שיירות ה"חזרה מרצון" לסוריה יצאו לדרך שעות ספורות אחרי נאומו אתמול של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, בו התייחס לבעיית העקורים הסורים בלבנון ואמר כי "חוץ ממספר קבוצות כולם רוצים את החזרת העקורים הסורים, ולכן המכשול הוא האירופאים והאמריקנים". הוא הוסיף: "אין ברירה אלא ליצור קשר עם ממשלת סוריה לגבי חזרת העקורים". נסראללה גם קרא בנאומו לנקוט בעמדה לאומית לבנונית ולפתוח את הים ליציאה מרצון של פליטים סורים לאירופה. "כשתתקבל החלטה כזו", אמר, "כל המערב והאירופאים יבואו ללבנון וישלמו 20 מיליארד דולר".
בחודשים האחרונים התגבר השיח בלבנון סביב סוגיית העקורים הסורים ונשמעו קריאות רבות כי יש להחזירם לסוריה. התומכים בהחזרת העקורים לסוריה טוענים כי לבנון נמצאת במשבר כלכלי חמור, שהפליטים הסורים רק מקשים עליו, וכי הם מהווים גם בעיה ביטחונית. הפרשה שהקפיצה את בעיית הפליטים בלבנון לכותרות הייתה רציחתו בחודש שעבר של חבר מפלגת "הכוחות הלבנוניים" פסקל סלימאן, שגופתו נמצאה בסוריה. צבא לבנון טען אחרי רציחתו כי כנופייה סורית הרגה אותו כשניסתה לגנוב את רכבו. אחרים האשימו את חיזבאללה באחריות למותו.
בעקבות מותו של סלימאן התגברו התקיפות נגד הסורים בלבנון והחלו מתחים פנים-לבנוניים. ברשתות החברתיות הופצו סרטונים של לבנונים תוקפים פליטים סורים, ואף פורסמה ברשת תמונה של עלונים שהופצו באחת השכונות בביירות, בהם איימו על הסורים לעזוב את האזור - כדי "למנוע את הכעס, האלימות ושפיכות הדמים" שיהיו בעתיד הקרוב. מפלגת "הכוחות הלבנוניים", בה היה פסקל סלימאן חבר, קראה לשלטונות הלבנוניים "להחזיר את הפליטים הסורים לבתיהם", אך הוסיפה כי היא מגנה את "התקיפות שהסורים חשופים להן".
לפי העיתון הלבנוני אל-אחבאר, המזוהה עם חיזבאללה, בשיירות שיצאו היום לסוריה היו כ-330 פליטים. ההליך מהווה שינוי בגישה של לבנון - אך ביחס לכמות הפליטים הסורים במדינה מדובר בטיפה בים. לפי נציבות האו"ם, מספר הפליטים הסורים בלבנון עומד על 850 אלף. שלטונות לבנון מעריכים כי מספרם גגבוה בהרבה ועומד על שני מיליון.
במנהל ביטחון הפנים בלבנון אמרו היום כי השיירות מייצגות "התחלה של דרך ארוכה הדורשת מעקב ותקשורת מתמשכת עם הצד הסורי והנציבות העליונה של האו"ם לפליטים". בתחילת החודש אמר ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, כי בעיית הפליטים הסורים בלבנון קשה יותר מבמדינות אחרות, וביירות דורשת לטפל בסוגייה בצורה מיידית - ומחדשת את פנייתה לאיחוד האירופי לעודד את העקורים לחזור מרצון למדינתם.
מיקאתי אמר את הדברים במסיבת עיתונאים משותפת עם נשיא קפריסין. יש לציין כי רבים מהעקורים מגיעים דרך הים לקפריסין ומנסים להסתנן אליה. מספר הפליטים הסורים בקפריסין עולה, מה שמעורר מתחים בין קפריסין ללבנון.