בשבועות הקרובים עתידים להתפרסם שורה של תחקירים על אירועי 7 באוקטובר שערך צה"ל ביישובי עוטף עזה והנגב המערבי. המוטיב החוזר, שלא מפתיע ולא מחדש, הוא האמירה כי צה"ל כשל בהגנה. על כך אין מחלוקת, ויש גם לקיחת אחריות. אחרי התחקיר הצבאי על שהתחולל בקיבוץ בארי התעוררה סערה ציבורית, ובצה"ל החליטו לעצור עם פרסום הממצאים. אלא ששר הביטחון החדש, ישראל כ"ץ, דרש להאיץ את העבודה ולסיים את התחקירים וההשלמות הנדרשות.
חדירת המחבלים לשדרות ב-7/10
על הפרק, וכבר בשלבי סיום, התחקיר על האירועים בשדרות. התחקיר הצבאי חושף שורה של כשלים שבאחריות צה"ל, אבל לא רק. אצבע מאשימה מופנית גם כלפי הרשות המקומית, עיריית שדרות ואגף הביטחון העירוני. מהתחקיר עולה כי הרשות המקומית, שמורגלת למעברים ממצבי שגרה לחירום כבר יותר משני עשורים, לא ידעה לתת מענה באירוע הפלישה לעיר, משורה של סיבות:
22 חברי כיתת כוננות היו ב-7 באוקטובר בשדרות. בניגוד ליישובי עוטף עזה צמודי הגדר, שמהם נלקחו M16 בהנחיה, אגף הביטחון של עיריית שדרות מסר את הנשקים לאוגדת עזה על דעת עצמו, ולא מתוך הנחיה. מסירת הנשקים נעשתה ללא ידיעת ראש העיר, אלון דוידי, ולמעשה גם לאחר מכן איש לא דיווח לו כי חברי כיתת הכוננות נותרו ללא נשקים אוטומטיים. הנשקים הועברו לנשקייה באוגדת עזה, ושם אופסנו למשך זמן ארוך.
אף שבאוגדת עזה המליצו לאגף הביטחון של העיר לקחת בחזרה את הנשקים ולצייד את חברי כיתת הכוננות, הדבר לא נעשה והתמסמס. הסיבה לכך הייתה החשש של אגף הביטחון שמא הנשקים ייגנבו מבתיהם של חברי כיתת הכוננות. חברי כיתת הכוננות, שבאותה שבת יצאו מהבתים וניסו להגן על העיר, מצאו את עצמם חמושים באקדח אישי מול עשרות מחבלים, ולמעשה חסרי כל יכולת לחתור למגע בצורה אפקטיבית.
עוד לפני 7 באוקטובר סיים רבש"ץ העיר קובי הרוש את תפקידו מסיבות אישיות, ובמקומו מונה תושב העיר רונן גבאי, ששימש בעבר כנהגו של ראש העיר אלון דוידי. גבאי החל בהליך מול אוגדת עזה, במטרה להחזיר את הנשקים שמסר קודמו בתפקיד לחברי כיתת הכוננות. ההליך הביורוקרטי נמשך זמן רב, שכן נדרש מחברי כיתת הכוננות להתקין כספות בבתיהם, ולכך לא נמצא תקציב, וגם לא היה ברור איזה גוף אמור לממן זאת.
הרבש"ץ קובי הרוש, כאמור, סיים את תפקידו בקיץ 2022 לאחר שאובחן כחולה סרטן ונדרש לטיפולים מצילי חיים. בעקבות זאת הוא נדרש על ידי הצבא להחזיר את הנשקים שעליהם הוא חתום, שכן זהו הנוהל, עד מינוי מחליף ב-1 בינואר 2023. המינוי החדש של גבאי התעכב בעיריית שדרות במשך חודשים, כך שלא היה מי שיחתום על הנשקים, והדבר נמשך ולא זכה לטיפול. בנוסף, כשבסופו של דבר ניתן אישור לחמש מחדש את כיתת הכוננות, שוב הביורוקרטיה סיבכה זאת - הפעם בגלל שלא היו כספות לאחסון M-16.
ראש העיר גילה על המחסור - ביום הטבח
נקודה חשובה נוספת שהתגלתה בתחקיר: ראש העיר אלון דוידי כלל לא היה מודע לכך שאין נשקים אוטומטיים לחברי כיתת הכוננות, והוא למעשה גילה זאת רק ביום המתקפה. עוד עלה בתחקיר כי כיתת הכוננות של שדרות לא עברה הכשרה ואימונים כנדרש - דבר שהוא באחריות צה"ל. רבש"ץ שדרות, כמו שאר הרבש"צים, כפוף לצה"ל, והעבודה מתבצעת מולו.
כיום בשדרות המצב שונה. לאחר 7 באוקטובר הוחלט בעיר להקים אגף ביטחון רחב. בראשו עומד ארז גז, סא"ל לשעבר בצה"ל, בעל רקע קרבי ומודיעיני, שהקים מערך משמעותי ויעיל לטובת ביטחונם של התושבים. לאגף הביטחון תקציבים רבים ותקנים לכוח אדם. תחתיו פועל גם הפיקוח העירוני, שאותו מנהל טל מחי, ובו עשרות פקחים צעירים, רובם בוגרי יחידות קרביות בצה"ל.
כחלק ממסקנות 7 באוקטובר, הוחלט כי תפקיד הרבש"ץ יהיה תחת ראש אגף הביטחון החדש. כלומר, שהרבש"ץ גבאי יעבוד תחת סא"ל במיל' גז. בין השניים התעוררו מחלוקות רבות, בעיקר סביב נושאי מרות, עד כדי פיצוץ היחסים וקללות בישיבות בפורומים שונים. בסופו של דבר החליט ראש העיר דוידי להזיז ממקומו את הרבש"ץ גבאי, וערך לו שימוע לפני שבועיים. כעת ייפתח הליך לאיתור רבש"ץ חדש. גבאי, מצידו, מתכוון להיאבק ולא לוותר על התפקיד כל-כך מהר, וייתכן שיפנה לערכאות משפטיות.
הקרב על תחנת משטרת שדרות
(צילום: תקשורת שב"כ)
6 צפייה בגלריה
![כוחות רבים התרכזו סביב הקרב, ולא נתנו מענה בשאר הזירות. הריסות תחנת המשטרה (צילום: גיל נחושתן) תחנת משטרת שדרות](https://ynet-pic1.yit.co.il/cdn-cgi/image/f=auto,w=740,q=75/picserver6/crop_images/2023/10/08/HJcsvRyWT/HJcsvRyWT_0_0_1280_853_0_x-large.jpg)
![כוחות רבים התרכזו סביב הקרב, ולא נתנו מענה בשאר הזירות. הריסות תחנת המשטרה (צילום: גיל נחושתן) תחנת משטרת שדרות](https://ynet-pic1.yit.co.il/cdn-cgi/image/f=auto,w=740,q=75/picserver6/crop_images/2023/10/08/HJcsvRyWT/HJcsvRyWT_0_0_1280_853_0_x-large.jpg)
כוחות רבים התרכזו סביב הקרב, ולא נתנו מענה בשאר הזירות. הריסות תחנת המשטרה
(צילום: גיל נחושתן)
גבאי, נזכיר, נפצע קשה ב-7 באוקטובר כאשר חתר למגע והסתער על המחבלים שהתבצרו בתחנת המשטרה בשדרות. בהקשר של אותו קרב מפורסם על תחנת המשטרה, מהתחקיר עלה כי לתחנה הגיעו הרבה מאוד כוחות משטרה שהתרכזו שם, לא התפרסו בעיר ולא נתנו מענה בשאר הזירות. הסיבה לכך, כפי שמסתמן, היא שהשוטרים קיבלו תמונת מצב ברורה יותר מחבריהם על המתרחש בתחנה, ופחות היו מודעים לשאר הזירות שהיו בעיר.
שוטרים רבים בשדרות שילמו בחייהם בהגנה על העיר, ובזכותם ניצלו חייהם של רבים. כמו בשאר הישובים בעוטף עזה, גם בשדרות התוצאה הטרגית הייתה בעיקר בגלל שהתנהלו קרבות "מעטים מול רבים", כפי שהיה בקיבוץ בארי ובכפר עזה למשל. בשדרות היו לפחות 11 זירות "פעילות" ב-7 באוקטובר. לפחות שתיים מהן מוכרות לציבור: כאמור, הקרב על תחנת המשטרה בעיר, והטבח הנוראי בתחנת האוטובוס שקיבל את הכינוי "טבח הגמלאים".
מדוע דלתות הממ"ד נשארו נעולות?
סוגיה חשובה נוספת שעלתה בתחקיר היא השאלה - מדוע דלתות הממ"דים לא נפתחו ברחבי העיר ביום הטבח? על כך אפשר ללמוד מטענת משפחות הנרצחים. נזכיר כי לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגשה לאחרונה תביעת ענק מטעם משפחות נרצחי "מיניבוס הדמים" בשדרות, באירוע הקשה שבו נרצחו 13 קשישים. מאחורי התביעה שהוגשה, בסך 12 מיליון שקלים, עומדות שמונה ממשפחות הקשישים שמאשימות את עיריית שדרות ואת חברת מוטורולה" ברשלנות חמורה שהובילה להירצחם, בעקבות כשל חמור במערכת המיגונית החכמה - "שומר הסף".
באותו אירוע טרגי נרצחו 13 קשישים בשדרות בדרכם ליום ספא בים המלח. בשעה 6:30 בבוקר, עם תחילתו של מטח רקטות מסיבי על העיר, ועקב פנצ'ר בגלגל המיניבוס, נתקעה קבוצת הקשישים בצד הדרך, סמוך למיגונית של עיריית שדרות.
מדובר במיגונית חכמה שמפעילה חברת מוטורולה, האמורה להיפתח אוטומטית במקרה הצורך ובמקרה של אזעקת צבע אדום, ומצוידת בדלת כבדה הניתנת לנעילה מבפנים. כשהקשישים ניסו להיכנס לתוכה, המיגונית החכמה כשלה, דלתותיה נותרו נעולות, וכל ניסיונות הקשישים והשוטרים שעברו במקום לפותחה לא צלחו. דקות לאחר מכן הגיעו למקום מחבלי חמאס בטנדרים, וטבחו בכל 13 הקשישים שעמדו חסרי ישע וללא כל הגנה לצד המיגונית הנעולה.
אילו המיגונית הייתה נפתחת, נטען בכתב התביעה, היו המחבלים ממשיכים לנסוע ברכביהם מבלי להבחין בהם, וחייהם היו ניצלים. מאחורי התביעה עומדות בני המשפחות של הנרצחים זיניאדה ביילין ז"ל, ליודמילה פורמן ז"ל, ולרי פרידמן ז"ל, איגור קורצר ז"ל, נדיז'דה ספריבצ'קוב ז"ל, ברטה שמיאייב בטסיין ז"ל, מיכל זרבאילוב ז"ל וליליה גילר ז"ל.
צה"ל מסר: "ב-7 באוקטובר צה"ל כשל במשימתו. לצד זאת, לחמו ברחבי העוטף בגבורה חיילי צה"ל, אנשי המילואים, כיתות הכוננות והאזרחים. הממצאים המוצגים בכתבה אינם מהווים תחקיר רשמי של צה"ל. צה"ל מתחקר את אירועי 7 באוקטובר ומה שקדם להם, בתוך כך גם את הקרב בשדרות. לכשהתחקיר יסוכם הוא יוצג בשקיפות למשפחות השכולות, לתושבים ולאחר מכן לציבור".
עיריית שדרות מסרה: "ב-7 באוקטובר לחמו בעיר שדרות בגבורה חברי כיתת הכוננות והרבש"ץ, לצד חיילי צה"ל, שוטרים, מפקדים, אנשי מילואים ואזרחים שלקחו חלק בלחימה בכדי לעצור את המתקפה ולהציל חיים. הרבש"ץ רונן גבאי אף נפצע מירי מחבלים בקרב על תחנת המשטרה, פונה מהמקום על ידי צוותי הרפואה ואושפז בבית חולים.
"לגבי כיתת הכוננות - ראשית, חשוב לציין כי כיתת כוננות בהגדרתה מופעלת על ידי צה"ל וכפופה אליו. צה"ל גם קובע את התקן של חברי כיתת הכוננות בכל יישוב ונדרש לדאוג שיהיו נשקים לכלל חבריה, דבר שלצערנו לא קרה בבוקר 7 באוקטובר. לגבי סוגיית הנשקים - במהלך חודש אוגוסט 2022, עם סיום תפקידו של הרבש"ץ הקודם של העיר, הוא החליט להזדכות על הנשקים והחזיר אותם לצבא. להנהגת העיר לא היה ידוע על כך, ומבחינתה כיתת הכוננות המשיכה לפעול כרגיל. לאחר מינוי הרבש"ץ החדש, תהליך שלקח מספר חודשים, נבנתה כיתת הכוננות מחדש ובוצעו מספר אימונים.
"כחלק מבניית כיתת הכוננות המחודשת הוגשו למשרד לביטחון לאומי טפסים להוצאת רישיון נשק כפי שנדרש, תהליך שהתעכב עקב אי-עמידה בתנאים בשל העובדה שלא הוחזרו לידי צה"ל על ידי הרבש"ץ הקודם המתקנים לנעילת נשקים בבתים של חברי כיתת הכוננות. בשל כך, ב-7 באוקטובר לא היו בידי חברי כיתת הכוננות נשקים ארוכים, אך הם יצאו להילחם עם אקדחיהם.
"היום, לאור דרישתו של ראש העיר ופעולות שבוצעו באגף הביטחון, מונה כיתת הכוננות מעל 100 חברי כיתת כוננות, כולם עם נשקים ארוכים וציוד מלא. בנושא המיגונית ליד הספרייה - הוגשה תביעה לבית המשפט על ידי משפחות של חלק מהקורבנות, ולכן אנו מנועים מלהתייחס לנושא".