הלחימה בסוריה בין כוחות האופוזיציה למשטר הסורי ותומכיו נמצאת ביומה השישי, ואחת הערים הסוריות שעלו לכותרות בעקבותיה היא העיר חלבּ. אתמול דווח כי המורדים השתלטו לגמרי על העיר ההיסטורית, שמכונה "אבן החן של סוריה" וידעה מלחמות והרס רב בשנים האחרונות.
חלב היא עיר הבירה של מחוז חלב הנמצא בחלק הצפוני של סוריה וגובל בטורקיה בצפון, במחוז א-רקה במזרח ובמחוז אידליב בדרום-מערב. שטחו של המחוז 18 אלף קמ"ר, המהווים 10% מכלל שטח סוריה, ומבחינת גודל האוכלוסייה הוא הגדול במחוזות המדינה. לפי דיווחים אחרונים גרים בו כ-5 מיליון איש מתוך 23 מיליון בסוריה כולה. העיר חלב הייתה בעבר הגדולה בערי סוריה והמרכז התעשייתי-כלכלי של המדינה, וערים חשובות נוספות במחוז הן את עפרין, אעזאז, ג'ראבלס, תל רפעת, א-ספירה, מנבג' ועין אל-ערב.
חלב היא אחת הערים העתיקות בעולם, ומוזכרת כבר בטקסטים מצריים מהמאה ה-20 לפני הספירה. בין המבנים העתיקים בה נמצאת גם מצודת חלב, השוכנת על גבעה במרכז העיר. מדובר במצודה היסטורית הנחשבת לאחת הגדולות בעולם. בכניסה לטירה יש גרם מדרגות ענקי ואחריו שער גבוה. בסוף בשבוע כבשו את המקום המורדים הסורים והצטלמו על אותן מדרגות. המצודה מוקפת חומה עגולה וכמה מגדלים המתוארכים לתקופות שונות. היא הייתה מקום מושבם של שליטים והייתה עדה לאירועים היסטוריים מרכזיים.
אוכלוסיית חלב מורכבת ברובה ממוסלמים סונים, רובם ערבים, אך יש בה ייצוג ללאומים רבים, בהם כורדים וטורקמנים. בעיר יש גם אוכלוסייה נוצרית, ארמנים, שיעים ועלווים. במשך מאות שנים הייתה העיר חלב מרכז היסטורי חשוב גם של היהודים, ויהודים רבים שגורשו מספרד התיישבו במקום. במאה ה-20 גברה העוינות כלפי יהודי חלב, מה שהוביל לגל עזיבה, ועד שנת 1948 נטשה את חלב רוב הקהילה היהודית.
בשנת 2011, השנה הראשונה להתקוממות בסוריה נגד הנשיא בשאר אסד, חלב דווקא לא הייתה עדה למהומות נרחבות כפי שנרשמו בערים אחרות, אך המצב הזה לא החזיק מעמד זמן רב, וב-2012 היא הפכה לשדה קרב של ממש. בפברואר של אותה השנה טלטלו את העיר שני פיצוצים של מכוניות תופת במתחמים של המודיעין הצבאי והמשטרה, ו-28 בני אדם נהרגו. בהמשך התגברו העימותים בין המשטר למורדים, כשמטרת האחרונים לסלק את כוחות המשטר ולהשתלט על צפון סוריה. חלב נחצתה למעשה לשניים, כשהאופוזיציה (המורדים) שולטת במזרח והמשטר הסורי במערב.
באותם ימים פעלו בחלב גורמים שונים, בהם "המדינה האסלאמית" (דאעש) וגורמים כורדים, שנלחמו נגד אסד וגם ביניהם לבין עצמם. במשך שנים התנהלה בחלב מלחמת התשה של ממש וקווי החזית בה השתנו באופן מתמיד. האזור נכנס לקיפאון מסוים, שלא המורדים ולא המשטר הצליחו לשבור, עד אמצע 2016. באותה שנה ניתקו כוחות המשטר בסיוע תקיפות אוויריות רוסיות את הנתיב האחרון של גורמי האופוזיציה למזרח והטילו מצור על 250,000 איש. בסוף אותה השנה חזרו כוחות אסד לשלוט בצפון חלב, וההתרחשות הזו הייתה נקודת מפנה בסכסוך. חלב ניזוקה קשות בלחימה של העשור הקודם, והנזק בה נאמד ביותר מ-7.5 מיליארד דולר. כעת, העיר הקדומה ופרבריה נמצאים שוב בלב הסכסוך.
בעיר חלב נמצאים מוקדים נוספים שלהם חשיבות אסטרטגית. בעיר עובר הכביש הראשי החשוב ביותר בסוריה, כביש 5M הבינלאומי, שאורכו 450 קילומטר ושמגיע מגבול סוריה-ירדן עד לגבול סוריה-טורקיה. חוץ מחלב הוא עובר גם בדרעא, דמשק, חומס וחמה. עם תחילת הקרבות הנוכחיים דווח כי המורדים השתלטו על חלק מהכביש באזור הכפרי של חלב, אירוע שאפשר להם לפרוץ קדימה. בעיר עובר גם כביש M4, שחשיבותו טמונה בחיבור עם עיראק ובכך שהוא עובר גם בחמה, חומס ולטקיה. יש לזכור כי הצירים המרכזיים והאחרים בסוריה, שחלקים מהם נמצאים בשליטת גורמים המזוהים עם הציר האיראני-שיעי, עלולים לשמש גם להברחות.
באזור העיר חלב שוכנים גם אתרים צבאיים וביטחוניים חשובים. לפי דיווחים בסוף השבוע, המורדים השתלטו על אחד האתרים של "המרכז למחקרים מדעיים" (סרס). מרכז סרס משמש בין היתר כמרכז פיתוח וייצור צבאי, ולפי דיווחים מפעיל פרויקטים המשמשים גם את המשטר האיראני.
בעיר חלב קיים גם שדה תעופה בינלאומי. בשבת דווח כי המורדים השתלטו גם עליו. ברשתות הופצו סרטונים מהשדה, ובאחד מהם נראה אחד המורדים עומד בכניסה ואומר: "המשטר הפושע והמיליציות השתמשו בשדה התעופה הזה כגשר אווירי להרוג חפים מפשע ואזרחים חסרי הגנה. היום אנחנו מסיימים את הסיפור הזה ואומרים למשטר: אינשאללה ננתק אתכם מכל האספקה שנעזרתם בה כדי להרוג את העם הסורי". לפי דיווחים בתקשורת הערבית, גם ישראל תקפה בחודשי המלחמה באזור שדה התעופה בחלב.