדי להסתתר מההפצצות הבלתי פוסקות של הצבא הרוסי. בסוף השבוע שעבר, אחרי לחץ בינלאומי כבד, החל בחסות האו"ם מבצע הפינוי של האזרחים מהבונקרים של "אזובסטל".
הצלב האדום הודיע ביום שלישי שיותר מ-100 אזרחים אוקראינים פונו מהמנהרות של "אזובסטל" ויצאו באוטובוסים לעיר זפוריז'יה, שנמצאת בשליטה אוקראינית. קייב טוענת כי הצבא הרוסי לא מכבד את הפסקת האש באזור המפעל, ממשיך לתקוף את "אזובסטל", וכך מונע את המשך פינוי האזרחים.
במיליציה הלאומנית "גדוד אזוב", שנלחמת לצד הצבא האוקראיני מול הרוסים, דיווחו אתמול על קרבות עזים בשטח מפעל המתכות. סביאטוסלב פלמר, סגן מפקד "גדוד אזוב", אמר שהכוחות הרוסיים נתקלים בהתנגדות עזה של הלוחמים האוקראינים. הוא אמר שהלוחמים שנפצעים בקרבות "מתים בייסורים" בגלל היעדר טיפול מתאים. "הלימה, קשה ועקובה מדם, נמשכת", אמר פלמר, וטען שהתקיפות הרוסיות מונעות פינוי בטוח של אזרחים מהבונקרים במפעל שמכונה "מצודת מריופול".
"הרוסים שוב לא קיימו את ההבטחה שלהם להפסקת אש, ולא נתנו הזדמנות לאזרחים במקלטים של המפעל להתפנות", הצהיר סגן מפקד "גדוד אזוב". אולכסיי ארסטוביץ', יועץ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, דיווח גם כן על קרבות בין הצדדים במפעל הענק "אזובסטל", אך לא הוסיף פרטים.
בשיחת הטלפון עם ראש ממשלת ישראל נפתלי בנט אמר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שמוסקבה מוכנה לאפשר פינוי בטוח של אזרחים מהמפעל במריופול, ובמקביל הדגיש שאוקראינה צריכה להורות ללוחמים שמתבצרים במפעל להניח את נשקם. הצבא הרוסי התחייב להפסיק את הלחימה ב"אזובסטל" בשעות היום, החל מחמישי בבוקר ולמשך שלושה ימים, אך כאמור האוקראינים טוענים שההבטחה הזאת לא התקיימה. גורמים אוקראינים מעריכים שבמפעל נמצאים כ-200 אזרחים – שלא מסוגלים לצאת בעקבות הירי, וגם מכיוון שהריסות חוסמות את היציאות מהבונקרים.
בנאום שנשא אתמול אמר הנשיא זלנסקי שאוקראינה מוכנה לכבד את הפסקת האש. "ייקח זמן להוציא את האנשים מהמקלטים האלה, מהמקלטים התת-קרקעיים. בתנאים הנוכחיים לא נוכל להשתמש בציוד מכני כבד כדי לפנות את ההריסות. הכול צריך להיעשות בידיים", אמר.
צבא אוקראינה טען שרוסיה והמורדים הפרו-רוסים תוקפים את המפעל גם מהאוויר. לפי הצבא האוקראיני רוסיה "מנסה להשמיד" את הלוחמים האוקראינים שנותרו במפעל הענק. "בסיוע אווירי, רוסיה המשיכה במתקפה במטרה לכבוש את המפעל", נמסר מקייב.
מרטין גריפית'ס, מתאם הסיוע ההומניטרי של האו"ם, דיווח אמש ששיירה חדשה עושה את דרכה למפעל "אזובסטל" כדי לפנות את האזרחים שמתבצרים בו. לדבריו השיירה צפויה להגיע לשטח המפעל מחר. גריפית'ס ציין ששלשום פונו מאזורים אחרים במריופול יותר מ-340 אזרחים. בעיר חיו ערב המלחמה יותר מ-400 אלף תושבים, ולפי עיריית מריופול נותרו בעיר כ-100 אלף תושבים. לטענת העירייה יותר מ-20 אלף אזרחים נהרגו במריופול מתחילת הפלישה הרוסית.
ביממה האחרונה נמשכו התקיפות הרוסיות והקרבות בין הצדדים במזרח אוקראינה ובדרום המדינה. הצבא האוקראיני מסר שהוא שחרר משליטה רוסית "כמה יישובים בגבול בין המחוזות מיקולאייב וחרסון" בדרום המדינה. לפי הצבא האוקראיני, לכוחות הרוסיים היו ניסיונות "לא מוצלחים" להתקדם בשטח במחוז דונייצק ובמחוז חרקוב הסמוך לו.
בהודעת חיל האוויר האוקראיני נטען שכוחותיו יירטו שלושה טילי שיוט וארבעה מטוסים רוסיים – כולל שני מטוסי קרב מסוג "סוחוי". רוסיה, מנגד, טוענת שאתמול היא חיסלה 600 חיילים אוקראינים בתקיפות ארטילריות ברחבי המדינה. את טענות הצדדים לא ניתן לאמת.
אוקראינה דיווחה על יישובים שהופגזו בחבל דונבאס – שהאזור שבו רוסיה ממקדת את מאמצי הלחימה שלה בשבועות האחרונים – וכי יישובים במחוזות דונייצק ולוהנסק הופגזו מאזורים שנמצאים בשליטת המורדים הפרו-רוסים. מושל מחוז דונייצק, פבלו קירילנקו, אמר שלפחות 25 אזרחים נפצעו במתקפה רוסית בעיר קרמטורסק. מושל מחוז לוהנסק, סרחי היידאי, דיווח שהכוחות הרוסיים הפגיזו ביום רביעי כמה ערים במחוז והרגו חמישה בני אדם. ל-23 בתים נגרם נזק.
לפי דיווחים במערב, מתחילת המלחמה נהרגו יותר מעשרה גנרלים רוסים. בכירים אמריקנים אמרו לניו יורק טיימס ש"רבים" מהגנרלים חוסלו בעקבות מידע מודיעיני שקייב קיבלה מארה"ב. בתגובה על הפרסום אמרה רוסיה שמידע מודיעיני שכזה לא ימנע ממנה להשיג את מטרותיה בלחימה.
בתגובתה אמרה מוסקבה שהסיוע המערבי לקייב אמנם מאט את המתקפה שלה באוקראינה, אך לא ימנע ממנה ניצחון בסופו של דבר. "ארה"ב, בריטניה ונאט"ו מוסרות מודיעין לכוחות האוקראיניים על בסיס קבוע", אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב. "ביחד עם הזרמת הנשק שהמדינות האלה שולחות לאוקראינה, מדובר במעשים שלא תורמים להשלמה מהירה של המבצע", אמר פסקוב, וציין שהעזרה המערבית לאוקראינה לא תמנע מרוסיה להשיג את מטרות "המבצע הצבאי" שלה באוקראינה.
פורסם לראשונה: 23:02, 05.05.22