גורמי בריאות פלסטינים אמרו היום (שני) כי 45,028 אלף בני אדם נהרגו ברצועת עזה מתחילת המלחמה – 2% מהאוכלוסייה, שמנתה 2.3 מיליון תושבים טרם "חרבות ברזל". משרד הבריאות ברצועה, המנוהל על ידי חמאס, אינו מבחין בספירת ההרוגים בין אזרחים למחבלים, אך טען כי יותר ממחצית מהמתים הם נשים וילדים. מנגד, לפי ההערכות של ישראל, צבא ארה"ב וגורמי מודיעין אחרים – 17 אלף מהם היו לוחמי חמאס.
3 צפייה בגלריה
פלסטינים הרוגים במתקפות
פלסטינים הרוגים במתקפות
ארכיון. גופות פלסטינים ברצועת עזה
(צילום: REUTERS/Doaa Ruqaa)
משרד הבריאות ברצועה טוען כי מספר ההרוגים אף גבוה יותר, מכיוון שאלפי גופות עדיין קבורות מתחת להריסות או באזורים שאליהם לצוותים הרפואיים אין גישה.
הפדרציה הבינלאומית של העיתונאים (IFJ) הודיעה בשבוע שעבר כי 104 עיתונאים ואנשי תקשורת נהרגו עד כה בשנת 2024, יותר ממחציתם מתו במהלך המלחמה ברצועת עזה. הארגון ציין כי לפחות 138 עיתונאים נהרגו מאז 7 באוקטובר 2023, יום הטבח, בהם 55 אנשי תקשורת פלסטינים.
ביום שבת פרסם "הטלגרף" הבריטי כי מרכז המחקר השמרני "הנרי ג'קסון סוסייטי" (HJS) טוען שהדיווחים על מספר האזרחים שנהרגו בעזה במהלך המלחמה נופחו במטרה לייחס לישראל פגיעה מכוונת בחפים מפשע.
לפי חוקרי המכון האמריקני-בריטי, לא רק שמשרד הבריאות בעזה לא מציין כמה מההרוגים ברצועה הם אנשי הארגון, אלא שמספר הקורבנות שהוא מפרסם כולל גם מקרי מוות טבעיים או בעקבות מחלות, חלקם מהתקופה שלפני המלחמה, תוך דיווח יתר על נשים וילדים. לפי ה-HJS, המספרים המנופחים משמשים את רשויות חמאס לתעמולה, וכלי התקשורת במערב מאמצים את דיווחיהן מבלי לבדוק.
3 צפייה בגלריה
הריסות מבנה בית הספר בעזה בו שהו מחבלים שהותקף על ידי צה"ל
הריסות מבנה בית הספר בעזה בו שהו מחבלים שהותקף על ידי צה"ל
גופות במבנה בעזה שהותקף על ידי צה"ל
(צילום: REUTERS/Abed Sabah)
3 צפייה בגלריה
הריסות מבנה בית הספר בעזה בו שהו מחבלים שהותקף על ידי צה"ל
הריסות מבנה בית הספר בעזה בו שהו מחבלים שהותקף על ידי צה"ל
(צילום: Omar AL-QATTAA/AFP)
חוקרי ה-HJS טוענים שמצאו חריגות ואי דיוקים סטטיסטיים רבים בנתוני הרשויות בעזה. לדבריהם, כ-5,000 מקרי מוות טבעיים נוספו לרשימת הקורבנות, כולל חולי סרטן שגם לאחר מכן נמצאו ברשימות מקבלי טיפול בבתי חולים. טעויות נוספות, שחלקן תוקנו בהמשך על ידי משרד הבריאות ברצועה, כוללות שמות של מבוגרים שנהרגו ונרשמו כילדים, וגברים שנרשמו כנשים. לפי הדיווח בטלגרף, נמצא דפוס שלפיו גיל קורבנות "תוקן למטה" בשנה אחת לפחות בהשוואה לנתוני מרשם האוכלוסין הפלסטיני, בניסיון לכאורה לנפח את מספר הילדים שנהרגו.
"הסיווג השגוי הזה תורם לנרטיב שאוכלוסיות אזרחיות, במיוחד נשים וילדים, נושאות בנטל של הסכסוך, ועלול להשפיע על הסנטימנט והסיקור התקשורתי", נכתב בדו"ח. עוד צוין כי בין הקורבנות שדווח שנהרגו על ידי צה"ל נמצאים כאלה שנהרגו מירי רקטות כושל של חמאס, או אף ישירות על ידי אנשי הארגון במהלך מאבקים על חלוקת סיוע.
לפי מכון המחקר, הנתונים שפרסם משרד הבריאות העזתי אומצו על ידי כלי תקשורת מרכזיים בכל העולם, כולל ה-BBC, "הניו יורק טיימס" ו-CNN. הדו"ח מאשים גם את האו"ם בשילוב בין נפגעים אזרחיים וצבאיים, והוסיף: "ההשמטה יוצרת נרטיב מוטה המתאר את כל הנפגעים כאזרחים, מעצב דעת קהל ומדיניות בינלאומית על סמך נתונים חלקיים או מניפולציות, וישראל מואשמת ב'רצח עם', 'טיהור אתני' ו'פשעים נגד האנושות'".
בתגובה לדיווח ב"טלגרף" אמר השגריר הפלסטיני בבריטניה, חוסאם זומלוט, כי מדובר בניסיון להגן על פעולותיה של ישראל בעזה. הוא ציין כי המספרים שעליהם מדווח משרד הבריאות ברצועה אושרו על ידי ארגונים בינלאומיים רבים וסוכנויות של האו"ם, כולל ארגון הבריאות העולמי.