יותר מ-50,000 ארמנים כבר ברחו מחבל נגורנו-קרבאך שבאזרבייג'ן לארמניה, בעקבות המבצע הצבאי האזרי שהסתיים בכניעה היסטורית של הבדלנים אחרי עשרות שנים של סכסוך.
120,000 תושבים חיו בשטח המובלעת הארמנית באזרבייג'ן, וקרוב למחצית מהם נהרו מהם בימים האחרונים לארמניה – מדינה של 2.8 מיליון תושבים בסך הכול. עוד אלפי ארמנים ממשיכים לעשות את הדרך אל הגבול בשיירה ארוכה של מכוניות, בכביש היחיד שמוביל מנגורנו-קרבאך לארמניה.
"השארתי הכול מאחור. אני לא יודעת מה צפוי לי. אין לי כלום, אני לא רוצה כלום", אמרה ורה פטרוסיאן בת ה-70. פטרוסיאן, מורה בגמלאות, שוהה כעת במלון ישן בצד הארמני של הגבול. "אני לא רוצה שאף אחד יראה את מה שאני ראיתי", היא מוסיפה, ומתייחסת ליריות, לרעב ולסבל שעבר עליה לפני שהחליטה להימלט מביתה בנגורנו-קרבאך ולהגיע לארמניה.
התחנה הראשונה של הארמנים שחוצים את הגבול היא העיירה גוריס. הדיווחים מהעיירה מתארים כאוס, ופליטים רבים נאלצים לישון במכוניות שבהן חצו את הגבול. "אני רוצה ללכת לירבאן, אבל לא יודע מה המדינה יכולה להציע לי", סיפר אלחאן חמברדזיומיאן, גמלאי בן 72 שאיבד את בנו בקרב בשבוע שעבר. גם אלחאן שהה הלילה ברכב ששימש אותו לבריחה מביתו בנגורנו-קרבאך.
רבבות הארמנים שהפכו לפליטים בימים האחרונים חששו מטיהור אתני של אזרבייג'ן, ולא מעוניינים לחיות תחת שלטון אזרי. ראש ממשלת ארמניה ניקול פשיניאן הצהיר אתמול כי הטיהור האתני בחבל נגורנו-קרבאך כבר החל. באקו מצדה דחתה בתוקף את הטענות על טיהור אתני שהיא מתכוונת לבצע, והבטיחה להתייחס לארמנים בנגורנו-קרבאך כאל אזרחים שווי זכויות.
נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב אמר שארצו תכבד את זכויותיהם של הארמנים – ובמקביל התגאה שבזכות "אגרוף הברזל" שלו, הרעיון של ישות ארמנית עצמאית בנגורנו-קרבאך הפך להיסטוריה. הוא הבטיח להפוך את האזור ל"גן עדן". אלייב אמר שהארמנים בנגורנו-קרבאך "יוכלו סוף-סוף לנשום לרווחה". הוא הוסיף שהם יוכלו להצביע בבחירות, לקבל חינוך ממלכתי וליהנות מחופש דת כנוצרים, במדינה שרוב תושביה מוסלמים.
שלשום, בצל הבריחה ההמונית, התרחש בנגורנו-קרבאך אסון כבד: פיצוץ עז אירע בתחנת דלק סמוך לבירת המובלעת סטפנקרט, בזמן שבמקום השתרך תור של מכוניות שעמדו לחצות את הגבול לארמניה. הדיווחים על מספר ההרוגים סותרים, ולפי הארמנים במובלעת 68 בני אדם נהרגו בפיצוץ. נציבות זכויות האדם המקומית דיווחה כי עוד 290 נפצעו ו-105 בני אדם מוגדרים נעדרים.
היום עדכנה אזרבייג'ן כי במבצע הצבאי בנגורנו-קרבאך בשבוע שעבר, שהסתיים כעבור יממה אחת בלבד, נהרגו 192 חיילים אזרים ואזרח אזרי אחד. לפי משרד הבריאות של אזרבייג'ן יותר מ-500 חיילים נפצעו בלחימה שהסתיימה בכניעת הבדלנים הארמנים, שהסכימו להתפרק מנשקם. הבדלנים דיווחו מנגד כי מספר הלוחמים והאזרחים הארמנים שנהרגו בלחימה עומד על 213.
לדרמה שמתחוללת בדרום הקווקז, אזור אסטרטגי שבו עוברים צינורות גז ונפט רבים, יש גם חשיבות במאבקי ההשפעה בין רוסיה למערב: ארמניה הייתה לאורך השנים בעלת בריתה של מוסקבה, ולרוסים יש גם בסיס צבאי שם, אבל מאז הפלישה לאוקראינה תשומת הלב של הנשיא ולדימיר פוטין למה שמתחולל ב"חצר האחורית" של רוסיה פחתה משמעותית, וכעת מאשימים אותה הארמנים בכך שלא עשתה די על מנת למנוע את המתקפה האזרית המחודשת.
לטענת ירבאן, מוסקבה לא אכפה כראוי את הסכם הפסקת האש מהמלחמה ב-2020. במסגרת ההסכם הוצבו בנגורנו-קרבאך 2,000 פקחי שלום רוסים, אבל במוסקבה דוחים את ההאשמה הזו.
ארה"ב, שלפי פרשנויות מנסה לנצל את העימות בין ירבאן למוסקבה, הצהירה השבוע כי רוסיה מוכיחה שהיא לא יכולה להיות "בעלת ברית ביטחונית אמינה". ארה"ב קראה להציב בנגורנו-קרבאך פקחים בינלאומיים, ושלחה לארמניה משלחת דיפלומטית כדי להביע את תמיכתה בירבאן.
מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן פנה אתמול לנשיא אזרבייג'ן אלייב, והדגיש בפניו את הצורך להעניק לתושבים בנגורנו-קרבאך את הסיוע ההומניטרי הנדרש. הוא קרא לאלייב להעניק חנינות לארמנים שלקחו חלק בסכסוך. גורם ממשלתי אזרי אמר אתמול: "אזרבייג'ן מתכוונת להעניק חנינה ללוחמים ארמנים שיניחו את נשקם, אבל אלו שביצעו פשעי מלחמה במהלך המלחמות בקרבאך חייבים לעבור לידינו". הממשלה האזרית, יצוין, הצהירה עם כניעת הבדלנים כי אין לה כוונה לפגוע באזרחים הארמנים עצמם וכי "הבעיה" שלה היא רק עם "ההנהגה הפושעת" של הבדלנים.
בצהריים, על רקע ההצהרות על כוונתה לעצור את ההנהגה, הודיעה אזרבייג'ן על מעצרו של רובן ורדניאן – ממנהיגי הבדלנים בנגורנו-קרבאך. ורדניאן כיהן כראש הממשלה הבדלנית מנובמבר 2022 עד פברואר 2023, ונעצר כשניסה לחצות את הגבול. אזרבייג'ן הודיעה שהוא נלקח לבאקו.
ורדניאן עבר לנגורנו-קרבאך ב-2022. לפני שנכנס לפוליטיקה הוא היה איש עסקים מצליח ברוסיה, צבר הון של מיליארדים ועמד בראש בנק השקעות גדול שהיה בבעלותו.