התקשורת הממלכתית בסין פרסמה אמש (יום ד') הודעת אימייל שכתבה לכאורה כוכבת הטניס הסינית פנג שוואי אל יושב ראש התאחדות טניס הנשים העולמית סטיב סימון, ושבה דיווחה לו לכאורה ששלומה תקין ושאין סיבה לדאוג לה. אלא שבעולם מתייחסים גם הבוקר בספקנות להודעה הזו, שבאה כמעט שבועיים אחרי שפנג נעלמה בעקבות פוסט שפרסמה ושבו האשימה את סגן ראש ממשלת סין לשעבר בתקיפה מינית נגדה.
פנג בת ה-35 היא אחת מכוכבי הספורט הגדולים ביותר של סין: בשנת 2014 העפילה למקום הראשון בדירוג הזוגות העולמי – הטניסאית הסינית הראשונה לעשות זאת – אחרי שזכתה בטורניר הזוגות בווימבלדון ובטורניר הזוגות באליפות צרפת הפתוחה. ז'נג גאולי בן ה-75, שאותו האשימה פנג בתקיפה, כיהן בשורה של תפקידים בכירים במפלגה הקומוניסטית, ובין השאר שימש כסגן ראש הממשלה בשנים 2018-2013.
את ההאשמה נגד ז'נג פרסמה פנג בעמוד שלה ברשת "ווייבו", המקבילה הסינית לטוויטר, ב-4 בנובמבר. היא כתבה כי לפני שנים אחדות אילץ אותה ז'נג לקיים איתו יחסי מין, וציינה כי אחר כך ניהלה איתו מערכת יחסים לא-רציפה במשך כמה שנים, מערכת יחסים שלדבריה הייתה בהסכמה. לדבריה ז'נג כפה עליה את יחסי המין אף שהדגישה שוב ושוב את סירובה, ואשתו היא ששמרה על הדלת במהלך התקיפה.
הפוסט שכתבה פנג בתחילת החודש נמחק בתוך 30 דקות – ומאז קולה לא נשמע. ניכר כי הצנזורה הסינית מיהרה למחוק כל זכר שלו באינטרנט המקומי: כעת מי שמחפש באינטרנט הסיני את שמותיהם של פנג ושל סגן ראש הממשלה לשעבר לא מקבל שום תוצאה. גם חיפוש העמוד שלה ברשת "ווייבו" אינו מניב תוצאות, אם כי העמוד עדיין זמין למי שנכנס אליו בקישור אינטרנטי ישיר.
בימים האחרונים גברה הדאגה העולמית לפנג. ברשת נפוץ ההשטאג #WhereIsPengShuai ("איפה פנג שואיי?"), וגם כוכבי-על בעולם הטניס, בהם המדורג מספר אחת בעולם נובאק ג'וקוביץ' וטניסאית העבר כריס אוורט הביעו חשש לשלומה. בהודעה שפורסמה אמש בתקשורת הסינית כתבה לכאורה פנג: "אני לא נעדרת ואין סכנה לביטחוני. אני פשוט נחה בבית והכול בסדר". בהודעה היא גם חזרה בה לכאורה מהטענות נגד ז'נג ואמרה לפתע כי אין בהן אמת.
גם הוועד האולימפי בתמונה
יו"ר התאחדות הטניס העולמית, סטיב סימון, פקפק אמש באמינות ההודעה שנטען כי נכתבה על-ידי פנג. "ההצהרה שפורסמה היום על-ידי התקשורת הממלכתית הסינית בנוגע לפנג שוואי רק מגבירה את הדאגה שלי לביטחונה", מסר סימון בהודעה כתובה. "קשה לי להאמין שפנג שוואי באמת כתבה את האימייל שקיבלנו, וקשה לי להאמין למה שמיוחס לה. העולם זקוק לחקירה עצמאית ולהוכחה ברורה לכך שהיא בטוחה. ניסיתי שוב ושוב ליצור איתה קשר בשלל דרכי תקשורת, אך ללא הועיל. חייבים לאפשר לפנג שוואי לדבר באופן חופשי, בלי כפייה ובלי הפחדה מצד שום גורם. יש לכבד ולחקור בשקיפות מלאה, ללא צנזורה, את טענתה לתקיפה מינית. קולן של נשים צריך להישמע ולקבל כבוד, לא להיות מצונזר ונשלט".
קודם לכן השבוע קראו התאחדויות טניס הנשים וטניס הגברים לסין לחקור ברצינות את טענותיה של פנג. הפרשה באה בעיתוי מביך עבור סין: בימים אלה היא נערכת לאירוח אולימפיאדת החורף, שתתקיים בבייג'ינג בפברואר. ארגוני זכויות אדם קוראים להחרים את האירוע בשל הפרת זכויות האדם בסין. הוועד האולימפי מסר אתמול כי הוא מודע לדיווחים על פנג ועומד בקשר עם התאחדות הטניס הבינלאומית.
במהלך הקריירה שלה זכתה ב-23 תוארי זוגות, והישג השיא שלה בטורנירי היחידים היה ב-2014, כשהעפילה לחצי גמר אליפות ארה"ב הפתוחה. היא לא התחרתה בטניס מאז אליפות קטאר הפתוחה בפברואר 2020, לפני שמגפת הקורונה אילצה את עולם הטניס לצאת להפסקה ארוכה. פנג גם השתתפה בשלוש אולימפיאדות.
סין היא מדינה שבה מתקיימת צנזורה הדוקה, ומאז עלייתה של תנועת MeToo בשנת 2018 מעטות הן תלונות התקיפה המינית שפורסמו בה בציבור. בראשית ימיה של התנועה זכתה להד ציבורי ההאשמה של סטודנטית במכללה בבייג'ינג שלפיה מרצה בכיר שאצלו למדה תקף אותה מינית. אחר כך נשמעו תלונות דומות בארגונים לא-ממשלתיים, בכלי תקשורת ובענפים אחרים, אבל עם הזמן הן דעכו.