ראש העיר אוטווה, בירת קנדה, הכריז בלילה האחרון (בין ראשון לשני) על מצב חירום בעיר, בעקבות מחאתם של נהגי המשאיות על הגבלות הקורונה – מחאה המשתקת חלקים נרחבים בבירה זה 11 יום. אחרי שמאות נהגים כאלה חסמו בשבוע האחרון כבישים בעיר, בסוף השבוע הצטרפו אליהם אלפי פעילי מחאה אחרים הזועמים על הגבלות הקורונה, והלילה קבע ראש העיר ג'ים ווטסון כי המחאה "יצאה לחלוטין משליטה". ווטסון אמר כי מצב החירום שעליו הוא מכריז "מבטא את הסכנה החמורה הנשקפת לביטחון התושבים מההפגנות". הכרזתו תאפשר לעירייה להקצות משאבים נוספים למאבק במתבצרים.
המחאה בבירת קנדה החלה ב-29 בינואר. מי שיזמו אותה היו נהגי משאיות שזעמו על תקנה הקובעת כי יחויבו להציג אישור שהתחסנו נגד קורונה בבואם לחצות את הגבול בין ארה"ב לקנדה. הנהגים החנו את משאיותיהם בכבישים מרכזיים בבירה, חסמו דרכים והקימו אוהלים וצריפים. מאז הם צופרים, משמיעים קולות סירנה ויורים זיקוקים לאוויר מעת לעת, גם בשעות הלילה. בימים האחרונים ניכר כי תסכולם של התושבים והרשויות גובר, במיוחד אחרי שבסוף השבוע הצטרפו אלפי מפגינים אחרים לנהגי המשאיות, והפכו את מפגן הכוח הנקודתי-לכאורה למחאה נרחבת יותר על הגבלות הקורונה שהטילה ממשלתו של ראש הממשלה ג'סטין טרודו.
אתמול כבר נאלץ ראש העיר ווטסון להודות באובדן שליטה, בצל הדיווחים על כך שחלק מהמפגינים לא רק מקימים רעש גדול – אלא גם מטרידים ותוקפים תושבים: "השוטרים נמצאים בנחיתות מספרית מול המפגינים, יש הרבה יותר מפגינים ואנחנו מפסידים בקרב", אמר ווטסון לרדיו המקומי. "חייבים לחולל מהפך במצב הזה – אנחנו חייבים להחזיר לעצמנו את העיר שלנו". את התנהגות המוחים כלפי התושבים כינה "חוסר רגישות". באזור המשותק במרכז אוטווה שוכנים בין השאר הפרלמנט, לשכת ראש הממשלה והבנק המרכזי של קנדה.
מעשיהם של חלק מהמפגינים באוטווה עוררו זעם עד לאזורים רחוקים של קנדה. בין השאר נראו מפגינים יורים זיקוקים משטח מוזיאון המלחמה הלאומי הקנדי, וכמה מוחים נראו צועדים עם דגלים שעליהם צלב קרס והשוו את תקנות ההתחסנות לפשיזם. במהלך המחאה החלו נהגי משאיות לפקוד גם את ביתו של ראש הממשלה טרודו, ובעקבות זאת הוא ומשפחתו נאלצו להתפנות משם. כעת הם משתכנים במקום אחר, אך מסיבות ביטחוניות לא נמסר היכן.
בסוף השבוע, בצל הביקורת ההולכת וגוברת על כך שמשטרת אוטווה אינה מפנה את המפגינים, כינה מפקד המשטרה המקומית את המצב במרכז העיר "מצור", והודה שהוא אינו יכול לטפל בו לבדו. חברת מועצת העיר אוטווה דיאן דינס כינתה את המפגינים "סכנה לדמוקרטיה" ואמרה כי מדובר בבעיה שאיננה רק בעיה של עירה: "זו התקוממות בקנה מידה ארצי. זה שיגעון". בעקבות ההכרזה של ווטסון על מצב החירום צפויה להישלח כעת לאוטווה תגבורת של כ-250 שוטרים מהמשטרה הרכובה המלכותית של קנדה, שהיא כוח פדרלי.
כך או כך, גם אחרי ההכרזה של ראש העיר ווטסון הדגישו המפגינים כי בכוונתם להמשיך להתבצר עד שהגבלות הקורונה יוסרו. אתמול, בניסיון לרפות את ידיהם, הודיעה משטרת קנדה על צעדים חדשים, שבמסגרתם כל מי שיספק סיוע חומרי למפגינים המתבצרים – כגון גז ומצרכי יסוד אחרים – יסתכן במעצר. למפגינים עצמם רשמו השוטרים כבר מאות קנסות, ותיקים פליליים נפתחו ב-97 מקרים.
נהגי המשאיות המפגינים מכנים עצמם "שיירת משאיות החופש", ובימים האחרונים הם זכו לקריאות תמיכה ועידוד מצד גורמים רבים במפלגה הרפובליקנית בארה"ב, בכלל זה הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שכינה את ראש ממשלת קנדה טרודו "משוגע של השמאל הקיצוני" והאשים אותו כי "הרס את קנדה בהנחיות הקורונה הלא שפויות שלו".
ההתערבות של גורמים רפובליקניים בנעשה בקנדה גררה ביקורת מצד גורמים דמוקרטיים, ושגריר ארה"ב לשעבר בקנדה ברוס היימן, שכיהן בימי הנשיא הדמוקרטי ברק אובמה, האשים: "יחסי קנדה וארה"ב התנהלו באופן מסורתי בעיקר סביב פתרון בעיות טכניות. היום למרבה הצער קנדה חווה התערבות של פוליטיקאים אמריקנים קיצוניים בענייניה הפנימיים. טראמפ ותומכיו הם איום לא רק לארה"ב, אלא לכל הדמוקרטיות. אסור שקבוצה כלשהי בארה"ב תממן – בשום מקרה – פעילות שתשבש את החיים בקנדה. נקודה. סימן קריאה".
דבריו של היימן באו בעקבות קמפיין מימון המונים שנפתח למען סיוע למפגינים בקנדה באתר גיוס הכספים GoFundMe. מיליוני דולרים גויסו שם עבור המפגינים, אבל הנהלת האתר הודיעה כי תסגור את הקמפיין ותחזיר לכל התורמים את כספם, משום שמבצע הגיוס הפר את תנאי השימוש שלה. החלטת ההנהלה קוממה בכירים רפובליקנים רבים: התובע הכללי של טקסס קן פקסון למשל צייץ ש"טקסנים פטריוטים תרמו למטרה הראויה של נהגי המשאיות הקנדים", והסנאטור מטקסס טד קרוז אמר לרשת "פוקס ניוז" כי "לְממשלה אין זכות לכפות עליך לציית לצווים השרירותיים שלה".
לפי דיווחים בקנדה, תרומות שהגיעו אל המפגינים, בין השאר מגורמים בארה"ב, אפשרו להם להצטייד לא רק במצרכי יסוד, אלא אפילו בפריטי-מותרות שונים, בהם מטבח משותף, סאונות ניידות וטירות מתנפחות לילדים. חלק מפעילי המחאה אף נראו מציבים שערי הוקי ומשחקים ביניהם.
הפגנות דומות לזו המתחוללת באוטווה, אם כי קטנות יותר, פקדו ביום שבת ערים ואזורים אחרים בקנדה, בהם טורונטו, וויניפג וקוויבק. יצוין כי רוב הקנדים דווקא נשמעים להנחיות הקורונה של הממשלה, ו-79% מהזכאים לחיסון התחסנו בשתי מנות לפחות. עם זאת, סקרים מהעת האחרונה מלמדים כי התסכול של הקנדים מההגבלות הולך וגדל.