יו"ר ש"ס אריה דרעי מתכנן להגיע מחר לישיבת הממשלה, למרות פסיקת בג"ץ שקבעה כי לא יוכל לכהן כשר. מוקדם יותר השבוע פנתה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה לראש הממשלה נתניהו, ובמכתב שהעבירה לידיו כתבה כי עליו "לפעול בהתאם לפסק הדין ולהעביר אותו מתפקידיו בממשלה". היא ציינה כי עקב העובדה שנתניהו לא יכול לכהן כשר בעקבות כתב האישום נגדו, עליו למנות הן שר פנים והן שר בריאות, במקומו של דרעי - ולא לקחת את התיקים לעצמו מתוקף היותו ראש הממשלה.
"על פי פסק הדין שניתן, חבר הכנסת דרעי אינו יכול להמשיך לכהן כשר בממשלת ישראל", כתבה היועמ"שית לנתניהו. "אשר על כן, ועל פי סמכותך הקבועה בחוק יסוד: הממשלה, עליך לפעול בהתאם לפסק הדין ולהעביר אותו מתפקידיו בממשלה. נוכח המגבלות שבדין החלות בעניינך, יש למנות גורם אחר לכהן בתפקידי שר הבריאות ושר הפנים".
ח"כ גדעון סער שהפגין הערב במחאות בחיפה האשים כי נתניהו מבזה את פסק הדין של העליון, בכך שעדיין לא פיטר את דרעי. "חלפו 75 שעות ממתן פסק הדין. אדוני ראש הממשלה, אתה לא מעל החוק", אמר סער. "קיים את פסק הדין, פטר מיד את השר אריה דרעי מחברות בממשלת ישראל".
בעניינו של דרעי החלה התארגנות של שרים בממשלה, שדורשים מנתניהו להעניק ליו"ר ש"ס את תפקיד ראש הממשלה החליפי, ובכך להכשיר את המינוי. נתניהו לא שלל זאת, אבל לא מתלהב מהרעיון.
ההליך של מינוי דרעי לראש ממשלה חליפי נחשב מורכב יחסית, ועל פי חוות דעת משפטיות דורש קיום אי אמון קונסטרוקטיבי - הבאת הצעה לכנסת שבמסגרתה הממשלה הנוכחית תופל ונתניהו יוצע מחדש כמועמד לראשות הממשלה. דרעי, במקרה הזה, יוצע כראש הממשלה החליפי. למעשה, בכך תשתמש הקואליציה בחוק ממשלת החילופים, שאותו התכוונה בכלל לבטל - ותתקיים השבעה מחדש של הממשלה.
שרי הממשלה החליטו לבחור בנתיב זה, מכיוון שנתיב אחר נחסם. העובדה שחלק משופטי בג"ץ פסלו את דרעי עקב עילת "ההשתק השיפוטי" - בעקבות מצג השווא שהגיש עם ההגעה להסדר טיעון אשתקד - גם ביטול עילת הסבירות לא תאפשר את מינויו העתידי.
על פי אמת המידה של "ההשתק השיפוטי", כשהתעורר מקרה שבו אחד מהמתדיינים מעלה טענות עובדתיות או משפטיות סותרות באותו הליך עצמו או בשני הליכים שונים, הדבר מוגדר כפוגע בטוהר ההליך המשפטי, ניצולו לרעה ופגיעה באמון הציבור במערכת המשפט.
במקרה של דרעי, הוא דיבר לבתי המשפט בשני קולות - וכך הציג מעין מצג שווא: כשהורשע בעסקת טיעון אמר שהוא פורש מהפוליטיקה, ולכן התייתר הצורך לקבוע אם נפל קלון במעשיו - דבר שהיה מונע ממנו לכהן כשר. לאחר מכן, כדי לייתר את שאלת הקלון, נחקק עבורו בכנסת "חוק דרעי" - ואילו עתה הוא טען בפני בג"ץ כי כלל לא התחייב לפרוש. בפסיקה בבג"ץ התייחסו להבטחה של דרעי חמישה מתוך 11 השופטים. השופטים ברק-ארז, מינץ ושטיין ציינו זאת במפורש, והשופטים גרוסקופף וכבוב "הצטרפו גם הם לטעם זה כנימוק נוסף המצדיק את קבלת העתירות", כלשון הפסיקה.