המועמד לנשיאות ארצות הברית רוברט פ' קנדי, שרץ כעצמאי ומדורג כרגע במקום השלישי, עם שיעור תמיכה משמעותי מספיק כדי לגרום נזק אלקטורלי לנשיא ג'ו ביידן וליריבו דונלד טראמפ, מוצא עצמו ביממה האחרונה במגננה בעקבות תחקיר של המגזין "ואניטי פייר", החושף שלדים מארונו, בהם טענות לתקיפה מינית שביצע בשנות ה-90. בריאיון לתוכנית יוטיוב לא טרח קנדי להכחיש את הדברים במפורש, והסתפק באמירה: "אני לא נער כנסייה".
בתחקיר של המגזין "ואניטי פייר" מובאת עדותה של אלייזה קוני, שלפיה בשנת 1998, כשהייתה בוגרת קולג' בת 23, קנדי ג'וניור נגע בה והתנהג כלפיה באופן בלתי-הולם מבחינה מינית בשלוש הזדמנויות שונות. קוני הועסקה אז כבייביסטר לילדיו של קנדי, שהיה בן 44, ועזרה לו גם בעבודתו המשפטית. למגזין סיפרה כי בשעתו כתבה על המעשים ביומנה, וכי ב-2017, בשיא ימי MeToo, סיפרה על כך לאמה. בשנה שעברה, כשקנדי הכריז על ריצה לנשיאות, שיתפה גם כמה מחבריה.
בתחקיר מוזכרים גם מעשים אחרים של קנדי המציגים אותו לכאורה באור מפוקפק מבחינה מוסרית, בהם רומנים שניהל מחוץ לנישואים, התמכרות לסמים (שעליה כבר דיבר בעבר בגלוי) וההתגייסות שלו לסייע לבן דודו מייקל סקקל, שהורשע ברצח נערה בת 15 בקונטיקט. עניין מיוחד עורר דיווח שממנו השתמע כי אכל אשתקד להנאתו בשר כלבים: במגזין נטען כי שלח לחברו שטייל באסיה תמונה שבה נראה לכאורה כלב צלוי, והמליץ לו לגשת בדרום קוריאה למסעדה שמגישה בשר כלבים.
בריאיון לתוכנית היוטיוב Breaking Points הגיב אתמול קנדי ג'וניור על הטענות נגדו, ונשמע כמי שאת רובן הוא אינו מכחיש: "אמרתי את זה מההתחלה – אני לא נער כנסייה. תקופת צעירותי הייתה מאוד מאוד פרועה. גם בנאום שבו הכרזתי על מועמדותי אמרתי שיש לי כל כך הרבה שלדים בארון שאם כולם היו מצביעים, הייתי יכול להתמודד על תפקיד מלך העולם". הוא האשים את "ואניטי פייר" במִחזור סיפורים בני 30 שנה ובתחקיר שיש בו "הרבה זבל", והוסיף כי אין בכוונתו להגיב בפירוט על כל הטענות. כשנשאל ישירות אם הוא מכחיש את דבריה של קוני על תקיפה מינית סירב להגיב.
עניין אחד דווקא היה חשוב לקנדי להכחיש: לטענתו תמונת ה"כלב" ששלח לחבר הייתה בכלל תמונה של עז, והוא אכל אותה במהלך טיול בפטגוניה שבדרום אמריקה, ולא באסיה.
קנדי ג'וניור הוא נצר לשושלת המפורסמת ומוכת האסונות של משפחת קנדי: אביו הוא הסנאטור רוברט פ' קנדי שנרצח ב-1968 על-ידי מתנקש פלסטיני בזמן שהתמודד בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות, ודודו הוא הנשיא לשעבר ג'ון פ' קנדי, שנרצח חמש שנים לפני כן בעודו מכהן. קנדי ג'וניור נודע כפעיל נגד חיסונים ונחסם בעבר על-ידי אינסטגרם משום שפרסם מידע כוזב על מגפת הקורונה, ואשתקד הואשם באנטישמיות אחרי שטען כי "ביהודים הקורונה פגעה פחות". מנגד, רק השנה הביע תמיכה נחרצת בישראל במלחמתה נגד חמאס.
עד לשנה שעברה היה קנדי הבן איש המפלגה הדמוקרטית ואף התכוון להתמודד בפריימריז הדמוקרטיים מול הנשיא ביידן, אך לבסוף שינה את הגדרתו לעצמאי, וכעת הוא מתמודד בבחירות לבדו, בלי גב מפלגתי. תומכיו ערכו אירועי גיוס כספים נוצצים למענו, והתאמצו מאוד לרשום אותו כמועמד במדינות ארה"ב השונות. בסקרים הוא זוכה לתמיכה של כ-9% מהבוחרים, נתון ההופך אותו למועמד העצמאי הפופולרי ביותר מאז רוס פרו, שהקולות שגרף ב-1992 מנעו מהנשיא הרפובליקני ג'ורג' בוש האב להיבחר לכהונה שנייה – והעניקו את הניצחון לביל קלינטון הדמוקרטי.
החשש מהקולות שיגרוף קנדי מקנן הן במפלגה הדמוקרטית והן במפלגה הרפובליקנית. בקרב הדמוקרטים חוששים שמצביעים רבים מהשמאל יתמסרו לרגשות נוסטלגיים כלפי שושלת קנדי, ועל רקע אכזבתם מביידן יתנו למועמד העצמאי את קולם. הרפובליקנים מצדם מודאגים מהאפשרות שהמסר האנטי-ממסדי של קנדי ג'וניור והעמדות שלו בעניין חיסוני הקורונה יגזלו מצביעים מטראמפ, ועל כן גם הם שולחים לעברו מתקפות הולכות וגוברות. בין השאר הם מציגים את קנדי כאיש שמאל רדיקלי, שמקדם אג'נדות סביבתיות קיצוניות ורוצה לאסור סדיקה הידראולית.
סקר רויטרס: האמריקנים רוצים את מישל אובמה
בארה"ב ממשיכים בינתיים לתהות על המשך דרכו של הנשיא ביידן בעקבות העימות הטלוויזיוני הכושל שלו בשבוע שעבר, שבו נראה חלש, עייף ולפרקים מבולבל. כשברקע הקריאות מתוך המפלגה הדמוקרטית ומחוצה לה להחליפו, סקר שפרסמו היום סוכנות הידיעות רויטרס ומכון הסקרים "איפסוס" מעלה לכאורה שלא רק שמאז העימות לא חלה ירידה בשיעור התמיכה בביידן ביחס לטראמפ, אלא נרשם אף שיפור קל: אם בסקר הקודם של המכון, ב-12-11 ביוני, הוביל טראמפ עם 41% לעומת 39%, כעת שורר בו שוויון ביניהם, עם 40% לכל אחד. הסקר נערך בימים שני ושלישי השבוע.
לתוצאות הסקר יש להתייחס כמובן בזהירות: ראשית, סקרים אחרים שנערכו בשלושת הימים שאחרי העימות הצביעו על יתרון ברור לטראמפ, למשל סקר CNN שבו הוביל טראמפ על ביידן ב-6%, וסקר YouGov שבו הוביל טראמפ ב-4-2%; ושנית, הבחירות בארה"ב מוכרעות שלא על פי מספר הקולות הכללי ברחבי אמריקה, אלא לפי האופן שבו הם מתחלקים בין מדינות ארה"ב השונות ומשפיעים על מספר האלקטורים שכל מדינה מעניקה למועמד. כך או כך, העובדה שהסקר אינו מלמד על צניחה דרמטית בתמיכה בביידן בקרב מול טראמפ עשויה לעודד מעט את הנשיא ואנשיו.
לפי הסקר של רויטרס, 83% מהדמוקרטים ו-97% מהרפובליקנים הסכימו עם הקביעה שביידן מעד בעימות ושגילו ניכר עליו, ו-58% מהדמוקרטים ו-11% מהרפובליקנים הסכימו עם הקביעה הזו לגבי טראמפ. הסקר בדק גם למי מהאנשים שמוזכרים כמחליפים אפשריים של ביידן במרוץ יש סיכוי גבוה יותר לגבור על טראמפ, ולמקום הראשון ביניהם הגיעה מישל אובמה, שככל הידוע כלל אינה רוצה להתמודד, עם 50% תמיכה לעומת 39% לטראמפ בקרב ישיר ביניהם. כל שאר האישים ששמותיהם הוזכרו מפסידים לטראמפ בקרב ישיר על דעת הקהל, אך בעלת הסיכויים הטובים ביותר ביניהם היא סגנית הנשיא קמלה האריס, שמקבלת 42% לעומת 43% שלו.
סוכנות רויטרס דיווחה היום כי לפי שבעה מקורות בכירים בקמפיין של ביידן, בבית הלבן ובוועדה הדמוקרטית הארצית, אם ביידן יפרוש מהמרוץ המועמדת המובילה להחליף אותו היא אכן האריס.