נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הודיע הבוקר (יום ראשון) כי הצבא האמריקני חילץ את אנשי שגרירות ארה"ב מחרטום, בירת סודן. הוא הוסיף כי וושינגטון משהה באופן זמני את פעילות השגרירות האמריקנית בעקבות הקרבות המתמשכים בין הצבא הסודני למיליציית "כוח ההתערבות המהירה" (RSF), שנמשכים כבר יותר משבוע ומעוררים חשש כבד שהמדינה האפריקנית תידרדר למלחמת אזרחים.
מחלקת המדינה האמריקנית מסרה כי בסך הכול חולצו במבצע "פחות מ-100 איש", וכי ישנם "מאמצים לסייע" לאזרחים נוספים שנותרו במדינה ומעוניינים לעזוב אותה. לדבריה, לא נראה שהמצב בסודן ישתנה "בטווח הזמן הקרוב". אחרי הפינוי לא נותרו אנשי ממשל אמריקנים בחרטום, אך כן נותרו בה מקומיים שעבדו בשגרירות.
על אף "המאמצים לסייע", הבית הלבן מסר כי אין לו תוכניות לפינוי בתיאום ממשלתי של אלפי האזרחים האמריקנים שנותרו בסודן - כיוון שהמצב "מסוכן מדי". במחלקת המדינה ציינו כי תוכנית שכזו לא אמורה לצאת לפועל "בימים הקרובים". כ-16 אלף אזרחים רשומים בשגרירות ככאלו שנמצאים בסודן, אולם המספר כנראה אינו מדויק משום שאין דרישה מצד האמריקנים בסודן להירשם, או להודיע לשגרירות כשהם עוזבים את המדינה.
לפי הדיווחים, במבצע החילוץ פונו כ-70 דיפלומטים. גורם אמריקני רשמי ציין כי מספר מצומצם של דיפלומטים ממדינות נוספות פונו גם הם. הם חולצו בעזרת מסוקים צבאיים שהמריאו מג'יבוטי ונחתו באזור השגרירות בחרטום, במבצע שבמהלכו המסוקים שהו על הקרקע פחות משעה. לקחו בו חלק כ-100 לוחמים מהכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב. המפונים הועברו לפי הדיווחים לאתר כלשהו באתיופיה השכנה.
בהצהרתו הבוקר הוסיף ביידן כי הוא מקבל דיווחים סדירים מצוותו על המאמצים לסייע ככל האפשר לאמריקנים שנותרו בסודן. הוא הודה לג'יבוטי, סעודיה ואתיופיה, מדינות שלדבריו סייעו באופן קריטי להצלחת המבצע. ביידן קרא להפסקת האלימות בסודן, ודרש מהצדדים להוציא לפועל ובאופן מיידי הפסקת אש, ללא תנאים. גורם רשמי בארה"ב אמר כי הנשיא הורה לפנות את סגל השגרירות אחרי שמוקדם יותר קיבל מגורמים במועצה לביטחון לאומי של ארה"ב המלצה לפנותם, שכן סוף הלחימה לא נראה באופק.
מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן מסר הבוקר כי "נמשיך לסייע לאמריקנים בסודן בתכנון ביטחונם האישי ונספק עדכונים סדירים לאזרחים האמריקנים באזור". בלינקן חזר על קריאתו של ביידן להפסקת אש, ובמחלקת המדינה ציינו כי ארה"ב נמצאת "בקשר קרוב" עם צבא סודן ומנהיגים אזרחיים במדינה כדי לנסות ולהרחיב את הפסקת האש הזמנית שהוכרזה לרגל חג עיד אל-פיטר.
לפי ארגון הבריאות העולמי, במהלך הלחימה על השליטה במדינה, שהחלה ב-15 באפריל, נהרגו יותר מ-400 בני אדם ועוד אלפים נפצעו. במהלך הקרבות הותקפה שיירה של השגרירות האמריקנית ונרשמו תקריות נוספות שבהן נהרגו, נפצעו או הותקפו דיפלומטים זרים ועובדי סיוע. תכנון פינוי הדיפלומטים האמריקנים צבר תאוצה ביום שני, אחרי שאותה שיירה הותקפה בחרטום. אש נפתחה אז על רכבי השיירה, למרות שסומנו כרכבים דיפלומטיים, אך איש לא נפגע. ביום שישי אישר הפנטגון כי חיילים אמריקנים הועברו למחנה למונייה בג'יבוטי, כהכנה לפינוי שיצא כעת לפועל.
מדינות נוספות פועלות לחלץ את אנשיהן מסודן, והבוקר הודיעה גם צרפת כי החלה במבצע "מהיר" לחילוץ דיפלומטים ואזרחים צרפתים. בהודעת משרד החוץ בפריז נמסר כי במבצע יחולצו גם אזרחים ממדינות נוספות באירופה, אלם לא פורט בה אילו בדיוק. גם סעודיה הודיעה הלילה כי הצליחה אתמול להשיב לשטחה כמה מאזרחיה שהיו בסודן. היא פרסמה תמונות של אזרחים שהתקבלו עם ממתקי שוקולד ופרחים לאחר שהספינה שפינתה אותם עגנה בנמל בעיר החוף ג'דה.
העימותים בין צבא סודן, המונהג על-ידי ראש "המועצה הזמנית" ששולטת במדינה עבד אל-פתח אל-בורהאן, לבין מיליציית "כוח ההתערבות המהירה" (RSF), שמונהגת על-ידי סגנו של אל-בורהאן במועצה, הגנרל מוחמד חמדאן דגלו, פרצו לפני יותר משבוע, על רקע מאבקי השליטה המתמשכים בין הצדדים. הצבא וה-RSF היו שותפים ב-2021 להפיכה שבה הופל שלטונו האזרחי של ראש הממשלה עבדאללה חמדוק – שלטון שבעצמו כונן אחרי הפיכה פנימית שבה הודח ב-2019 הרודן עומר אל-באשיר – אבל מאז חלה הידרדרות חמורה ביחסים ביניהם.
הגורם המרכזי להתלקחות היה המחלוקת בנוגע לאופן שבו תוטמע המיליציה – המונה כ-100 אלף לוחמים – בתוך הצבא הסודני. ההטמעה הזו אמורה להיעשות כחלק מהסכם שגיבשו בדצמבר המפלגות הפוליטיות בסודן, הסכם שהיה אמור לסלול את הדרך לכינון משטר אזרחי-דמוקרטי. העובדה שהצבא והמיליציה לא הצליחו לסכם כיצד תיעשה ההטמעה מנעה את החתימה עליו והעמיקה את המתיחות. בשבת בבוקר היא התלקחה לכדי עימות צבאי, והמיליציה טענה כי במהלכו היא השתלטה על ארמון הנשיאות, על מעונו של מפקד הצבא, על בניין הטלוויזיה הממלכתית ועל נמלי תעופה בחרטום. הצבא הכחיש את הטענות הללו.
סודן היא מדינה עם היסטוריה רוויית אלימות ומלחמות, אך הלחימה המתנהלת בה כעת היא מחזה חסר-תקדים אפילו במונחים שלה. בבירה הצפופה חרטום ובעיר הסמוכה אומדורמן נאלצים מיליונים להסתתר בבתיהם, כשבחוץ מתנהלים קרבות תוך שימוש בטנקים, מקלעים, פגזים ומטוסים. בסוף השבוע נמשכו הקרבות הללו, אף ששלשום החל עיד אל-פיטר, המציין את סופו של חודש הרמדאן, החודש הקדוש ביותר למוסלמים.