רשיד, עובד זר שגר בקטאר, יצא לחגוג אתמול (יום א') את הניצחון של ארגנטינה על צרפת בגמר המונדיאל. הוא ועשרות מהגרי עבודה אחרים מדרום-אסיה חגגו בשוק של דוחא בשירה ובריקודים. "מסי! מסי! מסי!", קראה החבורה השמחה בשוק, שהתמלא באוהדים מאושרים של ארגנטינה.
"בהתחלה צחקו עלינו שאנחנו 'פייק אוהדים', אבל אני חושב שעכשיו הם כבר מכבדים אותנו", אמר רשיד. החגיגות היו ביום שבו מציינים בעולם את "יום המהגרים הבינלאומי", ורשיד יצא לשוק עם חולצה שעליה המילה "זכויות". הוא לא מסר את שמו המלא, מחשש שיכעיס את מעסיקיו הקטארים.
"זה נדיר מאוד שאנחנו יכולים לצאת ולחגוג ככה", סיפר שפיק, עובד זר מהודו, שחגג בשוק בחולצה של ארגנטינה. "בדרך כלל כולנו נשארים באזורי העובדים. כולנו תוהים מה יקרה אחרי המונדיאל".
המונדיאל שהסתיים אתמול היה הראשון במדינה ערבית, והתקיים בצל הטענות הקשות במערב נגד קטאר. היא הואשמה בהפרת זכויות אדם ובניצול הפועלים הזרים שהקימו את התשתיות למשחקי הגביע העולמי בכדורגל. ארגוני זכויות אדם טענו כי אלפי מהגרי עבודה נהרגו בקטאר מאז שהמדינה זכתה ב-2010 באירוח מונדיאל 2022. לפי תחקיר שפורסם ב"גרדיאן" כ-6,500 פועלים נהרגו.
בקטאר הקטנה חיים פחות מ-3 מיליון תושבים, וכ-80% מהם הם מהגרי עבודה זרים. פועלים זרים מהודו, בנגלדש, פקיסטן, נפאל וסרי לנקה לקחו חלק בהקמת אצטדיוני הפאר שאירחו את משחקי המונדיאל. לפני הטורניר הופיעו תמונותיהם של פועלים שבנו את האצטדיון בלוסייל על חומות האצטדיון (שאירח את משחק הגמר), אך התמונות הוסרו לפני שהטורניר החל.
גורמים קטארים רשמיים טענו כי מאז 2018 מדינתם מיישמת שורת צעדים שישפרו את מצבם של העובדים הזרים ואת תנאי ההעסקה שלהם. אותם גורמים הצהירה שהרפורמות - בהן פיקוח על שכר מינימום והגבלת שעות העבודה בקיץ הלוהט - הפכו אותה למדינה מובילה באזור.
חלק מבעלות הברית הקרובות של קטאר, במפרץ ובשאר העולם, דורשות ממנה להתחייב שהרפורמות יישארו בתוקף גם כעת, כשהטורניר נגמר והמדינה כבר לא נמצאת במרכז תשומת הלב. שר העבודה, עלי בן סמיח אל מארי, הבטיח שארצו תמשיך לקדם רפורמות גם אחרי המונדיאל.
לינדה תומאס גרינפלד, שגרירת ארה"ב באו"ם ומי שעמדה בראש המשלחת האמריקנית לגמר המונדיאל, העלתה את הנושא בפגישה אתמול עם שר החוץ הקטארי, מוחמד בן עבדול-רחמן אל-ת'אני. גרינפלד הדגישה את החשיבות של "השותפות האסטרטגית" בין ארה"ב לקטאר, אך גם "עודדה את קטאר להפגין מחויבות לרפורמות העבודה שלה ולזכויות האדם אחרי גביע העולם". גורמים רשמיים אחרים שביקרו בקטאר בזמן המשחקים אמרו שהם העבירו לדוחא מסר דומה.
סוכנות הידיעות הממלכתית של קטאר טענה אתמול כי 1.4 מיליון בני אדם הגיעו מרחבי העולם לקטאר בזמן המונדיאל. האירוח של קטאר היה חלק מאסטרטגיה שנועדה לחזק את מעמדה והשפעתה בזירה הבינלאומית, אך גם העלה לסדר היום את זכויות האדם במדינה המוסלמית - כולל היחס לקהילה הלהט"בית - ואת סיפורם של פועלים זרים שנהרגו כשעבדו בתנאים מחפירים. "המודניאל בקטאר אכן ייזכר, מכל הסיבות הלא נכונות", אמרה מינקי וורדן מ-Human Rights Watch. "הוא ייזכר כאירוע הספורט היקר ביותר - והקטלני ביותר - אי פעם".
בחודש מאי ארגונים זכויות אדם, בהם אמנסטי ו-Human Rights Watch, קראו לקטאר ולפיפ"א (התאחדות הכדורגל הבינלאומית) להקים קרן פיצויים בגובה 440 מיליון דולר לעובדים הזרים, כולל למי שבנו את האצטדיונים וסבלו מפגיעה בזכויותיהם. פיפ"א וקטאר לא הסכימו להקים את הקרן.
בנוסף דרשו ארגוני זכויות האדם להקמת מרכז סיוע עצמאי לעובדים זרים בקטאר - כדי לאפשר חופש התאגדות ולשפר את היחסים בין העובדים למעסיקים. מרכז שכזה טרם הוקם. ממשלת קטאר טענה כי היא כבר שילמה פיצויים של יותר מ-350 מיליון דולר לפועלים שהתלוננו על הלנת שכר, ושהקרן שהוקמה למטרה זו תוכל לפצות גם את הפועלים שנפצעו ואת משפחות ההרוגים.
הרשויות בקטאר טענו כי הביקורת הממושכת נגד ארצם אינה הוגנת ושקרית. בנוסף להצהרות על רפורמה שיצאה לדרך ב-2018, המדינה האשימה את המבקרים בגזענות ובמוסר כפול.
"התאמצנו כדי שהטורניר הזה יהיה זרז לשיפור התנאים ברפורמות העבודה, בגלל שבעבר, למרות הכוונות הטובות, המצב היה בלתי מתקבל על הדעת", אמר חסן אל טוואדי, מזכ"ל הוועדה העליונה למורשת, שהייתה אחראית על הטורניר, בראיון לסקיי ניוז. טוואדי אמר שקרן הסיוע והביטוח של העובדים תבדוק את התקריות שבהן מתו העובדים. "וזה יימשך אחרי גביע העולם", הבטיח.