ניתן היה לצפות שהידיעות על החילוץ מעזה של נועה ארגמני, שאמה ליאורה היא ילידת סין, יתקבלו באהדה והתרגשות במדינה האסייתית. אבל בדיוק להפך - כשם שהסינים התעלמו מסיפורה של ארגמני ודחו הפצרות ותחינות של משרד החוץ והשגרירות בבייג'ינג לנסות לסייע לה, כך גם התקשורת הסינית דיווחה על השחרור באדישות.
נועה ארגמני חוגגת לאביה יעקב יום הולדת בבית החולים איכילוב
(צילום: דוברות איכילוב)

יובל וינרב, מומחה לסין, עקב כיצד שחרורה של ארגמני התקבל בתקשורת וברשתות החברתיות: "מול ההתרגשות הענקית שאחזה בכל בית ישראלי אתמול, גם בסין דיווחו על החילוץ - אבל קשה להגיד שהנושא היה סנסציה חדשותית - והסיקור של המבצע עצמו וגם של שחרורה של נועה ארגמני לא היו, לרוב, שונים מהותית מהגישה והמסגור הקבוע של המדיה הסינית המתוזמרת מאז תחילת המלחמה", סיפר וינרב.
הוא הוסיף: "סוכנות הידיעות הרשמית, שינחואה, פרסמה הודעה לקונית ש'לפי הודעה של הצבא הישראלי, הוא שחרר ארבעה בני ערובה ממחנה הפליטים נוסייראת'. אף מילה על נועה ארגמני, ובוודאי שלא על אמה. הפסקה הזו גם חתמה, ללא ההקשר המתבקש, את הידיעה הארוכה הרבה יותר - 'לפחות 210 הרוגים בתקיפות ישראלית בעזה'".
לפי וינרב, ברשתות החברתיות בסין הנושא לא זכה להתעניינות גבוהה באופן יוצא דופן. בוויבו, הפייסבוק הסיני, האזכורים שזכו להכי הרבה לייקים (כמה עשרות אלפים) ותגובות היו דווקא הסבירים יותר, כמו זה של Phoenix TV שהזכירו את נועה, את חטיפתה לפני יותר משמונה חודשים ואת אמה שפנתה לקהל הגולשים הסיני בבקשה לסיוע.
"היו כמובן גם שלל פוסטים הרבה פחות נחמדים", סיפר וינרב. "מכאלה שמתעלמים משחרור החטופים ומתמקדים בתקיפות של ישראל עם תמונות זוועה (כשמשום מה הצגת דם עזתי, בניגוד לישראלי, פחות 'עובר על כללי הקהילה'), או מתלוננים על ה-BBC למשל, שהתמקד לטענתם בשחרור החטופים ולא ב'רצח העם שמבצעים היהודים'. והיו כאלה שמצדיקים את חטיפתה כ'התקוממות לגיטימית נגד כיבוש זר', או מסבירים שנראה שאכלה טוב יותר מילדי עזה המסכנים. בקיצור, לא נרשמה התרגשות משחרורה של נועה או מהאיחוד המרגש עם אמה ליאורה, שלא לדבר על אלמוג, אנדריי או שלומי. מכונת המסרים ועיצוב התודעה ממשיכה במסלולה הרגיל".
וינרב ציין עוד: "זה נתפס אצלם כפרובוקציה ישראלית שמבקשת מסין להיות אחראית על גורל של מישהי שהיא לא אזרחית סינית. באופן יבש - הם צודקים. כמובן שהיה אפשר לקוות לקצת יותר חמלה ואמפתיה. הכול בסוף תחת המסגור באווירה של ישראל הרעה כפרוקסי של אמריקה הרעה. אז יש מעט מאד אמפתיה והרבה טינה".
2 צפייה בגלריה
 נועה והאם ילידת סין ליאורה
 נועה והאם ילידת סין ליאורה
נועה והאם ילידת סין ליאורה
(צילום: דובר צה"ל)
מאז טבח 7 באוקטובר, משרד החוץ והשגרירות בבייג'ינג ניסו בכל דרך לשכנע גורמים רשמיים בסין לסייע בשחרורה של ארגמני לנוכח העובדה שלאמה אזרחות סינית. ואולם, הסינים סירבו לסייע חרף כל ההפצרות או מתוך התעלמות או בנימוק שבגלל החוק הסיני האמא הייתה צריכה לוותר על האזרחות והסינים התנערו מהאחריות כלפי נועה ואמה.
גורם סיני אפילו אמר בשיחה עם גורם ישראלי שמבחינתם נועה היא חצי סינית (אין לה דם סיני כהגדרתו) ולכן לא יעזרו לה. לא עזרו כל התחנונים ההומניטריים. התקשורת הממוסדת בסין לא דיווחה גם על הימצאותה של חטופה ממוצא ישראלי-סיני. גם עמותות הידידות ישראל-סין ניסו לסייע לה ללא כל הצלחה. גורם ישראלי אמר שהייתה אכזבה עמוקה מהתנהגותה של סין.
2 צפייה בגלריה
נועה ויעקב ארגמני
נועה ויעקב ארגמני
עם האב יעקב אחרי השחרור
בתוך כך, בסיוע משרד החוץ בשיתוף פעולה עם ורד עצמון משולם, ראש אגף חוסן של זק"א, הובאו הבוקר לארץ אחיותיה של האם ליאורה כדי לסעוד אותה במיטתה. הן צפויות גם לאיחוד מרגש עם האחיינית נועה שנמצאת בצמוד למיטת אמה החולה.
שגרירות ישראל בבייג'ינג יחד עם הקונסוליה הישראלית בגוואנג'ו עסקו בשימור הקשר בין האחיות לבני המשפחה בישראל בחודשים האחרונים, בשיתוף פעולה עם משולם שבמקביל לפעילותה בזק"א היא משמשת כמייסדת שותפה בעמותת "משיב הרוח" שמסייעת לגיבורי 7 באוקטובר. הגורמים פעלו לשמר את הקשר עם האחיות המתגוררת במחוז ווהאן בדרום סין ואחותן הסובלת מסרטן אלים ואף יזמו לפני כמה חודשים מפגש ביניהן ביוון.