אוקראינה הודיעה הבוקר (יום א') על הפסקת הפעילות בתחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה, שנמצאת תחת כיבוש רוסי מראשית המלחמה. בהודעת חברת האנרגיה הממשלתית Energoatom, שמפעילה את המתקן הגרעיני הגדול באירופה, נמסר כי מטעמי בטיחות היא ניתקה מרשת החשמל את הכור האחרון, מתוך שישה, שעדיין פעל.
המלחמה באוקראינה – הכותרות האחרונות:
• "פריצת דרך": אוקראינה שחררה עשרות יישובים בחרקוב
• ארה"ב מאשימה: "מוסקבה מגרשת אלפי ילדים אוקראינים"
• פוטין: "לא הפסדנו כלום באוקראינה. גז כנשק? שטויות"
• פוטין קונה מיליוני רקטות ופגזים מצפון קוריאה
הניתוק של כור מספר 6 התאפשר אחרי חידוש הפעילות של אחד הקווים החיצוניים שסיפקו חשמל לתחנה. בשבוע שעבר, כתוצאה מהלחימה באזור, הושבתו כל הקווים שסיפקו חשמל לתחנה. במשך כמה ימים אספקת החשמל למערכות הקירור החיוניות בתחנה הייתה מהכור היחיד שעדיין פעל.
הבוקר הודיעה Energoato כי הפעילות באחד הקווים שסיפקו חשמל לתחנה חודשה הלילה – מה שאפשר להשבית את הפעילות בכור מספר 6. Energoatom מסרה כי בעקבות חידוש הפעילות באחד הקווים "התקבלה החלטה לנתק את כור מספר 6 ולהעביר אותו למצב הבטוח ביותר שלו, 'הדממה קרה'". Energoatom מסרה שהפעילות במתקן "נעצרה לחלוטין" אחרי שכור מספר 6 נותק מרשת החשמל ב-03:41, וכי כעת מתבצעות ההכנות לקירור הכור.
Energoatom מסרה כי עדיין קיים חשש גדול שקווי החשמל באזור התחנה יושבתו שוב, ובמקרה כזה היא תצטרך להפעיל גנרטורים שיבטיחו את קירור התחנה וימנעו דליפה רדיואקטיבית. ראש Energoatom אמר ביום חמישי ל-AP שהדלק להפעלת הגנרטורים מספיק ל-10 ימים בלבד.
בהצהרה הבוקר קראה סוכנות האנרגיה הממשלתית לכוחות הרוסיים לעזוב את תחנת הכוח שבדרום-מזרח אוקראינה, ולאפשר להקים שטח מפורז באזור התחנה. ביום רביעי קראה קייב לתושבי האזורים הכבושים בסביבת תחנת הכוח להתפנות כדי להבטיח את שלומם.
קייב ומוסקבה מאשימות זו את זו בהפגזת תחנת הכוח, שאמנם נמצאת תחת כיבוש רוסי, אך מי שמתפעלים אותה הם עדיין עובדים אוקראינים. לאור החשש מאסון גרעיני הגיעה לתחנה משלחת של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א). בדו"ח שפרסמה בשבוע שעבר קראה הסוכנות למוסקבה ולקייב לסכם על הפסקת הלחימה באזור. סבא"א העדיפה שלא לקבוע מי אחראית לירי על התחנה, וציינה רק כי זיהתה נזק נרחב למתקנים בתחנה וכי יש "צורך דחוף" לשים לכך סוף.
בתוך כך אישרה הבוקר בריטניה את הטענות האוקראיניות להישגים במחוז חרקוב. בעדכון המודיעיני של משרד ההגנה הבריטי נאמר כי הכוחות האוקראיניים המשיכו לרשום ביממה האחרונה הישגים משמעותיים במחוז חרקוב - שם פתחו בשבוע שעבר במתקפת-נגד מפתיעה. לפי בריטניה יחידות של הצבא הרוסי צפויות לסגת ממחוז חרקוב, אך הלחימה תימשך באזור הערים האסטרטגיות איזיום וקופיאנסק. הבוקר, היום ה-200 למלחמה, הודיע צבא אוקראינה כי הכוחות האוקראיניים משחררים יישובים באזור העיר איזיום, וכי השחרור של איזיום וקופיאנסק "בדרך".
בצהריים טען משרד ההגנה הרוסי כי כוחותיו מבצעים תקיפות מדויקות נגד העמדות של הצבא האוקראיני במחוז חרקוב. לפי מוסקבה התקיפות מתבצעות באמצעות לוחמה אווירית, טילים וארטילריה.
שר החוץ של אוקראינה, דמייטרו קולבה, אמר אמש שההצלחה של מתקפת-הנגד בחרקוב מוכיחה שאוקראינה מסוגלת לנצח את הצבא הרוסי – אך ציין שקייב זקוקה לעוד נשק מבעלות הברית שלה במערב. במסיבת עיתונאים לצדה של אנלינה ברבוק, שרת החוץ של גרמניה, אמר קולבה כי בעקבות העמידה האיתנה של אוקראינה מול הצבא הרוסי במערב כבר לא מתלבטים אם לשלוח נשק לארצו. "הראינו שיש לנו את היכולת לנצח את הצבא הרוסי. אנחנו עושים את זה עם הנשק שקיבלנו. ולכן אני מדגיש שוב: ככל שנקבל יותר נשק, כך הניצחון שלנו יהיה מהיר יותר – וכך גם המלחמה תסתיים מהר יותר".
חרקוב, ששוכנת בצפון-מזרח אוקראינה, היא העיר השנייה בגודלה במדינה וערב המלחמה התגוררו בה 1.5 מיליון תושבים. בתחילת הפלישה כבשה רוסיה שטחים רבים גם באזור העיר הזו, אך בהמשך הצליחו הכוחות האוקראיניים להדוף שם את הרוסים בחזרה לגבול בכמה נקודות. במשך חודשים ארוכים קו החזית שם נותר ללא שינוי – עד שלפני חמישה ימים יצאה אוקראינה למתקפת-פתע, במקביל למתקפת-הנגד שהיא מנהלת בחזית הדרומית, במחוז חרסון.
בסוף השבוע, במה שנראה כאחת מההתפתחויות הדרמטיות ביותר במלחמה באוקראינה בחודשים האחרונים, נכנסו הכוחות האוקראיניים לעיר איזיום, ששימשה כבסיס לוגיסטי חשוב עבור הכוחות הרוסיים בחזית המזרחית. מוסקבה הודתה אמש שנסוגה מהעיר הזו, אבל טענה כי מדובר במהלך מכוון שמטרתו לכאורה לסייע למורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס הסמוך.
העיר איזיום שוכנת סמוך לגבול בין מחוז חרקוב למחוז דונייצק שבחבל דונבאס, ומאז כיבושה על ידי רוסיה לפני חמישה חודשים שימשה עבורה כבסיס לוגיסטי מרכזי עבור שיגור מתקפות נגד האוקראינים בדונייצק. רוסיה נסוגה מאיזיום במקביל לכיבוש האוקראיני של עיר אסטרטגית נוספת באזור חרקוב, קופיאנסק. זו שימשה את הרוסים כמרכז אספקה חשוב לכוחותיהם באזורים הכבושים בחזית המזרחית. אמש אישרה כאמור רוסיה שנסוגה מאיזיום, וכן מהעיר בלקלייה, שקרובה יותר לעיר חרקוב ושנכבשה כבר ביום חמישי.
הודעת הנסיגה נמסרה שעות לאחר שבתחילת היום עוד דווח שהצבא הרוסי שולח חיילים ומשוריינים לאיזיום, אבל כעת מתברר שלא כך הדבר. דובר משרד ההגנה במוסקבה, איגור קונשנקוב, מסר אמש שמטרת הנסיגה היא "להיערך מחדש" ו"לאפשר את השלמת היעדים המוצהרים במבצע הצבאי המיוחד הנוגעים לשחרור דונבאס". מוסקבה, נזכיר, סיפקה את התירוץ הזה גם כאשר נסוגה מאזור קייב בסוף מרץ: היא טענה אז שבכוונתה להתמקד בהרחבת אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים בדונבאס, החבל שבו הקרבות מול הכוחות האוקראיניים נמשכים עוד מפרוץ הסכסוך ב-2014.
האוקראינים שיצאו למתקפת-הנגד התקדמו במחוז חרקוב במהירות אדירה, ולפי פרשנים ניצלו היטב את העובדה שהרוסים דיללו שם את כוחותיהם על מנת לתגבר את הכוחות שלהם באזור חרסון. גם בממשל הפרו-רוסי באזורים הכבושים בחרקוב הודו שהכוחות הרוסיים נתפסו לא-מוכנים, ושקווי ההגנה שלהם נפרצו. בסוכנות הידיעות רויטרס מתארים זאת כתבוסה הגדולה ביותר של הרוסים מאז שנכשלו בניסיונם לכבוש את הבירה קייב ונסוגו מפרבריה בסוף חודש מרץ.
קייב טוענת: שחררנו החודש שטח של 3,000 קמ"ר
מפקד צבא אוקראינה טען הבוקר כי כוחותיו שחררו מתחילת ספטמבר שטח של יותר מ-3,000 קמ"ר. "התחלנו להתקדם לא רק בדרום ובמזרח, אלא גם בצפון. יש עוד 50 ק"מ להתקדם עד לגבול (עם רוסיה)", אמר גנרל ואלרי זלוז'ני, מפקד הצבא האוקראיני. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי טען שההישגים של ארצו בחרקוב מהווים פריצת דרך במלחמה, וכי בחורף הקרוב אוקראינה תוכל לשחרר במהירות שטחים שכבשו הרוסים – אם תקבל נשקים עוצמתיים מהמערב.
ב"גרדיאן" נכתב כי בשלושת הימים האחרונים הצליחה קייב לשחרר יותר משליש מהשטח שכבשו הרוסים במחוז חרקוב. במשרד ההגנה של בריטניה אמרו כי נראה שהכוחות הרוסיים הופתעו ממתקפת-הנגד האוקראינית בחרקוב. בכיר בכוחות המיוחדים של צבא אוקראינה אמר כי מתקפת-הנגד שנפתחה בחרסון – אחרי כמה שבועות שבהם הצהירה קייב שבכוונתה לפתוח במתקפה - הייתה "קמפיין הטעיה" שנועד להסיח את דעתה של רוסיה מהמתקפה הגדולה יותר, שמתוכננת בחרקוב.
"זה היה מבצע דיס-אינפורמציה גדול", אמר ל"גרדיאן" טראס ברזובץ, הדובר של בריגדת "בוהון" בכוחות המיוחדים. "רוסיה חשבה שהיא תהיה בדרום ותעביר את הציוד שלה. אז, במקום בדרום, התרחשה מתקפה במקום שבו הם הכי פחות ציפו, וזה גרם להם להיבהל ולברוח".
ב-29 באוגוסט הכריז הצבא האוקראיני שמתקפת-הנגד בחרסון יצאה לדרך, למרות שחיילים שהיו בחזית באותה העת אמרו שהם לא רואים הוכחה לכך. אוקראינה אמנם הצליחה לשחרר יישובים בחרסון, אך לפי ברזובץ היא טענה להישגים משמעותיים יותר ממה שהשיגה בפועל - כחלק מקמפיין דיס-אינפורמציה מתוכנן שנועד להערים על הרוסים.
היום המשיכו האוקראינים לדווח על הפגזות קשות של הצבא הרוסי במזרח ובדרום המדינה. מושל מחוז דונייצק במזרח אוקראינה, פבלו קירילנקו, טען היום כי במהלך הלילה נהרגו 10 אזרחים בהפגזות הרוסיות. ראש העיר מיקולאייב, מדרום לדונייצק, דיווח על תשעה פצועים בתקיפות של הצבא הרוסי.
פורסם לראשונה: 10:58, 11.09.22