תוניסיה מתמודדת עם המשבר הקשה ביותר בדמוקרטיה שלה בעשור שחלף מאז מהפכת האביב הערבי. בימים של מחאות אלימות החליט הנשיא קייס סעיד להדיח את ראש הממשלה ולהשעות את פעילות הפרלמנט. תומכיו של סעיד יצאו לחגוג ברחובות, אך המתנגדים טוענים שמדובר בהפיכה.
הדרמה בתוניסיה מתחוללת אחרי חודשים של מחלוקות קשות בין סעיד, נשיא ללא השתייכות פוליטית מובהקת, לראש הממשלה הישאם משישי וליו"ר הפרלמנט רשיד אל-רנושי - איש המפלגה האיסלאמיסטית א-נהדה. במפלגה האיסלאמיסטית, שהייתה חלק מכל הקואליציות האחרונות בתוניסיה, קראו לתומכיה להפגין ברחובות. הבוקר פרצו עימותים אלימים מחוץ לבניין הפרלמנט בתוניס בין תומכי הממשלה לתומכי הנשיא, והצדדים השליכו אבנים ובקבוקים זה לעבר זה.
אחרי הצהרתו של סעיד חסם הצבא התוניסאי את הגישה לפרלמנט ולתחנת הטלוויזיה הממלכתית. בצהריים דווח שחיילים חסמו גם את הכניסה לבניין הממשלה, ואסרו על עובדי הבניין להיכנס אליו. רשת אל-ג'זירה דיווחה שהמשטרה פשטה על משרדי הרשת בתוניס וגירשה את העובדים מהמקום. גורמים ביטחוניים הכחישו דיווחים שראש הממשלה המודח משישי, פוליטיקאי עצמאי, נמצא במעצר.
תוניסיה נחשבת לחלוצת האביב הערבי, וב-2011 הופל המשטר הדיקטטורי ששלט במדינה עשרות שנים. בעשור שחלף מאז המהפכה קמו בתוניסיה תשע ממשלות – חלקן החזיקו מעמד רק חודשים ספורים. תוניסיה לא הצליחה לבסס משילות יציבה ולהביא שגשוג לאזרחיה בשנים שאחרי המהפכה, וכעת נראה שהיא מתמודדת עם האתגר הגדול ביותר ליציבותה מאז מהפכת 2011.
סעיד נבחר לנשיא ב-2019, ובאותה שנה נערכו גם בחירות לפרלמנט. מאז 2019 מנהל הנשיא מאבקים עם יו"ר הפרלמנט ועם הקואליציה - שהמפלגה הגדולה בה היא א-נהדה האיסלאמיסטית. המחלוקות החריפו במהלך מגפת הקורונה, שהעמיקה את המשבר הכלכלי בתוניסיה ואת התסכול מהשלטון. בימים האחרונים פרצו מחאות על המצב הכלכלי והטיפול בקורונה, בזמן שתוניסיה מציינת 64 שנים לעצמאותה. המפגינים מחו נגד הממשלה התוניסאית ונגד מפלגת א-נהדה.
סעיד פיזר את הממשלה והשעה את פעילות הפרלמנט ל-30 יום למרות שהחוקה התוניסאית נועדה להבטיח את מעמד הפרלמנט והמשטר הדמוקרטי, ומגבילה את סמכויות הנשיא לתחומי הביטחון ומדיניות החוץ. סעיד, שנבחר לנשיאות ב-2019 אחרי שניהל קמפיין נגד השחיתות בתוניסיה, אמר שמעשיו הם תגובה לשיתוק הפוליטי והכלכלי בתוניסיה בשנים האחרונות.
בהצהרתו אמר סעיד שהוא פועל בכפוף לסעיף 80 בחוקה התוניסאית, שמאפשר לנשיא לנקוט צעדים חריגים לאור סכנות שמאיימות על מוסדות המדינה. המפלגות הגדולות בפרלמנט אמרו שמדובר בפירוש שגוי של הסעיף, ושהחוקה לא מאפשרת לסעיד לנקוט את הצעדים שעשה.
סעיד הצהיר שבינתיים הוא ינהיג את המדינה לצד ראש ממשלה חדש. בעקבות הליקויים של הממשלה במבצע החיסונים הודיע סעיד שמעתה הצבא – שנמצא באחריותו – יהיה אחראי על הטיפול בקורונה. סעיד הוסיף שהוא הסיר את החסינות של חברי הפרלמנט והצהיר שלשכת התובע הכללי תהיה באחריותו. הוא הזהיר מהתפרעויות ואמר: "לכל מי שיירה כדור - הצבא יגיב בכדורים".
"נקטתי את הצעדים הנחוצים כדי להציל את תוניסיה, את המדינה ואת העם התוניסאי", אמר הנשיא. שעות אחרי הודעתו של סעיד יצאו המונים לחגוג ברחובות תוניס וערים אחרות את הדחת ראש הממשלה והשעיית פעילות הפרלמנט. "סוף-סוף קצת החלטות טובות!", אמר מאהר, מפגין שחגג למרות הסגר שהוטל בגלל הקורונה. על שלטים נגד הממשלה נכתבו המילים "Game Over". מפגינים תומכי הנשיא אמרו הלילה שמדובר ברגע המאושר ביותר במדינה מאז נפילת הרודן בן-עלי.
תומכי סעיד, ותומכי א-נהדה מנגד, התאספו הבוקר מחוץ לפרלמנט ובין הצדדים היו עימותים אלימים. "אנחנו כאן כדי להגן על תוניסיה. ראינו את כל הטרגדיות תחת שלטון האחים המוסלמים", אמר צעיר תוניסאי בשם איימן שהגיע הבוקר לאזור בניין הפרלמנט בתוניס. איימן התייחס לתנועה האיסלאמיסטית שהוקמה במצרים ב-1928 והשפיעה על איסלאמיסטים סונים ברחבי העולם הערבי – כולל על אנשי א-נהדה. בשנים האחרונות המפלגה התוניסאית מנסה להרחיק עצמה מהאחים המוסלמים, ואמרה שאין לה קשר לתנועה שהודחה מהשלטון בהפיכה שהייתה במצרים ב-2013.
עימאד עיאדי, חבר א-נהדה, השווה את סעיד לנשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי, שהדיח את מוחמד מורסי מהשלטון ב-2013 - אחרי שמורסי, איש האחים המוסלמים, נבחר בבחירות חופשיות. "סעיד הוא סיסי חדש, שרוצה לרכז אצלו את כל הסמכויות. אנחנו נעמוד מול ההפיכה נגד המהפכה". יו"ר הפרמנט אל-רנושי הגיע הבוקר לפרלמנט ואמר שהוא יכנס דיון נגד סעיד – אך הצבא חסם את הכניסה ואסר על אל-רנושי להיכנס. "אני נגד ריכוז של כל הסמכויות בידיו של אדם אחד", הוא אמר.
השתתפו בהכנת הכתבה: ליעד אוסמו