יום ירושלים שנחגג אתמול (ראשון) עבר בשלום יחסי, למרות כמה מוקדי עימותים בעיר והחשש כי ארגוני הטרור ברצועת עזה יפתחו במתקפת רקטות לעבר ישראל. בתום פגישה של הפלגים הפלסטיניים ברצועה בשבוע שעבר שעסקה בהיערכות למצעד הדגלים בירושלים, גורם שהשתתף בה אמר כי ניכר היה שלחמאס אין רצון לייצר הסלמה מעזה כל עוד האירועים בעיר לא ייצאו מכלל שליטה. יחד עם זאת, נדמה שבכל הנוגע לחימום הגזרה בתוך ירושלים, חמאס דווקא לא טמן את ידו בצלחת.
ד"ר ברק בוקס, מומחה לארגוני טרור מאוניברסיטת בר אילן, התייחס הבוקר באולפן ynet להסתה בקרב הפלסטינים לקראת יום ירושלים, וביתר שאת ביום עצמו. "תמיד בכלי התקשורת הפלסטיניים יש הסתה ממוסדת - מייחסים ליהודים פגיעה בנשים וילדים ומזהירים שאל-אקצא בסכנה. מדובר בהנדסת תודעה", ציין בוקס.
לדבריו של בוקס, "לחמאס ולג'יהאד האיסלאמי יש כלי תקשורת מפותחים, שכנראה ממומנים על ידי גורמים זרים, כמו למשל איראן. בכלי התקשורת האלו, הם מעלים באופן שיטתי ומסודר תכנים מסיתים שכוללים הצהרות, טקסטים, תמונות וסרטונים". בוקס נתן כדוגמה שורה של תמונות שמוסגרו תחת הכותרת "כוחות הכיבוש תוקפים ילדים, נשים וגברים באל-אקצא". הוא הדגיש כי "הצופה הפשוט שרואה את התמונות האלו, לצד האזהרה מפני סכנה לאל-אקצא, מיד מרגיש שחיי התושבים הפלסטינים באזור בסכנה גם כן".
מעבר לתמונות וסרטונים, התפרסמו גם שלל קריקטורות על יום ירושלים ומצעד הדגלים. בנוגע לכך, בוקס ציין כי "לרוב נעשה שימוש בסטריאוטיפים הבסיסיים ביותר על היהודים עם הפאות והזקן, כמו בספרים האנטישמיים שאנחנו מכירים מאירופה".
-באופן כללי, אתה יכול להגיד שיש עלייה ברמת ההסתה הממוסדת?
"הטכנולוגיה והרשתות החברתיות, כמו פייסבוק, טוויטר וטיקטוק, הגבירו בצורה דרמטית את היקף זרימת המידע ואת החשיפה של בני נוער להסתה. עכשיו כבר לא מדובר רק בעבודה של כלי תקשורת, אלא גם באנשים פרטיים שמצלמים סרטונים בנייד שלהם ומעלים לרשת. שאלת מיליון הדולר היא עד כמה זה מביא אנשים לקחת סכין ולדקור. ארגון טרור צריך מימון, הכנה מראש וייעוץ כדי לצאת לפיגוע, אבל סכינאי בודד לא".
אמנם יום ירושלים הסתיים ללא פיגועים, אך כן התרחשו מספר עימותים ואירועים אלימים ברחבי העיר. השוטרים שאבטחו את אירועי יום ירושלים עצרו במהלך מצעד הדגלים יותר מ-60 חשודים במעורבות בהפרות סדר, יידויי אבנים, תקיפת שוטרים ואירועי אלימות שהתרחשו בהר הבית, באזור העיר העתיקה ובמזרח ירושלים.
במקביל, גם בצד היהודי נרשמו תקריות אלימות. בין היתר, תושבים ערבים בשכונת שייח ג'ראח במזרח העיר סיפרו כי יהודים שהגיעו למקום ניפצו את שמשות המכוניות שלהם, ובתיעוד נראו יהודים משליכים אבנים. לפי ארגוני שמאל, יותר מ-20 מתושבי המקום נפצעו, בנוסף לעיתונאי תאגיד "כאן" איאד חארב שהגיע לסקר את האירועים. שני חשודים בהתקיפתו נעצרו הבוקר.
בסופו של דבר, למרות המתיחות, יותר מ-70 אלף איש השתתפו במצעד הדגלים ומספר שיא של יותר מ-2,600 יהודים עלו להר הבית. חלק מהעולים קראו "שמע ישראל" והשתחוו בניגוד לכללים, וכתוצאה מכך הורחקו מהמתחם. אחרים הניפו שם דגלי ישראל ושרו את ההמנון התקווה.
התנהלות היהודים אתמול בהר הבית גררה שורה של גינויים ממדינות ערביות, כמו ירדן ומצרים שחזרו והדגישו כי מסגד אל-אקצא הוא מקום פולחן מוסלמי בלבד, ויש לשמור בו על הסטטוס קוו. משרד החוץ של איחוד האמירויות מסר כי "אנחנו מגנים את הפריצה של מתנחלים קיצונים לרחבת אל-אקצא, תוך שקיבלו הגנה מהכוחות הישראליים. צריך להפסיק את ההפרות החמורות והפרובוקציות במסגד, ועל הרשויות בישראל לפעול לצמצום ההסלמה ולהביא לסיום המתיחות. כמו כן, חשוב לכבד את תפקידה של ירדן כנותנת החסות למקומות הקדושים לפי הדין הבינלאומי והסטטוס קוו ההיסטורי".