יותר משתי יממות לאחר שהסכר הענקי נובה קחובקה קרס – ייתכן שבעקבות פיצוץ שהתרחש בו – ממדי אסון ההצפות ששטפו את אזור חרסון בדרום אוקראינה עדיין לא ברורים. עד כה דווח רשמית על חמישה הרוגים, אבל שטחים נרחבים עדיין מוצפים והחשש הוא שעם נסיגת המים בימים הקרובים יתברר שמניין הקורבנות גבוה בצורה משמעותית. גם ההשלכות ארוכות-הטווח של השיטפון עדיין לא ברורות דיין, אבל החשש הוא שההצפות יפגעו קשות בענף החקלאות המקומי, במדינה שהינה אחת מיצואניות הדגנים הגדולות בעולם.
האסון, נזכיר, התרחש ביום שלישי לפנות בוקר, כאשר הסכר הענקי באזור חרסון בדרום אוקראינה נפרץ וכמויות אדירות של המים שאותם אגר החלו לזרום במהירות במורד נהר הדנייפר. עשרות יישובים, מכפרים קטנטנים ועד העיר גדולה חרסון, הוצפו, ואלפים נאלצו לברוח מבתיהם. האזור המוצף כולל שטחים בשליטה אוקראינית ושטחים שנמצאים תחת כיבוש רוסי: נהר הדנייפר מהווה בחלק זה של אוקראינה את קו הגבול בין הצדדים, כשהאוקראינים שולטים בגדה המערבית והרוסים בגדה המזרחית.
שני הצדדים מאשימים זה את זה בפיצוץ הסכר, כשלטענת קייב המטרה הייתה לשבש את מתקפת-הנגד שתכננה ולטענת מוסקבה המטרה הייתה לשבש את אספקת המים לחצי האי קרים, שסופח על ידיה ב-2014 וקיבל את המים שלו מהמאגר הענקי שיצר הסכר. חלק מהמומחים במערב נוטים לקבל את הטיעון האוקראיני, ומעריכים כי רק פיצוץ פנימי רב-עוצמה יכול היה יכול לגרום להריסת הסכר הענקי שעשוי מבטון מזוין – והיה נתון לשליטה רוסית – אבל לא כולם שוללים את האפשרות שהסכר, שספג נזק במהלך הקרבות באזור בשנה שעברה, הוזנח על ידי הרוסים ונפרץ מעצמו.
כך או כך, באוקראינה מתמקדים כעת במאמץ הקדחתני להצלת התושבים באזורים המוצפים – ומאשימים כי הממשל הפרו-רוסי מזניח את התושבים באזורים שנתונים לשליטתו. כחיזוק לטענה הזו, אתמול פרסמו כלי תקשורת אוקראיניים תיעוד מרחפן של תושבים שמתחננים לעזרה מגג בית בעיירה הכבושה אולשקי, שהוצפה לחלוטין, והלילה פרסם הצבא האוקראיני סרטונים נוספים שבהם נראים רחפנים משליכים לתושבים שם בקבוקי מים. בסרטונים נראים התושבים מבצבצים מחלונות בגגות הבתים המוצפים, ומושיטים ידיים לאוויר בציפייה לבקבוקים שהנחיתו הרחפנים. אחת מהם לא הצליחה לתפוס את הבקבוק שנשלך לעברה, ואחר שהצליח לתפוס אותו מניף אחר כך אגודל לאות תודה.
לרה בת ה-19, שמתגוררת באולשקי, סיפרה לסוכנות הידיעות AP כי גם ביתה הוצף. "הכול מסביב הוצף. אנשים עומדים על גגות הבתים ומבקשים עזרה, אבל אף אחד לא מחלץ אותנו", סיפרה. לדבריה רוב החיילים הרוסים שהיו באולשקי ברחו מהעיירה אחרי שהסכר נפרץ, אולם המחסומים הצבאיים שלהם עדיין מאוישים – והיא טענה שאש נפתחה לעבר תושבים שניסו לעזוב את המקום עם סירות. ראש העיירה יבהן ריסצ'וק, שעזב אותה עם כיבושה בשנה שעברה, דיווח על שלושה הרוגים לפחות ועל מאות תושבים שלדבריו עלו לגגות הבתים. הוא הזהיר כי המשבר ההומניטרי שם עלול להחמיר בגלל היעדר חשמל, מים ומזון.
הדיווח על ההרוגים באולשקי אינו רשמי לפי שעה, אבל בעיירה כבושה נוספת, נובה קחובקה, דיווח הממשל הפרו-רוסי על חמישה הרוגים. לטענת השלטון הפרו-רוסי הוא כן מוציא לפועל מבצע חילוץ באזורים שבשליטתו, וסוכנות הידיעות הרוסית TASS דיווחה כי 4,300 בני אדם פונו מבתיהם וכי בסך הכול 14,000 בתים הוצפו. יצוין כי בתים רבים באזור ננטשו עוד לפני חודשים ארוכים בעקבות הקרבות שהתחוללו בו. המושל האוקראיני של מחוז חרסון, אולכסנדר פרוקודין, אמר הבוקר כי בצד שנמצא בשליטת קייב פונו בסביבות 2,000 בני אדם, וכי משני צדי הנהר הוצף שטח ענקי של 600 קמ"ר. רובו, 68%, נמצא לדבריו בצד הכבוש של הדנייפר. הגובה הממוצע של המים בשטחים המוצפים, ציין, עומד כעת על 5.6 מטר.
זלנסקי בחרסון: "המום שאין סיוע בינלאומי"
לחרסון המוצפת הגיע הבוקר הנשיא וולודימיר זלנסקי, ונפגש שם עם תושבים שברחו מבתיהם. הוא מסר כי ערך גם ישיבה עם גורמי ממשל שונים וכי דן עמם במאמצים לפנות תושבים ולשלוח לאזורים מוכי האסון סיוע מציל חיים. אמש האשים זלנסקי כי ארגוני סיוע בינלאומיים לא נחלצו לעזרת ארצו באסון הנוכחי וטען שהם "שכחו איך להציל חיים". זלנסקי קרא לארגונים הללו, בכללם הצלב האדום, לשלוח סיוע באופן מיידי. בריאיון ל"בילד" הגרמני הוסיף כי הוא "המום" מכך שהאו"ם והצלב האדום לא סייעו לתושבי האזור המוצף.
על פעולות הסיוע מעיב החשש ששדות מוקשים – שהרוסים הניחו כדי לסכל מתקפה אפשרית של הכוחות האוקראיניים – נשטפו גם הם בהצפות הנרחבות. ייתכן שנשארו במקומם, אבל החשש הוא שאולי נסחפו למרחקים ארוכים ונקברו בבוץ, או הגיעו אפילו לחצרות של בתים. "בעבר ידענו איפה היו המפגעים, ועכשיו אנחנו לא יודעים. כל מה שאנחנו יודעים זה שהם איפשהו במורד הזרם", אמר אריק טולפסן, ראש יחידת בקרת כלי הנשק בצלב האדום. הוא הוסיף כי החשש הזה מעורר תחושה של אימה ממש בקרב אנשיו, והזכיר כי מוקשים יכולים להמשיך להיות פעילים גם עשרות שנים אחרי הטמנתם, כמו למשל מוקשים ממלחמת העולם השנייה שהתגלו ב-2015 בדנמרק. גם נטליה חומניוק, דוברת הפיקוד הדרומי של צבא אוקראינה, הזהירה כי מוקשים שנסחפו עלולים להוות סכנה גדולה: "מוקשים רבים נגד רכבים משוריינים השתחררו, והפכו למוקשים צפים".
בצהריים האשימה אוקראינה כי הרוסים ממשיכים להפגיז את העיר חרסון למרות מבצע החילוץ המתנהל בה, וכי שלושה בני אדם נפצעו – אחרי שאתמול דווח על הרוג אחד מהאש הארטילרית. גם רוסיה פרסמה כעת האשמה דומה, והמושל שמינתה בחרסון, ולדימיר סלדו, טען ששני בני אדם נהרגו בהפגזה אוקראינית על נקודת פינוי של אזרחים שהקימו השלטונות בעיירה בשם הולה פריסטן. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב טען מוקדם יותר כי המחלצים העמלים על סיוע לתושבים באזור הכבוש בחרסון נאלצים להתמודד עם ירי ארטילרי של הצבא האוקראיני. "זה מסבך את העבודה שלהם", טען.
האסון הסביבתי: "5,000 קמ"ר יהפכו למדבר"
לצד מאמצי הסיוע, באוקראינה מזהירים כעת מההשלכות ארוכות הטווח של אסון קריסת הסכר: מאגר המים הענקי שהוא יצר, וכעת מתרוקן, היווה מקור חשוב מאוד לחלקאות באזור כולו, ובאוקראינה אומרים כי בהיעדר מקור השקייה שטח חקלאי עצום של 5,000 קמ"ר עלול להפוך ל"מדבר". גם השטח הנרחב שהוצף כולל בתוכו שדות חקלאיים רבים, והחשש הוא מזיהום הקרקע ופגיעה בפוריות שלה.
משרד החקלאות האוקראיני הזהיר בצהריים כי האסון עלול לגרום לאובדן של מילוני טונות של יבול חקלאי. בעקבות האסון כבר זינקו מחירי החיטה בעולם, והבוקר הודיע הבנק העולמי כי כחלק מהסיוע שלו לאוקראינה הוא יפעל על מנת לאמוד בצורה מהירה ככל האפשר את היקף הנזק ואת צורכיה של הממשלה בקייב. הארגון מסר כי ההערכה הזו תתווסף לאומדן הנוכחי בנוגע לנזק האדיר שחוללה המלחמה לכלכלה האוקראינית, אומדן שלפני אסון הסכר עמד על 411 מיליארד דולר.
האסון התרחש ממש במקביל להיערכות השיא של שני הצדדים למתקפת-הנגד הגדולה שאוקראינה תכננה, ולפי סימנים מסוימים ייתכן ששלביה הראשונים כבר החלו. בקייב מכחישים אמנם כי היא החלה, אבל בימים האחרונים דווח על לחימה מוגברת בכמה אזורים, בראשם במחוז דונייצק שבחזית המזרחית. אתמול, אחרי שרוסיה טענה כי בתחילת השבוע סיכלה "מתקפה רחבת-היקף" של הכוחות האוקראיניים בדונייצק, טענה קייב כי כוחותיה רשמו התקדמות של עד 1,100 מטרים באזור העיר בחמוט, שנחרבה בקרב הקשה והממושך ביותר במלחמה ונפלה בחודש שעבר לידי הרוסים – כשהאוקראינים ממשיכים לשלוט על שטחים מסוימים מסביב.
משרד ההגנה הרוסי טען בצהריים כי הדף מתקפה אוקראינית נוספת באזור זפוריז'יה, המחוז ששוכן מזרחית לחרסון. שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו אמר, כך לפי סוכנות הידיעות הרוסית RIA, כי במהלך הלילה נהדפו ארבע מתקפות אוקראיניות נפרדות לאורך החזית, ולטענתו האוקראינים ספגו "אבדות כבדות". מוקדם יותר טענו גורמים רוסיים אחרים כי המתקפה בזפוריז'יה כללה שימוש ברכבים משוריינים ומערכות ארטילריה, וכי נערכת בכיוונה של העיירה הכבושה טוקמאק, שפרשנים צבאיים כבר העלו בעבר אפשרות שתיכלל במתקפת-נגד אוקראינית, כיוון שהיא שוכנת על הציר המחבר את רוסיה והשטחים הכבושים בדרום אוקראינה אל חצי האי קרים. לפי שעה לא ברורה אמינות הטענות הרוסיות.