שמונה ימים אחרי רעידות האדמה הקטלניות, בהריסות הבניינים בטורקיה נמצאו היום (ג') עוד שבעה ניצולים ששרדו באורח נס. באדיאמאן חילצו צוותי ההצלה נער בן 18 בשם מוחמד ג'אפר, שהחזיק מעמד 198 שעות בין שרידי הבית. הוא פונה באלונקה כשעל פניו מסכת חמצן, ונראה מזיז את אצבעות ידו. זמן קצר לפני כן חולצו בחיים שני האחים מוחמד ובקי ינינאר, בני 17 ו-21, מהריסות בניין מגורים במחוז קרמנמרש.
בצהריים דווח על שלושה חילוצים נוסף, כולם במחוז הטאי: גבר ואישה שהוצאו בחיים מההריסות אחרי 203 שעות, ועוד ניצול ששרד 204 שעות. בחלוף שעה קלה נמסר כי בקרמנמרש נמצא ניצול נוסף, שהחזיק מעמד 206 שעות.
רעידת האדמה בטורקיה – עוד כותרות:
• מעשי ביזה בטורקיה: "התחזו לאנשי סיוע וניסו לשדוד משאית מזון"
• 5 בני משפחה חולצו בחיים, בת 7 שרדה 132 שעות: "איזה יום היום?"
• 3 חודשים לבחירות, האסון יכול להפיל את ארדואן
• רחוב שנעלם, גג שנותר שלם ועיר אוהלים באצטדיון | תמונות החורבן, לפני ואחרי
• הטעויות של טורקיה: ארדואן הבטיח להילחם בעברייני בנייה, ואז נתן חנינה
סיפוריהם של הניצולים מהיום הם כמובן היוצא מן הכלל: צוותי החילוץ וההצלה מוצאים כעת בעיקר גופות, ובצהריים עלה מספר ההרוגים הרשמי ל-37,688: בטורקיה נמנו 31,974 הרוגים, ובסוריה עומד המספר על 5,714. מניין הנספים צפוי לגדול, משום שלפי ההערכות רבים עוד קבורים בין ההריסות. כבר עכשיו מדובר באחד מאסונות הרעש הגדולים ביותר בהיסטוריה המודרנית, והגדול ביותר מאז הרעידה והצונאמי ביפן ב-2011, שבהם נהרגו כ-19 אלף בני אדם.
בקרמנמרש ממשיכים היום המחלצים לנסות להגיע לסבתא, אם ובתה התינוקת שהתגלו אתמול בחיים בשרידי בית, אבל הדרך אליהן חסומה. אתמול סיפרו המחלצים כי כלב גישוש וכלים תרמיים זיהו סימני חיים בין ההריסות, וכי כאשר קראו לעבר הניצולות לנקוש על הקיר אם הן שומעות אותם – הן עשו זאת. מאז עברה יותר מיממה, ואנשי ההצלה טרם הצליחו לפלס דרך אליהן באופן שלא יסכן אותן.
בצל ההבנה שחלון ההזדמנויות למציאת ניצולים הולך ונסגר, צוותי הסיוע בטורקיה עוברים בהדרגה למקד את מאמציהם בהגשת עזרה למי שנעקרו מבתיהם, ושכעת משתכנים במגורים זמניים או שוהים ברחובות למרות הקור העז. חלק מהמשלחות הזרות שסייעו בחילוץ בשבוע האחרון כבר עזבו את טורקיה, בהן המשלחת הצבאית הישראלית. לפי נתונים שפורסמו היום במדינה, כ-42 אלף בתים קרסו או ספגו נזק קשה ברעידות, והעלות של שיקום ההרס עשויה להגיע ל-84 מיליארד דולר.
גם שמונה ימים אחרי הרעש, מאזור האסון ממשיכות להגיע תלונות על מחסור במים, מזון, תרופות, שקיות לעיטוף גופות ומנופים. רבים מותחים ביקורת על האיטיות לכאורה בסיוע שמגישה הרשות הטורקית לניהול אסונות: "אנשים מתו לא בגלל רעידת האדמה, אלא משום שלא ננקטו לפני כן אמצעי זהירות", אמר היום סאיד קודסי, תושב איסטנבול שהגיע לקרמנמרש כדי לקבור את דודו, דודתו ושני ילדיהם. שתי בנותיהם עדיין נעדרות.
נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן, ששולט במדינה כבר יותר מ-20 שנה ויתמודד על כהונה נוספת בבחירות שמתוכננות למאי, ושבהן צפוי לו אתגר פוליטי גדול, הודה בימים האחרונים כי בשלב הראשון שאחרי הרעש היו ליקויים בהגשת הסיוע, אך טען כי כעת המצב תחת שליטה. לצד זה אישר את הדיווחים על מעשי ביזה, וכ-100 חשודים במעשים כאלה כבר נעצרו. רבים מאשימים במעשי הביזה את הפליטים הסורים שמצאו מקלט בטורקיה בשנים האחרונות. פליטים כאלה העידו בימים האחרונים כי הם סופגים כעת יחס קשה מצד מקומיים, וכי הותקפו וסולקו ממחנות שהוקמו עבור העקורים.
פטמה ישנה ברכב: "אין מים, אין חשמל. אנחנו אומללים"
את מחוז הטאי שחלקים ממנו נחרבו באסון עוזבים כעת מאות בני אדם מדי יום, והם אינם יודעים מתי יוכלו לשוב. הם מתאספים בשטח פתוח ליד כביש המוביל לאנטקיה, ושם עולים להסעות. נציגי הרשויות רושמים שם את שמותיהם ושואלים לאן ירצו לנסוע, ולאחר מכן מעלים אותם לאוטובוסים שלוקחים אותם ליעדים בכל רחבי טורקיה – מאיסטנבול, הרחוקה 12 שעות נסיעה מערבה, ועד הקארי, הרחוקה 12 שעות נסיעה מזרחה, ליד הגבול עם עיראק.
בסך הכול פינו הרשויות מאזור האסון כבר יותר מ-158 אלף בני אדם, ורבים התפנו באופן עצמאי עוד לפני כן, אבל לא מעטים בוחרים להישאר בהמתנה למידע על גורל יקיריהם הנעדרים או כדי לשמור על רכושם מפני בוזזים. אחד מהם הוא ריזה אטהאן, תושב אנטקיה, שהעלה את אשתו ובתו לאוטובוס שייקח אותן למקום מבטחים, ואז חזר העירה: "אין לי הרבה ציפיות מהחיים האלה, אבל החיים של הילדים שלנו חשובים", אמר.
אטהאן החליט לשוב לביתו אף שהרעידות גרמו נזק לקירותיו וכעת הוא אינו בטוח למגורים. "אשאר כאן כדי להגן על הבית שלנו, על הרכוש שלנו, על חסכונות שצברנו במשך 30 שנה. לא אעזוב את עיר הולדתי. שלחתי את הבת שלי כדי שהיא תינצל, אבל אני מכאן. אני אוהב את העיר שלי, ולא אעזוב אותה גם אם יידרשו שלוש או ארבע שנים כדי לבנות אותה מחדש".
חמזה בקרי, צעיר סורי בן 22 שהגיע לטורקיה כפליט מאידליב לפני 12 שנה, סיפר שהוא נוסע מערבה, לאיספרטה. "הבית שלנו קרס לגמרי", אמר. "כמה מבני המשפחה שלנו נהרגו, ואחרים עדיין מתחת להריסות. המשפחה שלי נסעה לאיספרטה, אז גם אני נוסע לשם. לא נחזור להטאי. זה קשה. נתחיל הכול מאפס, בלי רכוש, בלי עבודה".
ניצולה אחרת, פטמה, סיפרה שמאז רעידות האדמה בשבוע שעבר היא גרה במכונית שלה. "אין לנו מים, אין חשמל. אנחנו אומללים. אנחנו מזועזעים ועייפים. אנחנו שוקלים לנסוע לאנקרה. הבן שלי נמצא שם, הוא עובד בבית חולים. נישאר שם לזמן מה".
אסד נתן אור ירוק: עוד סיוע לאזורי המורדים
גם בסוריה מסיטים כעת עוד ועוד משאבים ממשימות החילוץ וההצלה אל הסיוע לעקורים. בעיר הסורית חלב, שספגה נזק קשה ברעש, אמר היום קצין הסיוע הראשי של האו"ם, מרטין גריפית', כי פרק החילוץ "מגיע לסיומו", וכי כעת ימוקדו המאמצים במתן מקלט, מזון וחינוך לפליטים שאיבדו את בתיהם.
אמש הודיעו גורמים דיפלומטיים כי נשיא סוריה בשאר אסד נתן את אישורו להכניס סיוע רב יותר של האו"ם משטח טורקיה לתוך אזורי השליטה של המורדים, אויביו הגדולים, בצפון-מערב סוריה. לאזור הזה הגיע בשבוע האחרון רק סיוע מועט למרות ההרס הכבד שנרשם בו, וגורמים במערב טענו כי אסד מנצל את הרעש למטרות פוליטיות על גבם של הנפגעים.
באזור המורדים בצפון-מערב סוריה, נזכיר, חיים יותר מארבעה מיליון פליטים סורים שברחו לשם משאר אזורי סוריה במהלך מלחמת האזרחים בעשור שעבר, כשצבא אסד רדף אותם. האזור מכותר על-ידי כוחות המשטר ובעלי בריתו הרוסים, ובמשך שנים הסיוע היחיד שהוא מקבל מגיע מהאו"ם דרך מעבר גבול אחד עם טורקיה, אף שבאזור שוכנים מעברי גבול נוספים שאפשר להפעילם.
מסוריה הגיע היום גם דיווח על אישה שהיא ובנה התינוק חולצו פעמיים בתוך שבוע מהריסות ביתם בעיירה ג'נדריס, שבשליטת המורדים: האישה, דימה, הייתה בחודש השביעי להריונה כשהבית קרס עליה ביום שני בשבוע שעבר, ואחרי שחולצה היא ילדה את התינוק, עדנאן, בבית חולים בעפרין. מכיוון שהאסון בג'נדריס גדול ולא נותרו עוד מקומות מקלט לעקורים, האם הטרייה ובנה נאלצו לשוב אל מה שנותר מהבית, אבל שלושה ימים אחר כך קרסו עליהם גם שרידיו.
התינוק עדנאן ואמו, בסרטון שפרסם ארגון הסיוע:
בארגון סיוע הפועל בסוריה סיפרו לרשת BBC כי התינוק פונה לבית החולים במצב קשה כשהוא סובל מהתייבשות, ודימה ספגה פציעה קשה ברגלה. מאז היא שוחררה, וכעת היא חיה עם בעלה באוהל. גם מצבו של התינוק הולך ומשתפר.