הפסקת האש שהוכרזה לשלושה ימים בין הצדדים הלוחמים בסודן תפקע הלילה (בין ראשון לשני) ב-1:00, אבל גם היום דיווחו הצבא ומיליציית ה-RSF – הנלחמים זה בזה כבר יותר משבועיים – על הפרות חוזרות ונשנות של שביתת הנשק. בעוד הלחימה בסודן נכנסת לשבוע השלישי שלה, מספר הקורבנות עומד כבר על לפחות 528 הרוגים ו-4,599 פצועים, וקשה לראות כיצד תימנע סודן ממלחמת אזרחים איומה.
בבירה חרטום היה המצב רגוע יחסית הבוקר, אחרי שאמש התנהלו קרבות עזים בסמוך למרכז העיר. צבא סודן הכריז היום כי הרס כמה שיירות של מיליציית ה-RSF שנעו לעבר חרטום מכיוון מערב, וה-RSF מצדה דיווחה כי הצבא השתמש בארטילריה ובמטוסי קרב כדי לתקוף את עמדותיה בכמה יעדים סביב הבירה. גם כעת לא נראה באופק סיכוי למשא ומתן בין שני הצדדים: מפקד הצבא עבד אל-פתח אל-בורהאן הכריז כי לעולם לא ישב לשיחות עם מנהיג ה-RSF מוחמד חמאן דגלו, וזה מצדו השיב כי לא ינהל משא ומתן לפני שהצבא ינצור את האש.
יותר מ-10,000 אזרחים ודיפלומטים זרים חולצו בשבוע האחרון מסודן ברכבות אוויריות ודרך הים. ממש אתמול הגיעה לעיר פורט סודן שלחופי הים האדום שיירה של אזרחים אמריקנים, אנשי סגל מקומיים של נציגויות ארה"ב בסודן ומחולצים אחרים, שאותה ארגנה וושינגטון. הממשל האמריקני הודיע כי יסייע למפונים להגיע לג'דה שבסעודיה, אך לא מסר כמה אמריקנים נותרו בסודן. משרד החוץ הבריטי הודיע אתמול כי מאז תחילת מבצע הפינוי שלו ביום שלישי האחרון הוא חילץ מסודן 1,888 בני אדם ב-21 טיסות. גם גרמניה, צרפת, איטליה, סין ושלל מדינות אחרות ארגנו מבצעי חילוץ.
מלבד המחולצים הזרים, עוד עשרות אלפי סודנים ברחו בשבועות האחרונים מארצם, בצל החשש שהמדינה מתפרקת וגולשת למלחמת אזרחים שתערער את מזרח אפריקה כולו. "השארתי מאחוריי הכול – הבית שלי, המכונית שלי, כל החסכונות שצברתי ב-13 שנה", סיפר מוחמד עלי, אזרח פקיסטני שנאלץ להתפנות דרך פורט סודן. "אני עוזב פשוט כדי להציל את חיי".
אוכלוסיית סודן מונה כ-46 מיליון בני אדם, ולפי הערכות כשליש ממנה היו זקוקים לסיוע הומניטרי עוד לפני פרוץ הקרבות. לפי האו"ם, בשל הקרבות, שפגעו גם במתקנים רפואיים, רק 16% ממוסדות הבריאות בחרטום פועלים כעת כבימי שיגרה. הצלב האדום הבינלאומי שלח לסודן שמונה טונות של ציוד רפואי, ומנהל השלוחה שלו באפריקה, פטריק יוסוף, סיפר: "עובדי מערכת הבריאות בסודן עושים את הבלתי אפשרי, ומטפלים בחולים בלי מים, חשמל וציוד רפואי בסיסי". עובדי הסיוע עצמם מתמודדים עם סכנה גדולה, ומאז הלחימה ב-15 באפריל נהרגו בסודן לפחות חמישה עובדים כאלה.
העימותים בין צבא סודן, המונהג על-ידי ראש "המועצה הזמנית" ששולטת במדינה עבד אל-פתח אל-בורהאן, לבין מיליציית "כוח ההתערבות המהירה" (RSF), שמונהגת על-ידי סגנו של אל-בורהאן במועצה, הגנרל מוחמד חמדאן דגלו, פרצו באמצע החודש, על רקע מאבקי השליטה המתמשכים בין הצדדים. הצבא וה-RSF היו שותפים ב-2021 להפיכה שבה הופל שלטונו האזרחי של ראש הממשלה עבדאללה חמדוק – שלטון שבעצמו כונן אחרי הפיכה פנימית שבה הודח ב-2019 הרודן עומר אל-באשיר – אבל מאז חלה הידרדרות חמורה ביחסים ביניהם.
הגורם המרכזי להתלקחות היה המחלוקת בנוגע לאופן שבו תוטמע המיליציה – המונה כ-100 אלף לוחמים – בתוך הצבא הסודני. ההטמעה הזו אמורה להיעשות כחלק מהסכם שגיבשו בדצמבר המפלגות הפוליטיות בסודן, הסכם שהיה אמור לסלול את הדרך לכינון משטר אזרחי-דמוקרטי. העובדה שהצבא והמיליציה לא הצליחו לסכם כיצד תיעשה ההטמעה מנעה את החתימה עליו והעמיקה את המתיחות. ב-15 באפריל היא התלקחה לכדי עימות צבאי.