אלכסיי נבלני הודיע אתמול (יום ב') על פתיחתו של קמפיין נגד ולדימיר פוטין והפלישה באוקראינה, וקרא לעם הרוסי להיאבק כדי לשים סוף למלחמה. דבריו של איש האופוזיציה הכלוא פורסמו בפתיחתו של משפט חדש שנערך לו. נבלני - גדול יריביו של פוטין ברוסיה - כבר מרצה עונשי מאסר מצטברים של יותר מ-11 שנה, ומואשם כעת בעבירות נוספות במסגרת "פעילותו הקיצונית".
נבלני בן ה-47 מרצה את עונשו במושבת עונשין שנמצאת כ-235 ק"מ ממזרח למוסקבה. הדיון בעניינו הועתק מבית המשפט במוסקבה לאולם בשטח הכלא שבו הוא מוחזק. הרשויות אסרו על עיתונאים - וגם על הוריו הקשישים של נבלני שהגיעו לכלא - להיכנס לאולם שבו התקיים הדיון. הם הורשו לצפות בהקרנה של הדיון על מסך בחדר סמוך, וראו את נבלני הכחוש לבוש במדי אסיר שחורים.
בהמשך השידור מהאולם הופסק, ודובר בית המשפט ציין כי ההליך יימשך מאחורי דלתיים סגורות. התביעה טענה כי קיים חשש ל"פרובוקציה" מצד איש האופוזיציה ואנשיו. "מה יכול להיות יותר בטוח ממושבת עונשין שבה לאף אחד אסור אפילו להיכנס לאולם?", שאלה הדוברת של נבלני, קירה ירמיש. אביו של נבלני, אנטולי, אמר בצאתו ממתחם הכלא: "אין בושה, אין מצפון, אין כבוד".
נבלני עלול להישאר בכלא במשך עשרות שנים. תומכיו של איש האופוזיציה אומרים שכליאתו היא חלק מהמאמצים של הקרמלין להשתיק את הביקורת נגד הנשיא פוטין. הקרמלין טוען כי מדובר בסוגייה משפטית בלבד. "אנחנו לא עוקבים אחרי המשפט הזה", אמר הדובר דמיטרי פסקוב.
בזמן שהעיתונאים המתינו לעדכונים מהדיון בעניינו של נבלני הודיעו אנשיו על קמפיין חדש ברוסיה, שנועד להעצים את ההתנגדות למלחמה באוקראינה. נבלני, שבמהלך מאסרו משתמש במקורביו ובעורכי דינו כדי לפרסם הצהרות ברשתות החברתיות, אמר כי ההחלטה לקיים את המשפט שלו מאחורי דלתיים סגורות היא עדות לכך שפוטין מפחד. איש האופוזיציה קרא אתמול לעם הרוסי "לאחד כוחות ולהילחם נגד השקרים של פוטין והצביעות של הקרמלין".
"אנחנו נבצע קמפיין בחירות נגד המלחמה ונגד פוטין. קמפיין ארוך, עיקש ומתיש אבל חשוב ביסודו, שבו נגרום לאנשים להתנגד למלחמה", אמר נבלני. הבחירות הבאות לנשיאות רוסיה אמורות להתקיים בשנה הבאה. פוטין בן ה-70, שמנהיג את רוסיה מסוף 1999, טרם אישר שירוץ בבחירות.
נבלני אמר שפוטין הוא מצביא חסר כישרון ש"בטיפשות ובטירוף" הוביל את רוסיה למבוי סתום עם פלישתו לאוקראינה בפברואר 2022. לתנועתו של נבלני, שהוצאה מחוץ לחוק, עדיין יש אפשרות לפנות לציבור דרך אפליקציות מסרים מידיים. "לכל סבתא יש היום ווטסאפ וטלגרם", הוא הוסיף.
"אין אף אחד מלבדנו שיכול להיכנס למאבק הזה", אמר נבלני. "אנחנו צריכים לעשות את זה ולנצח".