דבריו של גרושקו באים אחרי שאתמול, בוועידת ה-G7 הנערכת ביפן, אמר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לשאר מנהיגי המדינות המתכנסות כי וושינגטון תומכת בכך שבעלות בריתה המערביות של קייב יכשירו טייסים אוקראינים להשתמש במטוסי F-16. אף שארה"ב וידידותיה טרם התחייבו פומבית לספק לאוקראינה מטוסים במועד ספציפי, הצעד הזה נתפס כהכנה להספקה שכזו, שאותה מבקש נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כבר חודשים. רשת NBC דיווחה אמש כי בפועל כבר הוחלט לספק את המטוסים, אולם ככל הנראה לא וושינגטון תספק אותם, אלא בעלות בריתה באירופה.
שנה ושלושה חודשים אחרי שרוסיה פלשה לאוקראינה ממשיך הצבא האוקראיני לעמוד בעוז מול הרוסים, ובחצי השנה האחרונה תמונת הקרב קפואה בעיקרה: רוסיה ממשיכה לשלוט בחלקים גדולים מהמחוזות לוהנסק, דונייצק, חרסון וזפוריז'יה שאותם כבשה מידי אוקראינה, וכמובן בחצי האי קרים שעליו השתלטה ב-2014, אך היא אינה מתקדמת, ובקרב האדיר על העיירה בחמוט שבחבל דונבאס היא סופגת – כמו האוקראינים – אבדות כבדות.
בעזרת נשק מתקדם שקיבלה אוקראינה מהמערב, כולל משגרי רקטות ומיירטי טילים, צוברת קייב עוד ועוד כוח, וכעת היא נערכת למתקפת-נגד שבה היא מתכוונת לפתוח בקרוב כדי לשחרר לפחות חלק מהאזורים שרוסיה כבשה. בהתחשב בעליונות האווירית המוחלטת שממנה נהנים הרוסים בשמי אוקראינה, התחמשות במטוסי F-16 תהיה מבחינת האוקראינים צעד משנה-משחק.
הסנקציות הכבדות בעולם, ופוטין לא נכנע
היום הגיע הנשיא האוקראיני זלנסקי לוועידת ה-G7 בהירושימה, ושם הוא צפוי ללחוץ על מנהיגי הדמוקרטיות הגדולות להרחיב את הסיוע לארצו. זלנסקי, שבחודשים האחרונים החל להרגיש יותר ויותר בטוח לצאת מגבולות אוקראינה, ואתמול השתתף בפסגת הליגה הערבית בסעודיה, הגיע ליפן במטוס שסיפקה לו צרפת. במהלך הוועידה בהירושימה, שתסתיים מחר, הוא ייפגש עם נשיא ארה"ב ביידן ומנהיגי החברות האחרות. ארגון ה-G7 מאגד את שבע הכלכלות הדמוקרטיות הגדולות בעולם – מיפן, ארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה, קנדה ואיטליה – וגם האיחוד האירופי משתתף בו.
בהודעה משותפת שפרסמו היום הבטיחו חברות ה-G7 להגביר את הלחץ שלהן על מוסקבה: "המלחמה האכזרית שמנהלת רוסיה היא איום לעולם כולו, והיא מהווה הפרה של הנורמות, הכללים והעקרונות היסודיים של הקהילה הבינלאומית. אנו שבים ומדגישים את תמיכתנו חסרת הפשרות באוקראינה, תמיכה שתימשך ככל שיידרש, עד שיושג שלום צודק, בר-קיימא ומתמשך".
מנהיגי ה-G7 צפויים להכריז גם על סבב חדש של סנקציות בינלאומיות על רוסיה ועל תוכנית להגברת היעילות של הסנקציות הכלכליות שכבר הוטלו עליה, בניסיון לאלץ את הנשיא ולדימיר פוטין לזנוח את המלחמה. רוסיה היא כעת המדינה הנתונה לסנקציות הכבדות ביותר בעולם, אך בהתחשב בכך שפוטין אינו מאותת על כוונה לחדול מהקרבות, עולים ספקות באשר ליעילותן.
בתוך כך, ראש ממשלת יפן פומיו קישידה נועד היום בארבע עיניים עם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, שיארח את ועידת ה-G20 בהמשך השנה. הודו, המדינה הדמוקרטית הגדולה בעולם מבחינת מספר התושבים, נקטה עד כה לשון מדודה למדי בכל הקשור למלחמה באוקראינה, ונמנעה מלגנות באופן חד-משמעי את הפלישה הרוסית. בעוד הממשלה בניו דלהי מקיימת יחסים קרובים עם ארה"ב ובעלות בריתה במערב, היא גם אחת מלקוחות הנשק והנפט הגדולות ביותר של רוסיה, ומנסה לשמור על יחסים תקינים איתה. רבים במערב מוטרדים משיתוף הפעולה בין מוסקבה לארצו של מודי.
אחר הצהריים נפגש מודי עם זלנסקי בהירושימה ולחץ איתו ידיים – הפגישה הראשונה ביניהם פנים אל פנים מאז הפלישה הרוסית בפברואר אשתקד. בהודעה שפרסם בטלגרם לאחר הפגישה מסר זלנסקי כי השניים דנו בסיוע שלו זקוקה אוקראינה בתחום פינוי המוקשים ובהקמת בתי חולים שדה.