פרוואנה בת ה-9 הסתירה את פניה מתחת לרעלה והצעיף הפרחוני, ובכתה כאשר אביה השלים את העסקה שבה נמכרה לגבר בן 55, עם זקן לבן ועבות, במחיר של 2,200 דולר. היא מפחדת שהוא ירביץ לה ויעביד אותה. אביה, שכבר מכר בעבר את בתו בת ה-12, ביקש מהקונה, אדם בשם קורבאן, שידאג לבת הקטנה: "אתה אחראי עליה עכשיו, בבקשה אל תרביץ לה". קורבאן הסכים – ותפס בזרועה של פרוואנה. זו ניסתה למשוך את ידה חזרה ולהישאר במקומה, ללא הואיל: הוא משך אותה למכונית שלו מחוץ לאוהל, ונסע.
סיפורה העצוב של פרוואנה, שהובא היום (ג') בדיווח מיוחד של רשת CNN, הוא אחד מני רבים שמתחוללים בימים אלו באפגניסטן. המנהג של מכירת ילדות ככלות כלל אינו חדש במדינה – החוק שם אוסר רשמית לחתן ילדות מתחת לגיל 15 – אך בחודשים האחרונים הוא הופך לנפוץ הרבה יותר, בעקבות הקריסה הכלכלית שחווה אפגניסטן מאז עלייתו מחדש לשלטון של הטליבאן, ועצירת הסיוע ההומניטרי מהעולם. "מיום ליום יותר ויותר משפחות מוכרות את הבנות שלהן", מזהיר מוחמד זעים נאזם, פעיל זכויות אדם באפגניסטן. "בלי מזון ובלי עבודה, המשפחות חשות שהן חייבות לעשות את זה".
אביה של פרוואנה, עבדול מאליק, וכן הורים נוספים שמכרו את בנותיהם, נתנו לכתבים של CNN גישה מיוחדת להליך שבו התבצעו העסקאות הללו, ואף אפשרו להם לשוחח עם הבנות עצמן. לפי הרשת הם עשו זאת כי חשו שלא יכלו לשנות את המציאות בכוחות עצמם, וקיוו שהסיקור הזה יביא אולי שינוי כלשהו.
אשמה, בכי – וחוסר אונים
עבדול סיפר ל-CNN כי לבו "שבור" מאשמה, מבושה ומדאגה, וכי הוא מתקשה לישון בלילות. הוא טען כי ניסה בכל דרך להימנע מהמצב שאליו נקלע. הוא ומשפחתו, בת שמונה נפשות, מתגוררים במחנה פליטים במחוז בגדיס שבצפון-מערב אפגניסטן, ולדבריו הוא נסע לבירה המחוזית קלעה-נאו בחיפוש אחר עבודה, אך לא מצא כזו. גם הכסף שלווה מקרובי משפחה אזל: "אני חייב למכור, בשביל להשאיר בני משפחה אחרים בחיים", אמר.
אלא שהכסף ממכירת בתו יאזל גם הוא בתוך חודשים ספורים, והוא יצטרך למצוא פתרון חדש. "איך שאני רואה את זה, אין לנו עתיד – העתיד שלנו הרוס", הוא אומר. "אני אהיה חייב למכור בת נוספת אם המצב הכלכלי לא ישתפר – ככל הנראה את בת השנתיים".
הוא מספר כי הקונה, אותו אדם בשם קורבאן, התחייב בפניו שפרוואנה לא תינשא לו, וכי הוא ישתמש בה רק כעובדת במשק הבית שלו, אך עבדול מודה כי מרגע זה והלאה אין לו שום יכולת לקבוע את גורלה של בתו. "הגבר הזקן אמר לי, 'אני משלם על הילדה. זה לא עניינך מה אני עושה איתה... זה ענייני'".
פרוואנה עצמה שוחחה גם היא עם CNN, לפני שנמכרה, ואמרה כאמור שהיא מפחדת שהוא ירביץ לה ויעביד אותה. "הוא אדם זקן", היא סיפרה בזמן ששיחקה בחוץ עם חברותיה בקפיצה בחבל. היא אמרה שהיא קיוותה לשנות את דעתם של הוריה, ושהיא חולמת להיות מורה.
צוות CNN נפגש גם מאגול, ילדה בת 10, בכפר קטן במחוז גור שסמוך למחוז בגדיס. היא נמכרת לגבר בן 72 שאביה חייב לו כסף, ובוכה ללא הפסקה: "אני ממש לא רוצה אותו. אם הם יחייבו אותי ללכת, אני אהרוג את עצמי. אני לא רוצה לעזוב את ההורים שלי".
האב, איברהים, סיפר כי הוא חייב לקונה, שכן בכפר, 200,000 אפגני (המטבע המקומי), סכום שווה ערך ל-2,200 דולר. לדבריו הוא התקשה להחזיר את החוב, והאיש גרר אותו לכלא מקומי של הטליבאן – ואיים שהוא ייכלא שם. היה לו חודש אחד להחזיר את הכסף, והזמן הזה אזל. "אני לא יודע מה לעשות, אפילו אם אני לא אתן לו את בנותיי, הוא ייקח אותן", אומר איברהים. גם אמה של מאגול, גול אפרוז, חשה חוסר אונים: "אני מתפללת לאלוהים שהימים הרעים האלה יחלפו".
במחנה פליטים במחוז גור ביקר צוות CNN משפחה נוספת, שבה מוכר האב שתיים מבנותיו: בנות 4 ו-9, במחיר של 100,000 אפגני כל אחת. הוא נכה, ומתקשה אף יותר מאחרים למצוא עבודה. זייתון, בת ה-4, אומרת שהיא מבינה מדוע היא נמכרת: "בגלל שאנחנו משפחה ענייה, ואין לנו אוכל". סבתה, רוקשנה, מתוסכלת ובוכה גם היא: "אם היה לנו אוכל ואם מישהו היה עוזר לנו, לעולם לא היינו עושים את זה. אין לנו ברירה".
רבים אולי ישפטו בחומרה את ההורים הללו שמוכרים את בנותיהן, אך חשוב להבין את המצב הכלכלי החמור שבו נמצאת כעת אפגניסטן: לפי דו"ח שפרסם השבוע האו"ם, חצי מכ-38 מיליון תושבי המדינה מתמודדים עם חוסר ביטחון תזונתי חמור, וכשלושה מיליון ילדים מתחת לגיל 5 עלולים להגיע בחודשים הקרובים למצב חמור של תת-תזונה.
הטליבאן מאיים: "נכניס לכלא"
כלכלתה של אפגניסטן קורסת מיום ליום, ומחירי המזון נוסקים. ממש הערב הודיע הטליבאן כי הוא אוסר על תושבי המדינה להשתמש במטבעות זרים – על רקע העובדה שרוב האפגנים מעדיפים להשתמש בדולר או במטבעות מקומיים של מדינות שכנות כמו פקיסטן – והמהלך הזה עלול לשבש עוד יותר את הפעילות הכלכלית במדינה.
סיבה מרכזית לקריסה הכלכלית באפגניסטן היא עצירת הסיוע הבינלאומי, מתוך חששן של מדינות במערב ממתן לגיטימציה לשלטון האיסלאמיסטי של הטליבאן, שכבש את המדינה במהירות מפתיעה בסוף אוגוסט, בקרבות שהביאו לעקירתם מבתיהם של יותר מ-670 אלף בני אדם. בספטמבר כבר התגייסו התורמים מהעולם והתחייבו להעביר לאפגניסטן סכום כולל של מיליארד דולר, אך לפי משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (UNOCHA), פחות מחצי מהסכום הזה התקבל עד עתה.
לצד עצירת הסיוע הכספי, מיליארדי דולרים שממשלתה הקודמת של אפגניסטן החזיקה במדינות אחרות – במיוחד בארה"ב – הוקפאו. בינתיים, המצב בשטח הולך ומחמיר: "זה פשוט קטסטרופלי", מזהירה הת'ר בר, בכירה במחלקת זכויות הנשים של הארגון Human Rights Watch. "אין לנו חודשים או שבועות כדי לפתור את המשבר הזה.. אנחנו כבר עכשיו במצב חירום".
בטליבאן מצהירים כי הם פועלים נגד התופעה של מכירת ילדות ככלות. שלטונות הטליבאן המקומיים בבגדיס הצהירו כי בכוונתם לחלק מזון למשפחות העניות שם, כדי למנוע זאת. "מרגע שנוציא לפועל את התוכנית הזו, אם הם ימשיכו למכור את הילדות שלהם – אנחנו נשים אותם בכלא", אמר מוולאווי ג'לאלודין, דובר מטעם משרד המשפטים של הטליבאן.