סערת הניסיון של הקואליציה להמשיך בכל הכוח לכיוון חקיקה שתפטור חרדים מגיוס לצה"ל, אחרי פיטוריו המהדהדים של שר הביטחון יואב גלנט מתפקידו. רב-סמל בכיר במיל' יוני ורנר משמש כמפקד חפ"ק מג"ד בחטיבת המילואים עציוני. ורנר, בעל עמדות ימין מהיישוב הדתי שלומית במועצה האזורית אשכול ואב לשמונה ילדים, התייחס הבוקר (חמישי) למציאות הקשה שעימה הוא נאלץ להתמודד מאז תחילת המלחמה. "מ-7 באוקטובר עשיתי כמעט 330 ימי מילואים, אנחנו נותנים למדינה את כל מה שרק אפשר ויש מגזר שלא לוקח חלק בדבר הזה", אמר ורנר בריאיון ל-ynet.
הריאיון עם יוני ורנר
(צילום: אסף חן)

אחרי שנים של גרירת רגליים ודרישות חוזרות ונשנות של הסיעות החרדיות לחוק שיפטור את האברכים מגיוס לצבא, מצאו ביהדות התורה דרך לעקוף את פסיקת בג"ץ - ולהביא חקיקה שתהיה מקובלת על רוב חברי הקואליציה. חוק סבסוד המעונות - או מימון ההשתמטות - מאפשר קבלה וסבסוד במעונות לילדים של משתמטים מגיוס לצה"ל במסווה של דאגה לזכויות נשים.
הצעת החוק של ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) וחברי כנסת אחרים מבקשת לשנות את הקריטריונים לקבלת ילדים למעונות יום ומשפחתונים מפוקחים. קריטריון הסבסוד, על-פי החוק, יהיה תלוי רק בסטטוס תעסוקת האישה, ללא קשר לעיסוק הגבר. בכך יתאפשר המשך סבסוד האברכים גם במשפחות שבהן האב משתמט משירות צבאי.
לאחר פיטורי גלנט התפנו בקואליציה לפתור את הפלונטר הפוליטי שמאיים עליהם בסוגיית גיוס החרדים. חוק המעונות, שאמור היה לספק פתרון ביניים להרגעת הזעם החרדי באמצעות מימון ילדיהם של חרדים שאינם מתגייסים, ייזנח כרגע ותהליך החקיקה לא יימשך. עיקר האנרגיות והמשאבים יופנו לפתרון קבע: חוק גיוס, בתקווה ששר הביטחון הנכנס ישראל כץ ושר החוץ החדש סער יספקו לו רשת ביטחון גם אם יהיה שנוי במחלוקת בציבור הכללי.
1 צפייה בגלריה
יוני ורנר
יוני ורנר
יוני ורנר
"כבר שנה פלוס אנחנו באירוע מתגלגל ומאתגר, אבל עם המון תחושת שליחות", אמר הבוקר ורנר לנוכח התקוממות רבים מחבריו לשירות המילואים הממושך בזמן המלחמה. "לחימה בצפון הארץ, ברפיח, ובחודש האחרון לקחנו חלק בתמרון בלבנון. זו המציאות שלנו, בינתיים נולד לנו הבן השמיני אז ככה שהכול מתכנס לאירועים שאנחנו אוספים אותם פעם אחר פעם".
על השינויים הפוליטיים שנועדו לתחזק את הקואליציה, אמר ורנר: "זה מרגיש לי שאנחנו מתנהלים בעולמות מקבילים. מצד אחד יש את משימות המלחמה, אנשים עוזבים את הבתים שלהם למאות ימים, את האישה, את הילדים, את העבודה, את ההתפתחות שלהם. כולם נותנים באותה מידה ומוכנים להקריב בשביל המדינה. ואז פתאום יש את המציאות המקבילה אליה.
"אני נמנה עם מה שנקרא מצביעי הימין, והמציאות הפוליטית לא מתכתבת עם המציאות שאנחנו חווים אותה ביומיום, שהשיא שלה זה כל מה שקורה עם חוק הגיוס וכל השטיקים והציניות הפוליטית שעושים בשביל לאפשר את ההנצחה או ההמשך של המציאות העקומה והמעוותת הזאת. עד 7 באוקטובר עוד יכולנו לשחק עם זה גם אם זה היה מעוות, אבל מאז אנחנו עם מאות חיילים הרוגים ואלפי חיילים פצועים".
בקואליציה יש חברי כנסת שסירבו לשתף פעולה עם חוק המעונות וחטפו על זה סנקציות. ברגע האמת מצופפים שורות, אתה מאוכזב? "הייתי שמח מאוד אם נבחרי הציבור שיושבים בירושלים היו נדבקים לא מעט בגבורה היומיומית שכל חיילי צה"ל בסדיר ובמילואים מגלים בשנה האחרונה. נדרשת גבורה, אין מה לעשות, נדרשים לעשות צעדים לא פופולריים ולעזוב את הפופוליזם ולעזוב את הציניות ולהבין את הסיטואציה, לשבת בחדר סגור ולראות איך אנחנו יוצאים מהפלונטר הזה".
ציפית למשהו אחר ממחנה הימין? "חד-משמעית. אני אדם מאמין, שומר תורה ומצוות, ואני לא מכיר בעולם שלי איזשהו מהלך שפוטר אדם עם מצוות. פה אנחנו רואים מצב שאנשים שמתיימרים להיות נציגי ציבור של המגזר הדתי-לאומי, גם בליכוד, גם בעוצמה יהודית, גם בציונות הדתית, פשוט לא מבינים את האירוע שאנחנו נמצאים בו. אם הם מבינים, אז זה יותר חמור כשהם הופכים את ההשתמטות לנטל, והדבר הזה מטורף".
ורנר סיפר עוד: "בגדוד שלי יש סמג"ד שהוא ראש ישיבה. אתה רואה את הבן אדם הזה, תלמיד חכם, אדם שהוא באמת לא מוותר קלה כחמורה. איך יכול להיות שהוא נותן מעצמו ויורק דם ומשאיר את כל החיים מאחוריו, ומצד שני, בשם התורה ובשם הפוליטיקה מאפשרים את העיוות הזה, עושים כל מיני פעלולים וכל מיני תעלולים".
ושר הביטחון גלנט משלם את המחיר על משלוח של 7,000 צווי גיוס לבני ישיבות. "זה שמחליפים שר ביטחון ומביאים מישהו אחר במקומו, אני לא נוח עם זה. אני רוצה לדבר על המהות. אמרו 'לא נסתבך עם חוק הגיוס', אז בנו את חוק המעונות שהוא עיוות בכלל מטורף. ואתה יושב מהצד, אתה על מדים ובמשימות בצפון, משאיר את כל הבית והחיים שלך מאחור, ואז אתה רואה שבירושלים משחקים לך על האירוע הזה.
"זה לא סביר, הדבר הזה לא יכול להימשך, צריך לעצור אותו. קודם כל למחות עליו, לעצור את החרפה הזאת, ולהגיד לנציגים שלי בממשלת הימין שיבואו לציבור החרדי ויגידו להם 'אתם אחים שלנו, אנחנו צריכים אתכם. תעזבו רגע את הכול, מה שהיה לא יכול להמשיך'. אי-אפשר להמשיך עם הדבר הזה, אפשר להתכנס לפתרון".
הריאיון עם ראם עמינח
(צילום: אסף חן)

תת-אלוף במיל' ראם עמינח, לשעבר חבר בפורום מטכ"ל וחבר בהנהלת משרד הביטחון, אמר בהתייחסו לסוגיה: "שלחו צו ראשון ל-3,000 איש, משם הגיעו לצו 237 אנשים ומהם הגיעו כ-50 אנשים בערך לגיוס. מתוך ה-50 האלה יש 10 שיכולים להיות לוחמים. זאת אומרת יש לנו משהו בין צוות למחלקה. אבל כשממנים מח"ט, מה הוא יעשה? יפקד על שבעה עד 10 חיילים?".
עמינח אמר עוד: "גלנט נתן הנחיות יותר מפעם אחת לגייס את החרדים. למרות הנחיותיו, לא שלחו להם צווים. אז מה יהיה לנו מעוד 7,000 צווים? 70 לוחמים? יש היום 25 אלף בני 16 עד 18 שאפשר לשלוח להם צו ראשון. למה לא שולחים להם? מה הבעיה ולמה מחכים? כל הצעדים שנעשים הם בכיוון הפוך. לצה"ל לא חסרים חיילים, חסרים לוחמים ותומכי לחימה קדמיים.
"גלנט עשה ישיבה אצלו, אמר 'תזמנו 7,000', יצאה הודעה לציבור, ותוך 24 שעות הוא פוטר. אני לא יודע אם זה קשור, אבל אלה העובדות. צה"ל צריך לשלוח צווים לאותם חרדים שיכולים להיות לוחמים. בשלב השני הוא צריך לייצר צוות שיקלוט אותם. הדבר השלישי זה לבנות להם בסיס מתאים. אסור לשבץ אותם בבסיסים אחרים. הכלל הראשון הוא מי שנכנס חרדי - חייב לצאת חרדי. אם נפזר אותם כמו בתוכניות המוצעות, אין לנו שום סיכוי. הם יתחילו לחזור בשאלה, והאחים שלהם לא יתגייסו".