אובדן שליטה בשומרון וחשד לנקמה בעקבות הפיגוע שבו נרצחו שני האחים: הרשויות ברמאללה דיווחו אמש (ראשון) על שורת התנכלויות של מתנחלים לבתים ולרכוש בכמה יישובים פלסטיניים בגדה, אחרי הרצח של האחים הלל (22) ויגל (20) יניב מהר ברכה בפיגוע ירי בעיירה חווארה מדרום לשכם. גורמי ביטחון בישראל אישרו כי בשלל האירועים נמנו עשרות פצועים פלסטינים, וכי עד כה נעצרו שישה בני אדם בחשד להפרת סדר. בתיעוד מחווארה, מוקד ההתפרעויות, נראים בתים עולים באש, וכוחות הביטחון סייעו למפונים להיחלץ מבתים שהוצתו.
מעט אחרי השעה 23:00 השיגו הכוחות שליטה על המהומות - ולאחר הערכת מצב הוחלט בצה"ל על תגבור כוחות ביהודה ושומרון. במקביל, בשל חשש מהסלמה גם בירושלים וברצועת עזה, הנחה שר הביטחון על הגברת כוננות בכל הגזרות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם סרטון בעקבות האירועים שבו אמר: "קרה היום אסון נורא. אני מבקש לשלוח תנחומים למשפחת יניב שאיבדה שניים מבניה היקרים, השם יקום דמם. צה"ל וכוחות הביטחון כרגע נמצאים במרדף אחר הרוצח. אנחנו נמצא אותו, אנחנו נלכוד אותו, אנחנו נבוא איתו חשבון.
"אני מבקש גם כשהדם חם והרוחות לוהטות, לא לקחת את החוק לידיים. אני מבקש לתת לצה"ל ולכוחות הביטחון לעשות את עבודתם, ואני מזכיר לכם שבשבועות האחרונים הם חיסלו עשרות מחבלים ומנעו עשרות פיגועים. תנו לצה"ל להשלים את המרדף, אל תיקחו את החוק לידיים וביחד ננצח את הטרור".
גם שר הביטחון יואב גלנט קרא להרגעת הרוחות. לדבריו, "גם בסיומה של יממה קשה וכואבת, שבה שני אחים צעירים נרצחו בידי מחבל שפל, אני קורא לאזרחי ישראל: אל תיקחו את החוק לידיים. הפרות הסדר בחאוורה מסכנות את האזרחים, ופוגעות בפעילות כוחות הביטחון במצוד אחר המחבלים. אני סומך על מפקדי ולוחמי צה"ל, ובטוח כי ישימו את ידם על הרוצחים".
שר האוצר והשר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' הצטרף לבקשה ואמר: "אחיי המתיישבים, הכאב גדול, אך האמינו לי שאנחנו עובדים קשה כדי לתת מענה אמיתי לטרור, גם צבאית וגם התיישבותית. מאז הפיגוע הנורא אנו עסוקים רק בזה. אבל אסור לקחת את החוק לידיים ולייצר אנרכיה מסוכנת שעלולה לצאת משליטה ולעלות בחיי אדם. תנו לנו כדרג מדיני לגבש את המענה ולצה"ל לנצח בע"ה".
מנגד, יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד אמר: "המיליציות של סמוטריץ' יצאו לשרוף את חווארה כדי לטרפד את הפסגה בעקבה של נתניהו וגלנט. הממשלה הזו מסוכנת לביטחון ישראל".
נשיא המדינה יצחק הרצוג אמר: "נטילת החוק בידיים, פרעות ואלימות כלפי חפים מפשע - אינם דרכנו ואני מגנה זאת בתוקף. עלינו לאפשר לצה"ל, למשטרת ישראל ולכוחות הביטחון ללכוד את המחבל הנתעב ולהשיב את הסדר על כנו לאלתר".
הפלסטינים: 95 מכוניות ו-35 בתים נשרפו
לפי משרד הבריאות הפלסטיני, בשלל האירועים שמוגדרים כפשע שנאה נרשמו מאות פצועים פלסטינים, חלקם כתוצאה מחנק בעקבות שאיפת עשן. בנוסף דיווחו הפלסטינים על הרוג בשם סאמח אלאקטש מירי בעיירה זעתרה, ועל פצוע קשה מפגיעת אבן ופצוע קל מפגיעת מוט מתכת בחווארה. בישראל בודקים את הדיווחים. הפלסטינים גם דיווחו על הצתה בקבר יוסף בשכם.
לפי הפלסטינים, שטענתם נבדקת בישראל, במהלך ההתפרעויות נשרפו 35 בתים, ו-40 נוספים ניזוקו. בנוסף נשרפו 95 מכוניות. אנשי מנהלת התיאום והקישור לשכם במנהל האזרחי סייעו לחלץ פלסטינים מכמה בתים שהוצתו. גם כוחות של צה"ל ומשמר הגבול סייעו בפינויים בזירות שונות.
בצומת יצהר יידו פלסטינים ומתנחלים אלה על אלה אבנים. שני נערים ישראלים בני 16 נפגעו קל מגז מדמיע. שלושה מתנחלים נפצעו קל מיידוי אבנים של פלסטינים בצומת תפוח. כוחות רבים של צה"ל ומג"ב נמצאים בזירות השונות.
עוד דווח כי כבאית פלסטינית שהגיעה לסייע בכיבוי שריפות באזור חווארה נרגמה באבנים על-ידי מתנחלים. באירוע לא היו נפגעים, אולם לכבאית נגרם נזק.
כמאל עודה, מזכיר תנועת פתח בחווארה, אמר: "המתנחלים שרפו כ-20 בתים וכלי רכב והרסו רכוש כאילו אנחנו באינתיפאדה הראשונה. המצב קשה מאוד, אני קורא לעיירות בסביבה לעזור לנו".
הנשיאות הפלסטינית ברמאללה מסרה: "אנו מגנים את פעולות הטרור שמבצעים מתנחלים בחסות כוחות הכיבוש, שמטרתן להרוס ולסכל את המאמצים הבינלאומיים המופעלים כדי לנסות להיחלץ מהמשבר הנוכחי, ואנו מטילים על ממשלת ישראל את מלוא האחריות לטרור הזה".
דובר חמאס חאזם קאסם אמר: "אנו מזהירים את מנהיגי הכיבוש מההשלכות של שחרור הנשק של המתנחלים נגד עמנו, והטרור הזה הוא ביטוי למצב הפאניקה והפחד השולט בכיבוש ובמתנחלים. בשל האיתנות של עמנו וגבורת הנוער הסורר שלנו בגדה המערבית, ואנו קוראים לעמנו להתעמת עם המתנחלים ולאיחוד הפלסטיני".
בהתאם להערכת המצב לאחר הפיגוע וההתפרעויות, הוחלט בצה"ל על תגבור של שני גדודים נוספים לגזרת יהודה ושומרון. עוד הוחלט כי כחלק מהגברת הפעילות הביטחונית במרחב שכם יתוגבר הבידוק הביטחוני בצירי התנועה אל העיר וממנה. כבר מאתמול בערב החל לתגבר את הכוחות גדוד צפע של הצנחנים, והיום יצטרף גם גדוד רותם של גבעתי.
דוד (דוידי) בן ציון, סגן ראש המועצה האזורית שומרון, כתב בציוץ שפרסם אחרי הפיגוע: "כאן בחווארה, שפוך על הכביש דם ילדינו, תושבי השומרון שנרצחו פה. את הכפר חווארה צריך למחוק היום. מספיק עם דיבורים של בנייה וחיזוק ההתיישבות, את ההרתעה שאבדה צריך להחזיר מיד ואין מקום לרחמים". יו"ר הציונות הדתית השר בצלאל סמוטריץ' עשה לייק לציוץ.
אחר כך כתב בן ציון בציוץ נוסף: "החבר'ה בחווארה מתנהגים בדיוק כמו חבר'ה ששני האחים שלהם נטבחו בדם קר היום בחווארה מטווח אפס. המחשבה שיהודי בשומרון הוא יהודי גלותי שיקבל דקירה בלב ויגיד תודה בנימוס היא נאיביות ילדותית".
במקביל, שרת התחבורה מירי רגב הנחתה בעקבות הפיגוע לקדם באופן מיידי את עבודות התשתית בכביש עוקף חווארה, כך שהצוותים יתוגברו והעבודות יבוצעו יום ולילה בליווי אבטחה ובתיאום עם צה"ל על מנת לקצר משמעותית את זמני הפרויקט.
במקביל למהומות, מתנחלים עלו לאביתר: "חזרנו הביתה"
בעקבות הפיגוע שבו נרצחו האחים יניב, עלו הערב עשרות מתנחלים למאחז הבלתי-חוקי אביתר. "אחרי הבשורות הקשות היום בשומרון, לא יכולנו להמשיך בשגרת חיינו והדבר המתבקש הוא לחזור לאביתר", אמרה תחיה חיים, תושבת אביתר. חזרנו לאביתר כפי שהתחייבו בפנינו כל מפלגות הקואליציה".
דניאלה וייס, יו"ר תנועת נחלה, אמרה: "המשפחות והישיבה המתינו למעלה משנה לחזור לאביתר. המציאות שבה ממשלת ישראל מאפשרת לרשות ביד אחת להשתלט על אדמות הלאום וביד השנייה לרצוח בנו לא יכולה להתקבל על הדעת. הגיע הזמן שממשלת 'ימין על מלא' תבנה מאות יישובים חדשים ביהודה ושומרון. המרחבים קוראים לציבור".
לאחר כשעה וחצי, החלו לוחמי מג"ב לפנות את המתנחלים שעלו למאחז. דקות לפני שהחל הפינוי, פרסמה השרה למשימות לאומיות אורית סטרוק הודעה ולפיה אחרי הפיגוע היא "מתעודדת מהידיעה על החזרה לאביתר". אל המאחז הגיעו גם חברי הכנסת מהקואליציה לימור סון הר מלך וצבי סוכות.
בארגון "יש דין" אמרו בתגובה: "מדינת ישראל הופכת את הנקמה למדיניות רשמית - פוגרומים חסרי רסן בחווארה, בורין, יאסוף וסלפית, מעל 100 פצועים וכעת גם התנחלות בלתי חוקית באביתר. כל זאת בחסות המדינה. הממשלה וכוחות הביטחון מאפשרים את הזוועה הזאת".
ביוני 2021 נחתם הסכם בין נציגי הממשלה דאז למתנחלים ובראשם יו"ר תנועת נחלה וייס וראש מועצת שומרון יוסי דגן שעיקרו היה כי בתמורה לפינוי שקט של המתנחלים שהתיישבו על גבעת אביתר בשומרון יקדם שר הביטחון באותה התקופה בני גנץ את הקמת היישוב. ואולם, למעט סקר קרקעות לא נעשה דבר וההסכם למעשה הופר.
בהכנת הכתבה השתתף רועי רובינשטיין
פורסם לראשונה: 21:02, 26.02.23