מספר המפונים בעקבות השיטפונות יוצאי הדופן שפוקדים בימים האחרונים כמה אזורים ברוסיה הגיע ביממה החולפת ליותר מ-100 אלף בני אדם. ההצפות, שהן הקשות ביותר שפקדו את רוסיה זה 70 שנה לפחות, החלו בסוף השבוע, אחרי ששלגים בהרי אוּרל נמסו במהירות אדירה וגרמו לנהר אורל, השלישי באורכו באירופה, לעלות על גדותיו.
אחד ממוקדי ההצפות הוא מחוז אורנבורג והעיר אורנבורג, שהיא המרכז השלטוני שלו ובה חיים כ-550 אלף תושבים. הבוקר דווח על 300 בתים שהוצפו בה, והשלטונות מסרו כי המצב שם נותר מסוכן למדי, אחרי שמפלס המים בנהר עלה ב-50 סנטימטרים נוספים. בסך הכול הוצפו עד כה קרוב ל-2,900 בתים במחוז, כ-7,700 איש פונו ממנו, ומומחים מדגישים כי שיא ההצפות באורנבורג טרם הגיע, וכי המפלס שם עשוי לעלות עד מחר בעוד 70 סנטימטרים.
מאז סוף השבוע הציפו המים עשרות יישובים בהרי אורל, בסיביר ובקזחסטן השכנה, שגם בה פונו יותר מ-96 אלף תושבים, וברבות מהם ממשיכות להישמע אזעקות הקוראות לתושבים להתפנות – קריאות שלא כולם נענים להן. מושל אזור קורגאן ברוסיה, ואדים שומקוב, קרא לתושבים להתייחס להתרעות ברצינות: "אנחנו מבינים אתכם – קשה לעזוב את כל הרכוש שלכם ולעבור למקום אחר, אבל מוטב שנצחק על אזהרות המומחים אחר כך ונודה לאל על הנס שקרה לנו. בואו נעשה את זה כשאנחנו בחיים".
גם ביממה האחרונה נראו תושבים בעיר אורנבורג שטים ברחובות כאילו היו נהרות, ובעיר אורסק המשיך להצטבר זעם על השלטונות. לפחות 100 רוסים התאספו שם, דרשו מהקרמלין לעזור, וקראו "בושה!" לעבר פקידי ממשל מקומיים בטענה שלא עשו די כדי למנוע את האסון או לסייע בטיפול בו.
המסת השלגים היא אירוע שנתי שרוסיה מורגלת בו, ולכן לא ברור מדוע השנה היו ההצפות קשות במיוחד. מדענים טוענים כי שינויי האקלים הפכו את תופעת ההצפות לשכיחה יותר בעולם, וייתכן שגם לאירועים ברוסיה יש להם קשר. הקרמלין מצדו מסר כי הנשיא ולדימיר פוטין מקבל עדכונים שוטפים על המצב, אך לפי שעה אינו מתכנן לבקר באזור השיטפונות.