יורש העצר של סעודיה מוחמד בן סלמאן נחת הערב (רביעי) בטורקיה, לביקור הראשון שלו שם מאז רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול לפני שלוש שנים וחצי – רצח שלפי המודיעין האמריקני נעשה על-ידי אנשיו של בן סלמאן ובהוראתו. ביקורו של הנסיך הוא צעד חשוב נוסף בשיקום מעמדו הבינלאומי, אחרי כמעט ארבע שנים שבהן מנהיגים בעולם ניסו להרחיק עצמם ממנו בשל חלקו לכאורה ברצח.
את פניו של בן סלמאן בנמל התעופה באנקרה קיבל הערב הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן, והשניים לחצו ידיים והתחבקו. משם פנו להיפגש עם שרי הממשלה הטורקית. הביקור בטורקיה הוא התחנה האחרונה במסע הדילוגים של בן סלמאן במזרח התיכון, אחרי שהשבוע נועד בשארם א-שייח עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ואתמול נפגש בעמאן עם עבדאללה מלך ירדן.
בן סלמאן, נזכיר, הוא בנו בן ה-36 של מלך סעודיה סלמאן. ביוני 2017 מונה ליורש העצר, ובצל בריאותו הרופפת של אביו הוא נחשב מאז למי שמושך בפועל בחוטי המשטר. עם עלייתו לשלטון הנהיג שורה של רפורמות כלכליות וחברתיות עמוקות, בהן פרויקטים תיירותיים אדירים, מתן היתר לנשים לנהוג ופתיחת סעודיה לתרבות מערבית, בדמות מופעים של אומנים כמו ג'סטין ביבר ובקסטריט בויז או מרוצי פורמולה 1. הנסיך אותת אז כי ארצו מבקשת להתנער מהאיסלאם הקיצוני שדבק בה, ורמז לא פעם על נכונות לקיים קשרים עם ישראל, גם אם מאחורי הקלעים.
אלא שהאהדה העולמית לבן סלמאן התחלפה בביקורת אדירה, לפרקים אף בנידוי, בעקבות רצח ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. חשוקג'י הוא עיתונאי סעודי שהיה מקורב בעבר לבית המלוכה, אבל אז מאס בו, יצא לגלות בארה"ב ומשם כתב דברים חריפים נגד המשטר. בסוף שנת 2018 הגיע לקונסוליה בטורקיה כדי להסדיר מסמכים רשמיים לקראת נישואיו, אך הוא מעולם לא יצא ממנה. סעודיה טענה תחילה כי היא אינה יודעת מה קרה לו, אך לבסוף נאלצה להודות כי אנשי המודיעין הסעודי רצחו אותו בתוך הקונסוליה כנקמה על ביקורתו, ואז ביתרו את הגופה והעלימו אותה. היא לא נמצאה עד היום. המודיעין האמריקני קבע כי בן סלמאן עצמו נתן את ההוראה לחסל את חשוקג'י, וארה"ב ומדינות אחרות במערב מיהרו להתרחק ממנו ולאיים בסנקציות על ריאד.
סוף לחרם, גם על אופרות הסבון
בעקבות הרצח הורעו גם היחסים בין טורקיה לסעודיה: ארדואן נשא נאומים חריפים נגד המעורבים במעשה, ואף שלא נקב בשמו של בן סלמאן כאחראי לרצח הוא טען כי ההוראה לבצע אותו ניתנה "מהדרגים הגבוהים ביותר בסעודיה". בשיא המשבר הטילה סעודיה אמברגו לא רשמי על מוצרים המיוצאים מטורקיה, צעד שגרם לירידה דרמטית של כחמישה מיליארד דולר בהיקף הסחר בין השתיים. המשטר הסעודי גם אסר לזמן מה לשדר בארצו אופרות סבון פופולריות מטורקיה.
בחודשים האחרונים ניכר מאמץ, בראש ובראשונה מהצד הטורקי, לשפר את היחסים, וכדי לעשות זאת הסכימה התביעה בטורקיה לבטל את המשפט שהתכוונה לערוך ל-26 סעודים הנאשמים (שלא בנוכחותם) ברצח חשוקג'י. במקום זאת נאותה להסתפק בכך שסעודיה תטפל בהם. לפני חודשיים, בעקבות ביטול המשפט, הגיע ארדואן לביקור ראשון זה חמש שנים בסעודיה, במה שהיה האות המשמעותי הראשון לתיקון היחסים.
הניסיון של טורקיה להתקרב לסעודיה בא בשעה שהיא מתמודדת עם משבר כלכלי לא פשוט, ועל רקע זה מנסה לשפר את יחסיה עם מדינות נוספות באזור, בהן ישראל, מצרים ואיחוד האמירויות. שיחות בין ארדואן לבין נשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד הובילו בסוף השנה שעברה להסכמי השקעות בשווי 10 מיליארד דולר אחרי שנים של מתיחות בין שתי המדינות.
סעודיה מצדה מנסה להרחיב את הבריתות שלה באזור בצל המתיחות בינה לבין ארה"ב. בוושינגטון יש ביקורת חריפה על מוחמד בן סלמאן לא רק בגלל רצח חשוקג'י, אלא גם בשל המלחמה שמנהלת ארצו בתימן, שם יש הרג המוני ורבבות כבר מתו ברעב. למרות זאת בחודש הבא יגיע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לסעודיה, וישתתף בכינוס שבו ינכח גם בן סלמאן. ביידן טען בסוף השבוע שהוא אינו "נוסע לפגוש את בן סלמאן", אבל בריאד ובוושינגטון אישרו שנקבעה לו פגישה אישית עם הנסיך.
הארוסה של חשוקג'י נגד ביידן: "שכח את ההבטחות"
גורם טורקי רשמי אמר היום שהביקור של בן סלמאן באנקרה צפוי להביא ל"נורמליזציה מלאה בין המדינות, כך שהיחסים ישובו להיות כפי שהיו לפני המשבר". לדבריו, "עידן חדש יתחיל". הוא ציין שטורקיה וסעודיה הסירו את ההגבלות שהטילו על הסחר והטיסות ביניהן ועל השידור של סדרות טלוויזיה, וחדלו גם מהסיקור השלילי זו של זו בתקשורת. במהלך הביקור יחתמו הצדדים על הסכמי אנרגיה, כלכלה וביטחון.
ארוסתו של העיתונאי המנוח חשוקג'י התייחסה היום להסכמתה של טורקיה לארח בשטחה את בן סלמאן, המואשם במתן ההוראה לרצח. הארוסה, הטיג'ה צ'נגיז, שביום הרצח חיכתה לו מחוץ לקונסוליה וכשבושש לצאת הזעיקה את הרשויות, אמרה שהיא מברכת על השיפור ביחסים בין טורקיה לסעודיה, אבל מתנגדת לכך שהנסיך מתקבל בברכה באנקרה לפני שרוצחיו של חשוקג'י עומדים לדין. "זה שובר לי את הלב", אמרה לסוכנות הידיעות AP. "אני מתנגדת לזה. הגופה של ג'מאל עדיין נעדרת. אני הרוסה מכך שמתעלמים מזה ושרוצחיו טרם נענשו".
הארוסה צ'נגיז מתחה ביקורת גם על החלטתו של ביידן לבקר בסעודיה: "הוא שכח את כל ההבטחות שלו ופועל עכשיו למען האינטרסים של המדינה שלו. הוא מפר את הערכים שבהם הוא מאמין. בביקור הזה הוא גורם לכל העולם לפקפק בכנות שלו".
גם כמאל קיליצ'דרוגלו, מנהיג מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר בטורקיה, CHP, מתח ביקורת על הביקור: "ארדואן יחבק היום את האיש שהורה לרצוח את חשוקג'י. הוא סוחר בכבוד של המדינה שלנו למען סיוע כלכלי".