אוקראינה הודיעה אמש (רביעי) שלפחות 17 בני אדם נפצעו בהפצצת בית חולים בעיר הנצורה מריופול. התקיפות האוויריות של רוסיה היו במתחם שבו יש בית חולים לילדים ומחלקת יולדות. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיע כי יש ילדים בין ההריסות, אך בהמשך נמסר שכל הפצועים הם אזרחים בוגרים. בין הפצועים יש גם נשים שכרעו ללדת. אחת מהן תועדה מפונה על אלונקה.
תקיפת בית החולים במריופול הייתה במהלך יום נוסף שבו כשלו מאמצי הפינוי מהעיר הנצורה בדרום אוקראינה – שמכותרת על-ידי הרוסים יותר משבוע. ההפצצה מסתמנת כציון דרך מדאיג במלחמה שהחלה לפני שבועיים, ומסמלת את המגמה שממנה חששו במערב: רוסיה מחריפה את מתקפותיה על הערים הנצורות, שאותן היא לא מצליחה לכבוש, ולא בוחלת באמצעים בניסיונותיה להכניע את תושבי הערים. התקיפה, שבה נהרס חלק גדול מהמתחם, הייתה על רקע האזהרות במערב שרוסיה - שלא הצליחה להשיג ניצחון בזק במלחמה - תגביר את תקיפותיה באזורי מגורים.
"רוסיה ביצעה פשע אדיר", אמר וולודימיר ניקולין, בכיר במשטרה המחוזית, שהגיע לבית החולים שבסביבתו נוצר מכתש כתוצאה מהפיצוץ. "זה פשע מלחמה ללא הצדקה". הנשיא זלנסקי פרסם סרטון שמתעד את ההרס וכתב בטוויטר: "פגיעה ישירה של הכוחות הרוסיים במחלקת יולדות. אנשים וילדים מתחת להריסות, זוועה! כמה זמן העולם ימשיך להתעלם מהטרור? תסגרו את השמיים עכשיו! תעצרו את ההרג! יש לכם את הכוח, אבל נראה שאתם מאבדים את האנושיות".
תקיפת בית החולים במריופול עוררה זעזוע במדינות המערב. "יש מעט דברים מרושעים יותר מפגיעה באנשים חסרי ישע וחסרי הגנה", אמר ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. הוא ציין שוולדימיר פוטין יצטרך לשאת באחריות על "הפשעים הנוראים שלו".
שרת החוץ של בריטניה, ליז טראס, אמרה בהצהרה משותפת בוושינגטון עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן שהתקפת בית החולים במריופול הנצורה "מתועבת לחלוטין". בלינקן קרא לרוסיה לאפשר לאוקראינים לעזוב את הערים שסופגות "הפצצות ללא רחמים". הוא אמר כי "רוסיה פלשה לאוקראינה ללא הצדקה", והוסיף שהיא חייבת לכבד את המסדרונות ההומניטריים ולאפשר יציאה מהערים הנצורות.
במסיבת העיתונאים עם בלינקן העלתה טראס את האפשרות שנאט"ו תכריז על שמי אוקראינה כאזור אסור לטיסה - דרישה שמשמיעה אוקראינה שוב ושוב, אך לטענת נאט"ו לא עומדת על הפרק מכיוון שהמהלך יצרף למעשה את חברות נאט"ו למלחמה.
זלנסקי: "תתאחדו נגד הנאצים, תסגרו את השמיים"
אמש, בראיון לסקיי ניוז, אמר זלנסקי שמיליונים עלולים למות במלחמה אם העולם לא יפעל לעצירת ההתקפות הרוסיות. הוא קרא שוב למדינות המערב לסייע בסגירת המרחב האווירי של אוקראינה, וכינה את הכוחות הרוסיים "נאציים". הוא אמר: "אם אתם מאוחדים נגד הנאצים ונגד הטרור הזה, אתם חייבים לסגור. אל תחכו שאבקש שכמה פעמים, או מיליון פעמים, תסגרו את השמיים. תסגרו את השמיים ותעצרו את ההפצצות".
בעקבות ההפצצה במריופול גינה הבית הלבן את השימוש ה"ברברי" בכוח נגד אזרחים. "מזעזע לראות סוג ברברי שכזה של שימוש בכוח נגד אזרחים חפים מפשע, במדינה ריבונית", אמרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי.
גורמים במריופול אמרו אמש כי כ-1,300 אזרחים נהרגו בעיר מתחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה. יועץ לראש העיר אמר לסוכנות ידיעות מקומית: "לפי מידע ראשוני, 1,300 תושבים כבר מתו במהלך המצור ורצח העם של הפדרציה הרוסית. אנחנו נילחם למען כולם". במקביל פרסמה חברת Maxar תמונות לוויין שמתעדות את ההרס שנגרם לבניינים ובתי עסק בעיר המופגזת. .
שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה אמר אתמול בצהריים שהרוסים ממשיכים להפגיז את מריופול למרות הקמת מסדרון הומניטרי, והסיכום בין הצדדים על הפסקת אש זמנית שכביכול נכנסה לתוקף אתמול בבוקר. הוא אמר שהרוסים לא מאפשרים פינוי של תושבים. "רוסיה ממשיכה להחזיק יותר מ-400,000 תושבים במריופול כבני ערובה. היא מונעת סיוע הומניטרי ופינויים, וההפגזה ללא הבחנה נמשכת", אמר קולבה, והוסיף: "קרוב ל-3,000 תינוקות שזה עתה נולדו נותרו ללא תרופות ומזון".
ממריופול ממשיכים להגיע דיווחים קשים על תושבים שסובלים ממחסור במים, מזון וחשמל. סוכנות הידיעות AP דיווחה אתמול שהרשויות במריופול הנצורה קברו בקבר אחים עשרות תושבים שנהרגו בתקיפות רוסיות. לפי הדיווח של AP, בעיר המתינו שהאש הכבדה תיפסק - כדי שיהיה ניתן לקבור את המתים בנפרד, אך בעקבות המשך ההפגזות, הצפיפות ההולכת וגוברת בחדרי המתים והעובדה שגופות רבות נשארו בבתים שנפגעו בתקיפות הרוסיות, הוחלט על קבורה המונית.
מעט אחרי הפצצת בית החולים במריופול אמר בכיר ביטחוני אמריקני לסוכנות הידיעות רויטרס שלארה"ב יש אינדיקציות לכך שהצבא הרוסי משתמש במתקפות שלו בפצצות שאינן מונחות, ללא מטרה ברורה, שמכונות גם "פצצות טיפשות". הטלת פצצה ללא מערכת הנחיה מגבירה את הסיכוי "להחמיץ" את המטרה, ומגבירה את הסיכוי לפגוע באזורי מגורים ובאזרחים חפים מפשע. הגורם האמריקני הוסיף שארה"ב מבחינה בנזק הולך וגובר של תשתיות אזרחיות, ומספר הולך וגובר של אזרחים שנפגעים במלחמה.
רוסיה מכחישה שהיא פוגעת באזרחים, וטוענת שהיא משתמשת בנשקים מדויקים ב"מבצע הצבאי המיוחד" שלה באוקראינה – ופוגעת רק במטרות צבאיות של האויב.
שלשום הזהירו ראשי סוכנויות המודיעין של ארה"ב שוולדימיר פוטין עלול להחריף את התקפותיו על אוקראינה – למרות הסנקציות הבינלאומיות ועל רקע העובדה שרוסיה כשלה בניסיונה להביא לניצחון בזק במלחמה, ומשנה את דרך הלחימה שלה. האמריקנים הזהירו שהשבועות הקרובים יהיו "מכוערים". מזכיר ההגנה הבריטי בן וואלאס הזהיר שפוטין מנסה לייצר מומנטום במלחמה, ושהמתקפות הרוסיות יהיו "אכזריות וחסרות הבחנה".
לפי ההערכות בארה"ב בין 2,000 ל-4,000 חיילים רוסים נהרגו עד כה במלחמה. הבכיר הביטחוני האמריקני ששוחח עם רויטרס אמר כי עד כה נהרסו מאות רכבים של הצבא הרוסי. משרד ההגנה הרוסי הודיע אמש שכוחותיו השמידו 974 טנקים ורכבים משוריינים נוספים של הצבא האוקראיני מתחילת המלחמה, ובנוסף יירטו 97 מל"טים.
בשבועיים של מלחמה קרוב ל-2 מיליון אוקראינים ברחו מבתיהם, עזבו את המדינה והפכו לפליטים. הכוחות הרוסיים הצליחו לכבוש שטחים בדרום אוקראינה – אך מתקשים להשתלט על ערים באזורים אחרים, ולפי הדיווחים הופתעו מעוצמת ההתנגדות האוקראינית. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום מסר אתמול עדכון על המצב הקשה באוקראינה: "משפחות מסתתרות מתחת לאדמה שעות על גבי שעות כדי לתפוס מחסה מהלחימה. למאות אלפי אנשים אין אוכל, אין מים, אין חימום, אין חשמל ואין טיפול רפואי".
אתמול בבוקר הודיעו אוקראינה ורוסיה על הפסקת אש הומניטרית, שתאפשר פינוי תושבים משישה מסדרונות הומניטריים. לפי דיווחים הפינוי התאפשר באופן חלקי בלבד, בין השאר מהערים סומי במזרח אוקראינה ואנרהודר בדרום. אוקראינה טענה שרוסיה שוב הפרה את הפסקת האש והפגיזה אזורי מגורים - כולל כאמור במריופול - ומנעה מתושבים לברוח מהערים המכותרות.
אוקראינה הודיעה אמש שאתמול פונו יותר מ-40,000 איש מאזורי הלחימה, אך היא מסרה שהתקשתה לפנות תושבים באזור הערים הגדולות קייב, חרקוב ומריופול. "יותר מ-40,000 נשים וילדים פונו ביום אחד ברחבי אוקראינה. ניסינו לפנות 100,000, אבל נכשלנו", אמר נציג אוקראיני לשיחות עם רוסיה.
סוכנות הידיעות AP דיווחה על תושבים שפונו מיישובים בפרברי קייב. רבים מהם הגיעו למרכז העיר, שבה נשמעו גם אתמול פיצוצים ואזעקות. ממרכז קייב אותם מפונים מתכננים לעלות על רכבות למערב אוקראינה, אזור שלא נמצא תחת מתקפות רוסיות.
בבירה קייב מתכוננים בינתיים להגן על העיר, לקראת החשש שבימים הקרובים הצבא הרוסי יסתער עליה. סוכנות הידיעות AFP דיווחה אתמול שהצבא הרוסי ממשיך להתקרב לבירה והגיע לעיירה ברובארי, שנמצאת בפרבר המזרחי של קייב. תושב האזור דיווח שטנקים רוסיים נכנסו שלשום לשני כפרים בפרברי קייב ושהצבא הרוסי כבש את הכפרים. "הם יורים כדי להפחיד אנשים וגורמים להם להישאר בבית. הם גונבים מה שהם יכולים כדי שתהיה להם אספקה ומתמקמים בין התושבים, כדי שהכוחות האוקראיניים לא יפציצו אותם", הוא אמר. תושבים באזור סיפרו כי הכוחות האוקראיניים מנסים לבלום את התקדמות הטנקים הרוסיים לקייב.
גורמים במערב הזהירו אתמול כי יש "חשש כבד" שפוטין ישתמש בנשק כימי בקייב. בהערכתם אמרו כי בבירת אוקראינית עלולה להתרחש מתקפה "מחרידה לחלוטין", בזמן שהכוחות הרוסיים מנסים להתגבר על הקשיים הלוגיסטיים של השיירה שעושה את דרכה לקייב – ומתקדמת לאט מהמתוכנן.
אחד הגורמים צוטט בגרדיאן: "לדעתי יש לנו סיבה טובה לחשוש מאפשרות של שימוש בנשקים לא קונבנציונליים, בין השאר לאור מה שראינו שקרה בזירות אחרות – בסוריה למשל". הוא חושש שרוסיה "מכינה את הקרקע" למתקפה שכזאת באמצעות טענות שקריות נגד קייב, שכביכול "יצדיקו" את הפעולה.
במקביל להמשך הלחימה בפרברי קייב, העיר חרקוב - השנייה בגודלה באוקראינה - נמצאת תחת אש. ראש העיר חרקוב הגדיר אתמול את המצב בעיר "מתוח מאוד" וציין כי הכוחות הרוסיים ממשיכים להפגיז את העיר, ונראה כי הם "מתארגנים מחדש" לקראת מתקפה. שלשום מסר המושל המחוזי שהצבא האוקראיני סיכל ניסיונות של כוחות רוסיים לחדור לעיר.
בתוך כך, היום אמור להיפגש שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה בטורקיה עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. הוא אמר שהוא מעוניין בהפסקת אש ובשחרור השטחים שנכבשו ובפתרון הסוגיות ההומניטריות, אך הוסיף: "בכנות, הציפיות שלי מהשיחות נמוכות". מוסקבה אומרת שכדי שהמלחמה תסתיים קייב חייבת להיענות לדרישות שלה – שכוללות התחייבות שאוקראינה תישאר מדינה ניטראלית, ותוותר על רצונה להצטרף לנאט"ו.
אבד הקשר עם מערכת הניטור בתחנת הכוח ז'פוריז'יה
אמש הודיעה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) כי אבד הקשר עם מערכות הניטור בתחנת הכוח הגרעינית ז'פוריז'יה שבדרום אוקראינה – תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה, שנכבשה על-ידי הרוסים. המלחמה באוקראינה, נזכיר, עוררה חשש גדול בעולם באשר לביטחונן של 15 תחנות הכוח הגרעיניות שבה, שיחדיו מספקות 50% מצריכת החשמל של אוקראינה. בסוף השבוע פרצה אש בתחנת הכוח זפוריז'יה, בעקבות הפגזות של הכוחות הרוסיים שכבשו אותה מיד לאחר מכן. האש בתחנה הזו כובתה בסופו של דבר ולא גרמה נזק לכורים הגרעיניים עצמם, אך בארה"ב אמרו כי העולם היה כ"פסע" מאסון גרעיני נוסף, כמו זה שאירע בצ'רנוביל.
רוסיה כבשה את תחנת הכוח הגרעינית המושבתת בצ'רנוביל כבר ביום הראשון של המלחמה. בצהריים הזהירו הרשויות באוקראינה מסכנה אפשרית של דליפה רדיואקטיבית מהכור, שנותק לפתע מרשת החשמל הארצית. בכור, שבו אירע ב-1986 האסון הגרעיני החמור ביותר בעולם, פועלים כעת גנרטורים למקרי חירום כאלו בדיוק, שמספקים חשמל חלופי, אך לפי הרשויות יש להם די דלק כדי לפעול רק במשך 48 שעות. שלשום הביעה סבא"א דאגה בנוגע למתרחש בצ'רנוביל, ודיווחה כי איבדה את הקשר עם מערכות הניטור בתחנה. אמש השמיעה דיווח דומה על הכור בז'פוריז'יה.
פורסם לראשונה: 23:10, 09.03.22