נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הצליח להימנע מאובדן השלטון בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות, וסיכוייו לנצח בסיבוב השני והמכריע נראים כעת טובים. אחרי ספירת 98.74% מהקולות בסיבוב הראשון צועד הבוקר (יום ב') ארדואן ביתרון עם 49.35% מהקולות לעומת 45% למועמד האופוזיציה כמאל קיליצ'דראולו. אף שארדואן מוביל, עד לתום הספירה הוא אינו צפוי להשיג יותר מ-50% מהקולות, הרף שאותו יש לחצות כדי לנצח בסיבוב זה, ובשני המחנות מעריכים כעת כי יידרש סיבוב שני.
תוצאות האמת מהקלפיות החלו לזרום אמש מעט אחרי 18:00, ואף שמהרגע הראשון הציגה התקשורת הממלכתית הובלה של ארדואן בפער משמעותי (שעמד תחילה על כ-25%), גורמים באופוזיציה טענו כי הם מזהים מגמות חיוביות, וכי מהנתונים שבידיהם עולה שבהמשך הערב יתברר כי קיליצ'דראולו מוביל בפער קטן. ראש העיר איסטנבול, איש האופוזיציה אכרם אימאמאולו, אף הצהיר כי לפי הנתונים שבידי אנשיו, קיליצ'דראולו עומד להפוך עוד הלילה לנשיא טורקיה, וזמן קצר אחר כך טען קיליצ'דראולו עצמו: "אנחנו מובילים". אלא שעוד ועוד שעות חלפו, והיתרון שעליו דיברו באופוזיציה לא הופיע על המסכים.
באופוזיציה הטורקית האשימו אמש את ועדת הבחירות ואת סוכנות הידיעות הממלכתית של טורקיה, "אנדולו", בעשיית מניפולציה לא הוגנת בדיווח על התוצאות, כך שמצבו של ארדואן ייראה טוב מכפי שהוא באמת. לטענת האופוזיציה, פרסום התוצאות מהאזורים האורבניים שנחשבים למעוזי קיליצ'דראולו נעשה בכוונה לאט יותר מפרסום התוצאות ממעוזי ארדואן, כך שנוצר הרושם שהנשיא המכהן מוביל בבטחה. דובר מפלגת השלטון של ארדואן, אומר צ'ליק, דחה את הטענה ואמר: "ההאשמה הזו היא ניסיון להתנקש ברצון האומה. הנשיא ארדואן מוביל, ועל כולם לכבד זאת".
בנאום שנשא הלילה אמר הנשיא ארדואן כי התוצאות הנוכחיות מצביעות על הובלה משמעותית שלו, והצהיר כי הוא עדיין מאמין שהוא יכול לנצח בסיבוב הראשון. לצד זה אמר כי "אם האומה שלנו תבחר ללכת לסיבוב שני, גם זה יתקבל בברכה". זמן קצר לאחר מכן הצהיר גם קיליצ'דראולו כי יקבל את הכרעת העם ללכת לסיבוב שני. הוא הדגיש כי ארדואן לא השיג את התוצאה שאליה שאף, ניצחון בסיבוב הראשון, וטען כי ינצח את הנשיא המכהן בסיבוב המכריע בעוד שבועיים.
ארדואן, נזכיר, שולט בטורקיה מאז 2003, ובמרוצת השנים הפך למנהיג החזק והמשפיע ביותר של ארצו מאז מוסטפה כמאל אטאטורק, מי שייסד את הרפובליקה הטורקית לפני כ-100 שנה. תחת הנהגתו של ארדואן האיסלאמיסט נעשתה טורקיה מדינה דתית יותר ודמוקרטית פחות, ואם בשנותיו הראשונות היא נהנתה מתנופה כלכלית שבה חולצו מיליונים מהעוני, כעת היא סובלת מאינפלציה גבוהה ומיוקר מחיה מאמיר. המשבר הכלכלי הזה עמד במוקד הבחירות, והוא הסיבה המרכזית לכך שארדואן, שנחשב בעבר לפוליטיקאי בלתי-מנוצח, הגיע אליהן בעמדה חלשה מהרגיל.
בקרב על הנשיאות מתמודד ארדואן מול כמאל קיליצ'דראולו, מנהיג מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר, "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP), שהיא מפלגת מרכז-שמאל חילונית. קיליצ'דראולו בן ה-74 הוא כלכלן לשעבר, וב-15 השנים האחרונות עשה לעצמו שם כחושף של שחיתויות שבהן מעורבים חברי מפלגת "הצדק והפיתוח" (AK) של ארדואן, וזכה לכינוי "גנדי של טורקיה". במסגרת הקמפיין שלו הבטיח קיליצ'דראולו להחזיר לטורקים את הדמוקרטיה ואת החופש, לחזק את הפרדת הרשויות, לבטל את המדיניות הכלכלית של ארדואן ולשקם את היחסים עם מדינות המערב ונאט"ו, שנעשו מתוחים מאוד בעשור האחרון.
הפתעה וזינוק לאחור: כשהבוחר גילה שארדואן אחריו בתור
כדי לנצח כבר בסיבוב הראשון של הבחירות, אתמול, היה על אחד מהשניים, ארדואן או קיליצ'דראולו, להשיג יותר מ-50% מקולות הבוחרים. לפי שיטת הבחירות הטורקית, אם איש מהם אינו עושה זאת, שניהם עולים לסיבוב שני ומכריע שייערך ב-28 במאי.
סקרים שנערכו בשבוע שעבר הראו כי בסיבוב הראשון מוביל קיליצ'דראולו על ארדואן בפער של 1.5% עד 6%, ובסקרי השיא הוא גרף 49.3%, נתונים שהציתו אופטימיות גדולה באופוזיציה. באותם סקרים נמצא כי עוד 7% לערך מתכוונים להצביע לשני המועמדים האחרים בסיבוב הראשון – מוהרם אינצ'ה וסינאן אואן – אבל ביום חמישי הודיע אינצ'ה, שזכה לתמיכת 2.2% מהבוחרים, כי הוא פורש. מכיוון שרוב תומכיו היו צפויים להצביע לקיליצ'דראולו, לכאורה אמור היה הדבר להספיק לניצחון של מנהיג האופוזיציה בסיבוב הראשון, אולם הציפייה הזו לא התממשה.
"זו בחירה בין דמוקרטיה לדיקטטורה"
הטורקים הצביעו אתמול גם בבחירות לפרלמנט, החשובות כשלעצמן. סקרי השבוע שעבר העלו כי הגוש המכונה "ברית העם" וכולל את מפלגת "הצדק והפיתוח" של ארדואן אמנם מוביל בכ-4% (44% מול 40%) על גוש "הברית הלאומית" של ה-CHP של קיליצ'דראולו, שכולל שש מפלגות אופוזיציה, אך מכיוון שעוד 12.3% התכוונו להצביע ל"ברית העבודה והחירות", גוש בהובלת מפלגת ה-HDP הכורדית שקוראת לבחור בקיליצ'דראולו, ארדואן היה אמור בסבירות לא מבוטלת למצוא עצמו במיעוט. גם במרוץ הזה תוצאות האמת הלילה הסתמנו כשונות: אחרי ספירת כמעט 70% מהקולות צעד הגוש של ארדואן ביתרון מוחץ עם 51.43%, והברית של קיליצ'דראולו עמדה על 33.93%. תוצאות האמת המלאות יתפרסמו היום, וחלוקת הכוחות בפרלמנט תקבע עד כמה ביעילות יוכל לשלוט הנשיא הנבחר.
"כולנו התגעגענו לדמוקרטיה", אמר קיליצ'דראולו אתמול בבוקר, כשהגיע להצביע בקלפי באנקרה. ארדואן מצדו הצביע באיסטנבול, וקרא לציבור להתייצב בקלפיות "כדי להראות את עוצמתה של הדמוקרטיה הטורקית". בטורקיה חיים 85 מיליון בני אדם, ומספר בעלי זכות ההצבעה בבחירות הוא יותר מ-64 מיליון – 3.4 מהם טורקים החיים בחו"ל, בין השאר בגרמניה ובצרפת. שיעור ההצבעה בבחירות הטורקיות הוא באופן מסורתי גבוה, וכשארדואן ניצח בהן לפני חמש שנים הוא עמד על 87%.
אתגר גדול שניצב הפעם בפני מארגני הבחירות היה הנזק שהותירו אחריהן רעידות האדמה הקטלניות שהרגו בפברואר יותר מ-50 אלף איש בדרום-מזרח טורקיה. כשלושה מיליון בני אדם נעקרו מאזורי האסון, אבל רק 133 אלף מהם נרשמו כחוק להצביע בקלפיות באזורים אחרים במדינה. מפלגות שונות וארגונים לא-ממשלתיים ארגנו אתמול הסעות מיוחדות שיביאו את המצביעים אל יישובי המוצא שלהם, כדי שיוכלו להצביע בהם, אך לא ברור כמה מהם נענו להצעה.
באיסטנבול התנהלו אתמול הבחירות בלי אירועים חריגים. "אני רואה במערכת הבחירות הזו בחירה בין דמוקרטיה לדיקטטורה", אמר אחמט קלקאן בן ה-64, מצביע שהגיע אתמול לקלפי בעיר ונתן את קולו לקילצ'דראולו, "בחרתי בדמוקרטיה ובתקווה שארצי תבחר בדמוקרטיה". מצביע אחר, מהמט אקיף קהרמאן, בחר דווקא בארדואן: "הוא עדיין מייצג את העתיד שלנו", טען, "בעזרת אללה טורקיה תהיה מנהיגה עולמית". תחת הנהגתו של ארדואן אכן הפכה טורקיה לגורם דיפלומטי וצבאי ומוביל בזירה הבינלאומית.
באופוזיציה הטורקית הביעו בשבועות האחרונים חשש מזיופים בהצבעה ומהאפשרות שארדואן והממשלה לא יסכימו להעביר את השלטון בצורה מסודרת אם יפסידו. בסוף השבוע הגיב הנשיא המכהן לחשש הזה, והצהיר כי מפלגתו ובעלות בריתה "יראו בכל תוצאה בקלפי תוצאה לגיטימית" ויעשו "כל מה שהדמוקרטיה דורשת". ארדואן טען כי החשש שהוא יסרב לעזוב את השלטון "מגוחך מאוד". משלחת מטעם הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה מפקחת על הבחירות בטורקיה, ומתכוונת למסור הצהרה ראשונה על ממצאיה היום.
ארדואן הוביל קמפיין בחירות מפלג, שבמהלכו טען בין השאר כי האופוזיציה מקבלת הוראות מהמחתרת הכורדית וכי יריביו משתפים פעולה עם טרוריסטים. בניסיון לעורר את המצביעים השמרנים תקף הנשיא את הקהילה הלהט"בית, ואמר כי התמיכה של האופוזיציה בקהילה זו מאיימת על ערכי המשפחה. כמו במערכות בחירות קודמות, גם הפעם ניצל ארדואן את משאבי המדינה, וגייס לטובתו את כלי התקשורת הממלכתיים: זמן המסך שקיבל בהם היה גבוה דרמטית מזה שניתן לקיליצ'דראולו.
בירושלים מחכים לראות: מה יעלה בגורל הנורמליזציה?
לתוצאות הבחירות בטורקיה עשויות להיות השלכות הרבה מעבר לגבולותיה, בין השאר על מאבקי הכוחות בין רוסיה לארה"ב. הקרמלין רואה בארדואן בעל ברית, וחושש שקיליצ'דראולו, המבטיח להפוך את טורקיה לליברלית יותר, יקרב את ארצו שוב למערב. בסוף השבוע טען קיליצ'דראולו כי מוסקבה מנסה להתערב בבחירות בעזרת הפצה של דיסאינפורמציה וזיופים כדי להביא לניצחון ארדואן. וושינגטון מצדה אכן תשמח לראות בהנהגת טורקיה דמות לעומתית פחות מארדואן, שהִרבה להתעמת עם הבית הלבן, גם בתקופת נשיאותו של דונלד טראמפ.
גם ישראל עוקבת בעניין רב אחרי הבחירות בטורקיה. אמנם מאז 2009 היה ארדואן אחד מגדולי יריביה, אך בשנים האחרונות הוא ריכך את הצהרותיו נגדה, כנראה במסגרת ניסיונו הרחב יותר להתפייס עם מדינות באזור בצל המשבר הכלכלי בארצו, והוא החל בתהליך נורמליזציה בין אנקרה לירושלים. בישראל מעריכים כי אם ינצח תהליך זה יישאר יציב, והנורמליזציה בין המדינות תימשך.
התנהלותו של קיליצ'דראולו, מנגד, מעוררת בישראל סימני שאלה. אף שמפלגת ה-CHP שלו אינה נחשבת אנטי-ישראלית והוא עצמו תמך בנרמול היחסים עם ישראל, בשנים האחרונות תקף מנהיג האופוזיציה לא אחת את הממשלה בירושלים. אשתקד הצהיר למשל כי ישראל עדיין צריכה לשלם מחיר על פשיטת צה"ל על הספינה "מאווי מרמרה" במשט לעזה ב-2010, פשיטה שבה נהרגו עשרה טורקים אחרי שהנוסעים תקפו את החיילים. "המסר שלי לישראל הוא שהתיק הזה לא נסגר", אמר אז. בחודש שעבר, בעקבות ההסלמה בהר הבית, צייץ "אנחנו לצד פלסטין", ואחרי שאזרחית טורקייה נעצרה בהר בגין התנהגות לא ראויה כלפי שוטרים כתב שהוא ילמד את ישראל כיצד לכבד את אזרחי טורקיה.
בירושלים מציינים כי מנהיגי שתיים מהמפלגות השותפות לברית האופוזיציה של קיליצ'דראולו ידועים כאישים אנטי-ישראליים, ואם הוא יהיה תלוי בהם, עלולה להישקף סכנה לתהליך הנורמליזציה. מדובר באחמט דבוטאולו, שהיה ראש ממשלת טורקיה, הסתכסך עם ארדואן, והתנגד לנרמול היחסים, ובטמל קרמולאאולו, איסלאמיסט שתמך בניתוקם. עם זאת, בישראל מעריכים כי אם מפלגת ה-CHP של קיליצ'דראולו תזכה להישג גדול בפרלמנט ולא תהיה תלויה בתמיכתם, ניצחונו יהיה בשורה טובה לירושלים.
פורסם לראשונה: 17:02, 14.05.23