פרסום ראשון: יוזם הצעת חוק מימון ההשתמטות (חוק המעונות - מ"א), חבר הכנסת ישראל אייכלר (יהדות התורה), החליט להעלות אותה מחר להצבעה בכנסת. זמן קצר לאחר מכן, הודיעה לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו, ברקע ההתנגדות הגוברת בקואליציה לחוק: "הנחה את יו"ר הקואליציה, ח"כ אופיר כץ, להסיר מסדר יומה של מליאת הכנסת את ההצבעה". עם זאת, במפלגה בכל זאת מתעקשים, גם למרות ההודעה והרוב הקואליציוני שאבד: "מתכוונים להעלות מחר את החוק להצבעה".
גלנט: "נצטרך לגייס חרדים בהיקפים גדולים"
(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

3 צפייה בגלריה
ישראל אייכלר
ישראל אייכלר
ישראל אייכלר, יוזם החוק
(צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת)
ביהדות התורה נימקו מוקדם יותר את ההחלטה להעלות את החוק השנוי במחלוקת להצבעה כדי לחשוף עד כמה בליכוד לוקחים ברצינות את איומיהם. "זה מבחן", אומרים בכירים במפלגה, "כדי לדעת האם יש מה להמשיך".
תמונת המצב: לפי שעה, לקואליציה אין רוב להעברת הצעת החוק, לאחר שיותר ויותר מחבריה הודיעו על התנגדותם. ח"כ יולי אדלשטיין מהליכוד לא יגיע להצבעה על החוק כפי שהודיע אתמול, ושר הביטחון יואב גלנט, סגן השר במשרד ראש הממשלה אבי מעוז, ח"כ דן אילוז (הליכוד) ושר העלייה והקליטה אופיר סופר (הציונות הדתית) יתנגדו. השר ברקת, כאמור, מתנדנד. גם ח"כ אוהד טל (הציונות הדתית) מתלבט כיצד להצביע.
מוקדם יותר ביקר גלנט באימון של יחידת אגוז בצפון הארץ, ובצל סערת החוק, אמר כי הוא מקווה "לראות חיילים חרדים בתוך הצוותים", ומצפה ל"גייס עוד אוכלוסיות, בראשן אוכלוסיות חרדיות, בהיקפים גדולים".
דבריו המלאים של שר הביטחון ללוחמים: "אני מסתכל על התקופה הקרובה. אנחנו נצטרך עוד לוחמים, בכל צה"ל. אנחנו צריכים לתגבר את השירות, זה יבוא גם בהארכת שירות חובה לשלוש שנים, כמו שעשינו, אנחנו, ועשו לפנינו שנים ארוכות ואנחנו נצטרך לגייס עוד אוכלוסיות, בראשן אוכלוסיות חרדיות, בהיקפים גדולים.
"אני מקווה להיות פה בביקור ולראות חיילים חרדים בתוך הצוותים, בתוך אגוז, בדובדבן, במגלן ובכל היחידות האחרות, לא רק בחטיבת הקומנדו, בכל המקומות האחרים, כי אנחנו צריכים לשאת בנטל בצורה משותפת. ובעניין הזה אני חושב שיש לזה גם משמעות חברתית, סולידריות, שותפות, אבל הדבר הכי חשוב - צריך ביטחון. אנחנו יודעים לייצר תחמושת, ולהביא נשק, ולרכוש משאבים, ולעשות הכל, חיילים - עם ישראל, אין מישהו אחר".
סגן השר אבי מעוז הודיע מוקדם יותר כי הוא מתכוון להצביע נגד החוק. "כבר תקופה ארוכה אני נלחם לתיקון העוול והאפליה נגד אלפי המילואימניקים שעשו מאות ימי מילואים בשנה האחרונה ושבחרו לשלוח את ילדיהם ולחנכם במוסדות החינוך התורנים לאומיים", אמר מעוז. "זה מופיע כסעיף בהסכם הקואליציוני וכך סוכם על-ידי רה"מ במעמד שר האוצר ושר החינוך רק לאחרונה. אם לא תתוקן אפליה זו, אצביע נגד חוק המעונות".
3 צפייה בגלריה
שר הביטחון יואב גלנט בשיחה עם לוחמי אגוז
שר הביטחון יואב גלנט בשיחה עם לוחמי אגוז
גלנט, היום. "צריכים לשאת בנטל בצורה משותפת"
(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
3 צפייה בגלריה
תלמידי ישיבה, חיילי צה"ל
תלמידי ישיבה, חיילי צה"ל
לחץ כבד מופעל על המתנגדים לחוק מימון המעונות
(צילום.: עמית שאבי, דובר צה"ל)
בליכוד העידו היום כי "האירוע גמור" ולא ניתן לאשר את החוק, שיאפשר לסבסד את מעונות היום גם לחרדים שאינם משרתים, לאחר שח"כים רבים התנגדו והרוב הקואליציוני אבד, אבל בלשכת נתניהו נחושים להמשיך להפעיל לחץ. אם יידרש, כך אמרו במפלגה, נתניהו בעצמו ישוחח עם כל המתנגדים - גם אלה שלא ממפלגתו.
"החוק הזה מעורר גועל, הוא בלתי אפשרי אבל ברור שאין לנו ברירה אחרת וחייבים לאשר אותו", אמרו בליכוד. הציפייה בקואליציה היא שיו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' יצליח "ליישר" את חברי הכנסת ממפלגתו, וראש הממשלה יטפל באופן אישי בנושא בליכוד. במקביל החרדים ממשיכים להשמיע איומים, וטוענים כי יעלו אותו להצבעה גם בהיעדר רוב.
במקרה שהחוק אכן יעלה להצבעה ייתכן שהדיון יחל, אך באמצעו הקואליציה תודיע על דחיית ההצבעה - אם עדיין לא יהיה רוב. כך למעשה החוק ייפול, אך החרדים לא יצטרכו לחכות חצי שנה עד שיוכלו לקדם אותו שוב, כפי שקורה כשחוק נדחה.
ח"כ אוהד טל וח"כ משה סולומון, שהביעו התנגדות, מסרו היום כי "עד להצבעה, את עמדתנו אנו אומרים ונמשיך לומר בישיבות הסיעה, מתוך שותפות ומחויבות לקבלת החלטות יחד. אנו סבורים כי בימים אלו, חייבים לפעול להגדלת ההשתתפות של כל חלקי האוכלוסייה במשימת ביטחון ישראל ואנו מקווים שנצליח להגיע להסכמות בעניין עם כל חלקי הקואליציה". עם זאת, הם לא הודיעו כי יתמכו בו.
במקביל, בש"ס מנסים לשמור על איפוק סביב החוק, ולא לטלטל את הקואליציה, אך ביהדות התורה זועמים על איבוד הרוב הקואליציוני. במפלגה הזהירו מפני ההשלכות על יציבות הממשלה, ובכיר במפלגה אמר: "שעון החול של הקואליציה אוזל ומאבד את הפירורים האחרונים שלו". למרות הכל, יוזם החוק ח"כ ישראל אייכלר שוקל להעלות את ההצעה להצבעה.