צעדה וטקסים, לזכר היקירים: משפחות הנרצחות והנרצחים במתקפת חמאס ב-7 באוקטובר צעדו בצהריים (רביעי) לכיוון הכנסת, לציון ארבעה חודשים לטבח. במקביל, בכיכר החטופים בתל אביב ציינו גם כן ארבעה חודשים, בין השאר בהקרנת נאום שנשא נשיא צרפת עמנואל מקרון בטקס שהתקיים בפריז לזכר 42 הנרצחים הצרפתים במתקפה, ובקריאה לשחרור החטופים - בהם שלושה אזרחי צרפת שעדיין בשבי חמאס. "זה הטבח האנטישמי הגדול של המאה", אמר מקרון - שהוסיף: "הבלתי יתואר צץ מעומקי ההיסטוריה. אנו דומעים מול הברבריות".
הצעדה אל הכנסת התקיימה ביוזמה פרטית של בני משפחות הנרצחים - שהביעו אכזבה שהמדינה לא תכננה אירוע הנצחה מטעמה. "אם לא מחוות פרטיות אינסופיות של אנשים פרטיים מדהימים שפנו באופן יזום למשפחות כדי לסייע, לא הייתה שום הנצחה עד היום", אמר ארז צרפתי, אביה של רון שנרצחה ב-7 באוקטובר.
"החלטנו לארגן את האירוע הזה אחרי ארבעה חודשים שלא סופרים אותנו ולא מתייחסים אלינו. איבדנו את היקר ביותר ואפילו טקס זיכרון כדי להנציח את אהובינו לא ארגנו", אמר שמעון בוסקילה, שבנו ירדן נרצח בפסטיבל הנובה. ענבל ג'ורנו, בעלת אזרחות צרפתית שבתה קארין נרצחה גם היא בנובה, הוטסה אתמול לאירוע הנצחה בפריז. "מה עשו בישראל? פה אפילו טלפון לא קיבלנו, כלום", היא מחתה. רחל מיכל, אמה של שני גבאי שנרצחה במסיבה, סיפרה: "אנחנו פה כדי שלא ישכחו אותם. אהיה בכל מקום כדי להנציח אותה - שתמיד יידעו מי היא".
המשפחות הדליקו נר זיכרון מול הכנסת, וקיימו טקס קצר מול המשכן - אליו הגיעו שלושה חברי כנסת: ח"כ מרב מיכאלי, ח"כ מיקי לוי וח"כ מאיר כהן - כולם מהאופוזיציה.
"האירוע הזה נועד למשפחות הנרצחים. יש הרבה משפחות שלא מתפקדות, הורים שיושבים בבית ולא עובדים ולא מקבלים התייחסות מגורמי ממשלה", אמר מאיר אריאל, אביו של דן שנרצח בפסטיבל הנובה ברעים. "יש הרבה שקופים שנשארים בבית וצריך להגיע אליהם, לעזור להם ולסייע להם להשתקם. מאז 7 באוקטובר, למעט ביקור של עובדת סוציאלית בזמן השבעה, אף גורם ממשלתי לא פנה למשפחות ודרש בשלומן".
בטקס השתתפו גם נציגי זק"א, שהשתתפו במלאכת איתור הגופות והפינוי שלהן מזירות הטבח. "היקרים לכם חרוטים לנו בלב ובנשמה. הסתובבתי קודם ועמדה מולי אישה עם תמונת הבן שלה והיא שאלה למה אני דומע. אמרתי לה שאני מזהה אותו", סיפר שניאור גול, איש זק"א שהשתתף בטקס. "הכאב שלנו איתכם. אנחנו מבינים שהתאספתם כאן היום כדי שלא ישכחו, אבל אנחנו לא נשכח לעולם. קרה לנו הגרוע מכל. רצחו, אנסו, שחטו, וביום הזה שביקשו מאיתנו לבוא לפה - רצינו לבוא הרבה מתנדבים אבל כולם פחדו, כי ברגע מסוים כולנו הורדנו מסך. עבדנו שעות כדי לזהות ופחדנו להיפגש עם המשפחות, היה קשה לנו".
הוא הוסיף: "אלו רגעים קשים, אבל בחרנו להגיע כי אנחנו מאמינים באחדות הזאת שאנחנו נמצאים אחד בשביל השני. נצח ישראל לא ישקר, גם אם קשה לנו מאוד. באנו היום בזעקה שאנחנו מאוחדים".
"מותקפים על ידי קמפיין ממשלתי"
בטקס בכיכר החטופים, לפני נאומו של נשיא צרפת עמנואל מקרון בטקס בפריז, דיברה חגית חן, אימו של איתי חן שבשבי חמאס. "גם בתל אביב וגם בפריז אנחנו דורשים לקבל סימני חיים מהחטופים כולם - לא משנה אזרחותם", אמרה. "צרפת פועלת עבור שחרור החטופים בהתאם לעקרונות הרפובליקה על פיהם הצדק והחמלה צריכים תמיד לנצח את האלימות העיוורת. אנחנו מודים לקונסוליה היום על העבודה במשימה הזו שתימשך כל העת".
דניאל ליפשיץ, נכדו של עודד ליפשיץ שעדיין בשבי, ויוכבד שחזרה הביתה, דיבר גם הוא על החיבור והמחויבות של צרפת לשלום החטופים: "124 ימים בהם סבא שלי בן ה-83 נמצא מתחת לאדמה בלי חמצן עם מעט מאוד אוכל ומים. 124 ימים בהם סבא שלי לא מקבל תרופות, ישן על מזרון מעופש, ללא משקפי הראייה שלו, בלא אור יום. ישראל תמיד הייתה ידועה בגבורתה, בכך שלא מפקירים פצועים בשטח. מה קרה? עברו ארבעה חודשים והמדינה שינתה את פניה?"
לדברי ליפשיץ, "אני מצפה שהממשלה והמדינה לא יפקירו חטופים בשטח. אני פונה לקבינט המלחמה: ברגע קריטי זה אני פונה אליכם כי רק אתם יכולים לעזור לי וקורא לכם לקחת אחריות ולהגיע להסכם. אין לכם שום מנדט לפספס הזדמנות נוספת. נבחרתם על ידי הציבור, אתם נציגים של כלל החברה, גם של כל 136 החטופים בעזה. בזמן הזה שמשפחות החטופים נלחמות ונאבקות, אנחנו מותקפים על ידי קמפיין ממשלתי. זה יהיה כתם לכל החיים לכל מי שמממן ולוקח חלק בקמפיין הזה".
עוד אמר כי "אם זה יימשך, גם אנחנו - משפחות החטופים והמטה - נשנה את דרכי הפעולה מול מי שבוחר לתקוף משפחות חטופים שהוקרבו ב7/10. אני מזמין כל אחד מכם לעצום עיניים ולראות מול עיניו את האדם החשוב לו ביותר - האם הייתם מוכנים לשבת בשקט? כי אני לא, ולאף אחד לא מגיע לסיים ככה את חייו - במנהרה הקרה והרטובה בעזה".
הנשיא מקרון הזכיר את הנרצחים בנאומו בטקס בארמון האינווליד בפריז, ואמר: "הם היו בשיא החיים. חלקם לא היו בני 30. הם לא יזדקנו". מקרון הזכיר את שלושת בעלי האזרחות הצרפתית החטופים - אוהד, אוריון ועופר - והוסיף כי ארצו נלחמת מדי יום למען שחרורם. בצרפת החליטו להציב שלושה כיסאות ריקים בחצר ארמון האינווליד, לציון חטיפתם.
"אנו דומעים מול הברבריות, של חטיפת ילד מזרועות אביו", אמר מקרון. הוא הוסיף כי ב-7 באוקטובר, "הבלתי יתואר צץ מעומקי ההיסטוריה. ב-6 בבוקר חמאס פתח במפתיע במתקפה מתועבת - הטבח האנטישמי הגדול ביותר במאה שלנו". לדבריו, הטקס בפריז נועד גם כדי להזכיר כי צריך "להמשיך להילחם נגד השנאה ולא להיכנע לאנטישמיות המשתוללת. דבר לא יכול להצדיק או לתרץ את הטרור הזה", הוא אמר. "אנחנו יודעים שאנחנו לא רק 68 מיליון צרפתים היום. ביום הזה אנחנו הרבה יותר: עם אוהב חופש, אחווה, כבוד, עם שלעולם לא ישכח אותם".