ועדת פרס נובל לשלום באוסלו הכריזה היום (שישי) כי הפרס לשנת 2024 יוענק לארגון היפני "ניהון הידאנקיו", שפועל לפירוק העולם מנשק גרעיני. הארגון, שמוכר גם בשם "היבאקושה", מורכב מניצולי המתקפה האטומית על הירושימה ונגסקי ב-1945.
בהכרזה באוסלו אמרה הוועדה היום בצהריים: "'היבאקושה' מקבל את פרס נובל לשלום על מאמציו ליצור עולם ללא נשק גרעיני, ועל הצגת עדויות לכך שאסור שייעשה אי פעם שימוש נוסף בנשק גרעיני". אחרי ההכרזה השווה יו"ר הארגון היפני את המצב בארצו בשלהי מלחמת העולם השנייה למצב כיום בעזה: "בעזה עוצרים ילדים מדממים, זה בדיוק כמו יפן לפני 80 שנה".
אשתקד זכתה בפרס נובל לשלום האסירה האיראנית נרגס מוחמדי - אסירה פוליטית שפועלת למען קידום זכויות נשים, ונגד עונש המוות ברפובליקה האיסלאמית. בדיווחים שהיו לאחרונה לקראת ההודעה של ועדת הפרס צוין כי בין המועמדים המובילים לפרס השנה הוזכרו סוכנות האו"ם לסיוע לפליטים הפלסטינים אונר"א, שישראל תובעת לפרק ומאשימה כי עובדיה השתתפו בטבח ביישובי העוטף; בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, שמקדם תביעה נגד ישראל בגין רצח עם בעזה; ומזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שנתפס בישראל כמי שגינה את הטבח במילים רפות בלבד (במיוחד זכורה הצהרתו כי הטבח "לא בוצע בחלל ריק") והוכרז בארץ כאישיות בלתי-רצויה אחרי שלא גינה מפורשות את איראן על ירי הטילים הבליסטיים שביצעה.
הוועדה הנורבגית שקובעת למי להעניק את הפרס רשאית גם לא להעניקו כלל. בעבר נרשמו כבר 19 פעמים שבהן נמנעה מהענקת הפרס, האחרונה ב-1972. "אולי זו השנה שבה הוועדה צריכה פשוט להימנע מלתת אותו ולמקד את תשומת הלב בעובדה שהעולם שרוי במלחמות", אמר דן סמית', ראש מכון מחקר לשלום עולמי בשטוקהולם.
לפי כללי הפרס יש אלפי בני אדם שזכאים להמליץ על מועמדים לזכייה בפרס נובל לשלום, ואיתם נמנים חתני הפרס לשעבר וכלות הפרס, חברי פרלמנטים ופרופסורים להיסטוריה או למשפטים באוניברסיטאות. ועדת הפרס עצמה שומרת את שמות המועמדים חסויים למשך 50 שנה ומכריזה רק מי זכה, אבל הממליצים עצמם יכולים לבחור לגלות לעולם על מי המליצו.
השנה הוגשו בסך הכול 286 מועמדים לפרס, בהם אישים מפורסמים כמו האפיפיור פרנסיסקוס ומנחה סרטי הטבע דייוויד אטנבורו. בחלק מסוכנויות ההימורים מככב כפייבוריט שמו של מנהיג האופוזיציה הרוסי אלכסיי נבלני, שמת בפברואר במושבת עונשין ברוסיה (ולדברי חבריו למעשה חוסל), אבל זכייה שלו לא אפשרית משום ששום אדם אינו יכול לזכות בפרס נובל לאחר מותו. מועמד מוביל אחר בסוכנויות היה נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. עוד הוגשה ככל הידוע מועמדותם של מייסד אתר ההדלפות ויקיליקס ג'וליאן אסאנג', היזם המיליארדר אילון מאסק, ונשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, בגין חלקו בחתימה על הסכמי אברהם בין ישראל למדינות ערב.