איראן טענה הבוקר (שישי) כי שיגרה בהצלחה לוויין נוסף לחלל באמצעות הטיל המכונה "סימוג" ("עוף החול"), טיל שבעבר נרשמו בו שורה של כשלים. השיגור בא על רקע דוח שפרסם המודיעין האמריקני, שמתייחס גם לחשש שאיראן תמשיך להשתמש בשיגורים לחלל בתוכניתה לייצר טילים בין-יבשתיים, ונוגע גם לגרעין האיראני. בדוח נכתב כי אם איראן תבחר לפתח נשק גרעיני, היא נמצאת ב"עמדה טובה יותר" לעשות זאת.
בדוח המודיעין האמריקני נכתב כי טהרן עשויה לבחור בצעדים נוספים בתוכנית הגרעין שלה אם תותקף שוב על ידי ישראל, או שיוטלו עליה סנקציות מערביות נוספות. בדוח מדגיש המודיעין האמריקני כי טהרן כרגע לא מתכוונת לייצר נשק גרעיני, אך מזהיר כי הגורמים הרשמיים באיראן מביעים יותר ויותר נכונות לדון פומבית ב"יעילות של נשק גרעיני".
טהרן, על פי הדוח הרבעוני האחרון שפרסמה סבא"א, צברה כבר כמות משמעותית למדי של אורניום שמועשר לרמה של 60% – כמות שמספיקה כבר כעת, גם אם תוקפא, לארבע פצצות גרעיניות. על פי הדו"ח, נכון ל-26 באוקטובר כמות האורניום שמועשר לרמה הזו עומדת על 182.3 ק"ג – עלייה של 17.6 ק"ג מאז אוגוסט. בדוח המודיעין האמריקני צוין כי מאגרי האורניום המועשר של טהרן גדולים בהרבה מהדרישות לתוכנית גרעין אזרחית - ושטהרן תוכל לייצר "יותר מ-12 פצצות גרעיניות אם כלל מאגר האורניום שלה יועשר עוד" - כלומר לרמה של 90%, שהיא הרמה שנדרשת לייצור פצצה גרעינית.
בדוח קובע המודיעין האמריקני כי לטהרן יש את התשתיות ואת הניסיון להעשיר אורניום "במהירות לדרגה של 90%", בכמה מתקנים תת-קרקעיים - אם תבחר לעשות זאת. "ההנהגה באיראן יודעת שזה מגביר את אמינות האיומים לפתח נשק גרעיני", קבע עוד הדוח.
לא רק גרעין
המודיעין האמריקני הביע דאגה גם מיכולות הטילים והכטב"מים של איראן. "היא כמעט בוודאות משלבת לקחים" מהמתקפה על ישראל באפריל, ומהשימוש הרוסי בכטב"מים באוקראינה, נכתב בדוח - שבו צוין כי ארה"ב מצפה שטהרן תפיק לקחים גם מהשימוש בטילים הבליסטיים קצרי-הטווח שהעבירה לרוסיה, לאחר שייעשה בהם שימוש בשדה הקרב.
כך או כך, שיגור הלוויין הבוקר מגיע על רקע החשש במערב שהמטרה האמיתית של שיגור הלוויינים היא לבחון את יכולותיהן של מערכות הטילים הבליסטיים של איראן ולפתח אותן עוד יותר לקראת מלחמה עתידית. בדו"ח האיומים העולמיים שלה משנת 2023 קבעה קהילת המודיעין האמריקנית כי הפיתוח של אמצעים לשיגור לוויינים מקצר את הדרך של איראן לפיתוח טילים בליסטיים בין-יבשתיים, משום שלשתי המטרות משמשת טכנולוגיה דומה.
לשיגורים הללו לחלל מתייחס גם דוח המודיעין האמריקני החדש, והוא קושר אותם לסיוע שלו זוכה טהרן מרוסיה. לפי המודיעין בוושינגטון, הסיוע הזה יוכל לקדם את יכולות השיגור של איראן לחלל - וגם לקצר את אותה דרך לפיתוח טילים בליסטיים בין-יבשתיים. טהרן שיגרה בעשור האחרון כמה לוויינים לחלל, וב-2013 אף שיגרה קוף לחלל. בדצמבר בשנה שעברה שלחה טהרן לחלל קפסולה שיכולה לשאת בעלי חיים - כהכנה למשימות מאוישות עתידיות.
לפני כחודש וחצי דווח כי נזק נגרם למרכז החלל שאהרוד שבמחוז סנמאן בצפון איראן בתקיפה הישראלית שפגעה בשורת רכיבים הקשורים לתוכנית הטילים האיראנית, וגם באחד מרכיבי הגרעין - כפי שאישר ראש הממשלה בנימין נתניהו. בתמונות לוויין שפורסמו אז נראה נזק לכמה מבנים במרכז החלל שאהרוד ששוכן כ-370 ק"מ צפונית-מזרחית לטהרן, ומנוהל על-ידי משמרות המהפכה שמשגרים ממנו לוויינים לחלל. לצד זאת, הוא גם משמש את המשמרות לייצור טילים בליסטיים.
המרכיבים שעוד חסרים לפצצה
כדי לפתח פצצת אטום איראן זקוקה למרכיבים טכנולוגיים אחרים מלבד אורניום מועשר. במרץ פרסם ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" נדב איל כי איראן פועלת לאחרונה להשגת כמה רכיבים שכאלו. מדובר על הרכיבים הנדרשים להרכבת ראש נפץ גרעיני, ובכיר אחד הגדיר אותן "פעולות מטרידות מאוד".
כדי לייצר פצצה גרעינית תקינה יש צורך ביכולת טכנית וידע, וגם מרכיבים פיזיים כמו נפצים הפועלים בצורה מדויקת ומתואמת. בדרך כלל, מקובל לומר שאיראן רחוקה בין שנה לשנתיים מיכולות כאלה. אך שלושה בכירים בישראל – אחד ממערכת הביטחון, השני בדרג המדיני והשלישי בגוף החשוף למידע מסווג – אמרו כי דברים החלו לזוז בזירה הזו.
במהלך השנה האחרונה, אמרו השלושה, איראן פועלת או "מגששת" להשגת רכיבים הנחוצים ל"קבוצת הנשק" הנדרשת להרכבת פצצה גרעינית. היו כאלה שהביעו חשש כבד יותר מההתפתחויות הללו, ואחרים ציינו כי ייתכן שאיראן פועלת כך כל הזמן. אף אחד מהם לא סבר שאיראן פורצת לפצצה גרעינית. ישראל דיווחה על הפעילות, כפי שהיא רואה אותה, לבעלות הברית שלה ובראשן לארה"ב.