לקראת הפסגה שצפויה להתקיים השבוע, ככל הנראה בדוחא, המשפחות וגם הפוליטיקאים חלוקים באשר לעסקה שתביא לשחרור החטופים, וייתכן שגם לסיום המלחמה. הבוקר (ראשון) דיווחו פרשנינו רון בן ישי ונדב איל כי גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמבין שהממשלה תיפול על העסקה, החליט שהוא מוכן לכך.
310 ימים אחרי שבנו איתן נחטף לרצועה, צביקה מור התייחס לפרטי ההסכם בדיון בוועדת החוקה, ואמר כי הוא "דורש מממשלת ישראל לעשות עסקה שתשיב את כולם ביחד - בבת אחת". לדבריו, הפעימות שבהן ישוחררו החטופים יביאו לכך שבנו יישאר בשבי. "לפי העסקה הנוכחית הבן שלי בתחתית הרשימה, הוא לא יחזור. איזה טירוף לעשות עסקה שתציל מעט מאוד אנשים ולהפקיר את השאר? במישור הלאומי - שוב נתאבד, שוב נקבל הבטחות מאנשי ביטחון שיהיה בסדר? אמרו לנו את זה באוסלו, בגוש קטיף, בעסקת שליט".
אפרת מצ'יקווה, אחייניתו של החטוף גדי מוזס, אמרה בשיחה עם ynet: "הפרשנים מפרשנים, אבל למדנו במשך 10 חודשים להסתכל על העובדות. יש המון אנשים, מראשי מערכת הביטחון והמובילים במשא ומתן, שאומרים ומצביעים על זה שראש הממשלה שלנו הוא זה ששם את המכשול". היא הוסיפה: "אנחנו מאוד מאוכזבים, חושבים שמי שהיה אמור להיות מר ביטחון הוא מר הפקרה. אני לא פוליטיקאית או מדינאית, אני יודעת את העובדות. לי יש ראש ממשלה אחד ואני רואה שהוא שוב ושוב מסכל. אנחנו היינו בארה"ב בחיסול הנייה, היינו בשוק מוחלט".
רותם כלפון, גיסתו של שגב כלפון שנחטף לרצועה בחיים, סיפרה בעקבות הדיווחים האחרונים על המגעים כי משפחתה "בעיקר מנמיכה ציפיות. הרבה פעמים יצא לנו להתאכזב. הגעגוע הוא חזק, מתעדכנים בכל דבר שקורה ומחכים לשמוע בשורות טובות". בשיחה עם ynet היא שיתפה: "כל בוקר שלנו זה איך מחזירים את שגב. השגרה מתחילה באיך יוצאים מהמיטה בבוקר. זה קשה ומורכב במיוחד להורים של שגב. עובדים בלהעלות את המודעות ולשים את זה על השולחן. אנחנו בעיקר באמונה, יודעים ששגב חי ויחזור".
על ההתנגדות של ח"כים ושרים מהימין לעסקה, היא אמרה כי זו "חוסר הבנה של הסיטואציה, הסתכלות בצורה קרה. בסוף זה בני אדם, אזרחים שלנו שנחטפו. להגיד שמשהו טוב או לא טוב? יש את מה צריך - צריך להחזיר אותם אין אופציה אחרת. בסוף הממשלה אחראית לאזרחים והיא אחראית להחזיר אותם".
גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התייחס הבוקר לעסקה, ומסר כי במקום פסגה יש להפסיק את הסיוע ההומניטרי ולכבוש את הרצועה. "ערוצי החמאס מפרסמים הבוקר שוב סרטון הקורא לרצוח אותי. אני לא נבהל מהם". בחשבונו ברשת X, כתב בן גביר: "את חמאס צריך להמשיך לכתוש, לדרוך לו על הראש עד כניעתו המוחלטת ולא להרים לו ב'פסגה', אלא להפסיק את העברת הסיוע ההומניטרי והדלק עד החזרת כל החטופים שלנו הביתה, לעודד הגירה ולכבוש את שטחי הרצועה לשם החזקתם בידינו לצמיתות. זה בידינו!".
ח"כ צבי סוכות מהציונות הדתית הביע גם הוא התנגדות לעסקה, ואמר כי "אם הממשלה מתפרקת אני הולך הביתה ואני עושה את זה בלב שלם. יש משמעות למילה אחריות". בשיחה עם ynet טען: "אנחנו לא אומרים את זה כאיום, כדי להכריח אותו (נתניהו, א"ל) לעשות משהו שהוא לא רוצה. יש דברים שאני לא יכול לחיות איתם. אני לא יכול להחזיר את חמאס לעזה. יש מחירים שאנחנו לא יכולים לשלם. אמירות 'בכל מחיר' הן מופקרות".
ביום חמישי מנהיגי ארה"ב, מצרים וקטאר פרסמו הצהרה משותפת וחריגה, ובה דרשו מישראל ומחמאס לחזור ל"שיחות דחופות" על עסקת חטופים. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ואמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני, הציעו לערוך פסגה ביום חמישי הקרוב - ומסרו כי הגיעה העת "לסגור" את העסקה, שתביא להפסקת אש ברצועת עזה ולשחרור החטופים המוחזקים בשבי חמאס כבר 308 ימים.
לשכת נתניהו מיהרה לפרסם בעקבות ההצהרה החריגה הודעה שבה הבטיחה להיענות לקריאה לחידוש השיחות: "בעקבות הצעת ארה"ב והמתווכות, ישראל תשלח ב-15 באוגוסט את משלחת המו"מ למקום שייקבע, כדי לסכם את הפרטים ליישום הסכם המסגרת". הבוקר, כאמור, דווח כי שני בכירים בקואליציה המקורבים לראש הממשלה אמרו בשבועיים האחרונים כי נתניהו מבין שהממשלה תיפול על העסקה, והוא החליט שהוא מוכן לכך.