שר החוץ של האיחוד האירופי, ז׳וזפ בורל, הודיע היום (חמישי) לשגריר ישראל באיחוד, חיים רגב, כי החליט לבטל את ביקורו בישראל בעקבות הסירוב של שר החוץ, ישראל כ״ץ, לאפשר לו להגיע לארץ לביקור רשמי.
השר, שידוע בעוינות שלו כלפי ישראל, יכול היה להגיע לארץ בביקור פרטי או ללכת לרשות הפלסטינית, אך גם הרעיונות האלה ירדו מהפרק.
בורל, כאמור, הודיע לפני חמישה ימים באיגרת רשמית למשרד החוץ כי בכוונתו להגיע לביקור רשמי בישראל בראשון הקרוב, קצת יותר מחודש לפני שיסיים את תפקידו. לאחר התלבטות והתייעצויות הודיעה המדינה לבורל באופן רשמי שאינו יכול להגיע לארץ בתאריך הזה. אותה תשובה הייתה הדרך הדיפלומטית לומר לבורל שהוא אינו רצוי בישראל.
בורל קידם סנקציות נגד מתנחלים אלימים, מקדם סנקציות אישיות נגד איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' וקורא לבחון הטלת סנקציות נוספות על ישראל. ההערכה היא שבורל ידע שהוא אינו רצוי בישראל – וניסה להתחכם: הוא הודיע שהוא מגיע לביקור ואף נקב בתאריכים שלו, מבלי לתאם את הביקור או לבקש אישור. בישראל הבינו שמדובר בפרובוקציה, השיבו שהתאריכים אינם נוחים וקראו לו לתאם ביקור אחרי החגים. מאחר שבורל מסיים את כהונתו בסוף אוקטובר, אחרי חגי תשרי, בורל לא יוכל לבקר בישראל כשר החוץ של האיחוד.
בורל לוחץ על מדינות באירופה להכיר במדינה פלסטינית, וכדי לגנוב את הקרדיט היה הראשון שהודיע שנורבגיה, ספרד, אירלנד וסלובניה יכירו בפלסטין. התנהגותו עוררה זעם במדינות באיחוד, שטענו שהוא פועל בניגוד לעמדה הרשמית של האיחוד. בורל ננזף על-ידי הקנצלרים של גרמניה ואוסטריה על כך שלא ייצג את עמדת האיחוד ביחס לישראל. בירושלים מעודדים מכך שפעמים רבות נאלץ בורל לפרסם הודעות בשמו ולא בשם האיחוד האירופי, שלא קיבל את עמדותיו.
לפני כמה חודשים 100 ראשי קהילות יהודיות באירופה תקפו את בורל בחריפות בכנס חירום של איגוד הארגונים היהודיים באירופה (EJA). הם טענו כי ההטייה האנטי ישראלית הברורה והחוזרת של בורל תרמה משמעותית לגל האנטישמיות הנוכחי ולהשמצה של ישראל בקרב הציבור האירופי.