ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה יצחק הרצוג השתתפו אמש (שני) בעצרת הממלכתית לפתיחת אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה, שעומדים בסימן 80 שנה למרד גטו ורשה, ברחבת כיכר גטו ורשה במוזיאון יד ושם בירושלים. את אבוקת הזיכרון העלה יו"ר יד ושם דני דיין, את דבר הניצולים נשאה שורדת השואה שושנה וייס, ו"אל מלא רחמים" נאמר על ידי שולי רנד, שהחליף את שורד השואה אפרים מול שהתמוטט ואושפז.
"הניצחון על אויבינו אינו יכול למחוק את עוצמת הטרגדיה של עמנו בשואה", אמר נתניהו בנאומו. "קהילות שלמות נחרבו, מיליוני אחינו ואחיותנו נטבחו במיתות מחרידות, ונוסף עליהם נרצחו מיליוני בני עמים אחרים. ערכי המוסר נרמסו, התרבות האנושית רוסקה, צלם האדם הושפל עד עפר. צלקות הכאב האלה יישארו עימנו לנצח ולמרות כל זאת, עלינו לזכור את הניצחון הייחודי של עם ישראל. הניצחון הזה מתגלה במשפחות הגדולות והמפוארות שהקימו שורדי השואה, בקומתם הזקופה של משתתפי מצעד החיים - ופסגת הניצחון היא עצמאות מדינתנו בת ה-75. ישראל היא מדינה חופשית, תוססת, דמוקרטית ועתירת הישגים. מדינה שכולנו יחד בונים אותה דור אחר דור".
"אמנם העולם השתנה מאז, אבל הקריאות להשמדנתו לא פסקו והיום הן באות ממשטר האימים בטהרן", המשיך נתניהו. "הוא שעלינו לבלום את כוחות הרשע מוקדם ככל האפשר. מדינת היהודים חייבת להבטיח שיהיה בידה כוח להגן על עצמה בכוחות עצמה מול כל אויב ומול כל איום. ניצחון העבר אינו מבטיח לבדו את ניצחון העתיד. ניצחון העתיד מחייב נחרצות תמידית ומאבק חסר פשרות במבקשי נפשנו ובכל הסכם גרעין עם איראן שיסלול את דרכה לנשק גרעיני. אנו נאבקים בתקיפות בשלוחות הטרור של איראן סביבנו. מי שמבקש - ייתקל בתגובה מוחצת. אויבינו ימצאו אותנו עומדים יחד כתף אל כתף, והם יגלו שוב את הכוחות העצומים שטמונים בעמנו".
נתניהו הוסיף: "אזרחי ישראל, אני עומד פה הרבה שנים ואני מצהיר בפני העולם כולו - 'לעולם לא עוד'. הפעם אני מבקש להדגיש - מבקשי נפשנו, הצוררים החדשים, אולי חושבים שאין לנו את הנחישות והלכידות הפנימית לעמוד מולם - אבל הם טועים בגדול. הסיפור מלא ההוד והכאב של מרד גטו ורשה ממחיש את גורל הגבורה ואת גודל הגבורה שטמונה בעמנו, והוא גם מחייב אותנו לאמץ את צו הדורות - רוח, כוח ואחדות פנימית. רק כך ננצח את הקמים עלינו לכלותנו ורק כך נמשיך להבטיח את ניצחון ישראל".
הנשיא הרצוג אמר בנאומו: "אזרחיות ואזרחי ישראל. השנה, דווקא השנה, אני מבקש להוסיף כאן משהו חשוב. התועבה הנאצית היא רשע שאין לו תקדים, ואין דומה לו בשום קנה מידה. זה לא עוד רוע, זו אינסופיות של זוועה. עלינו לזכור, לשנן ולהפנים שוב ושוב: אלה, ורק אלה - נאצים. זו, ורק זו - שואה. גם כשאנו בעיצומן של מחלוקות עזות על גורל, על ייעוד, על אמונה ועל ערכים, עלינו להיזהר ולהישמר מכל דימוי, מכל השוואה. לא לשואה ולא לנאצים. בעיצומו של היום הקדוש הזה, נדמה שגם את המובן מאליו יש לומר: עבור המפלצת הנאצית, העמדות בתוך עמנו לא שינו כהוא זה. התפיסות, האמונות, אורחות החיים - לכל השונות והגוונים בתוך עמנו לא הייתה כל משמעות".
"עבור הנאצים כולנו היינו עם אחד, מפוזר ומפורד בכל העמים, שדינו אחד - מוות וכליה", המשיך הרצוג. "וגם הניצחון שלנו עליהם, ניצחון שמתרחש יומיום - הוא של עם אחד. 75 שנות קוממיות ישראלית אנחנו מציינים בימים אלה. 75 שנים של ניצחון, שבהן מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית, והחברה הישראלית זקופת הקומה, ניצבות ומכריזות בפני המפלצת הנאצית וההולכים בדרכה, גם בדור הזה - לא תוכלו לנו, כי אחיות ואחים אנחנו. כן, אחים שיודעים להתווכח ולחלוק. אבל לעולם לא שונאים. לעולם לא אויבים. אנחנו עם אחד ונישאר עם אחד - שאותו לא רק ההיסטוריה הכואבת מלכדת, אלא גם הגורל והעתיד המשותף ומלא התקווה".
הרצוג הוסיף: "אני פונה אליכם, אזרחיות ואזרחי ישראל, בתפילה זכה, שנשאיר את הימים הקדושים האלה, שמתחילים הערב ומסתיימים ביום העצמאות, מעל לכל מחלוקת, ונתייחד כולנו, כתמיד - בשותפות, באבל ובזיכרון".
במהלך העצרת הועלו שש משואות על ידי שישה שורדי שואה: טובה גוטשטיין, בן ציון רייש, יהודית סולברג, ראובן בונפיל, יפים גימלשטיין ומלכה רנדל, בעוד סרטונים עם סיפוריהם - המופיעים כאן בהרחבה - הוקרנו על המסך. השתתפו גם הזמרים שולי רנד וקרן פלס, וכן זמרי האופרה הישראלית יאיר פולישוק, שחף רגב ויואב איילון.
לצד הנשיא הרצוג וראש הממשלה נתניהו השתתף בעצרת הממלכתית רזא כורש עלי פהלווי, בנו של השאה האיראני רזא פהלווי שהודח במהפכה האיסלאמית ב-1979. בנו של השאה הגיע היום לביקור היסטורי בישראל כאורחה של השרה גילה גמליאל. עם נחיתתו בארץ אמר פהלווי: "מיליוני בני ארצי עדיין זוכרים שחיו לצד חבריהם ושכניהם היהודים-איראנים לפני שהמהפכה האיסלאמית קרעה לגזרים את מרקם החברה שלנו. הם דוחים את המדיניות האנטי-ישראלית והאנטישמית הרצחנית של המשטר וכמהים לחילופי תרבות, מדע וכלכלה עם ישראל".
לראשונה, מקיים השנה יד ושם בשיתוף עמותת "שם נר" מעמד הדלקת נרות זיכרון באוהל יזכור לבאי העצרת הערב, ולמחרת הדלקת נרות לקהל הרחב בכיכר גטו ורשה ביד ושם. כל אדם המעוניין להגיע מחר להדלקת הנרות יקבל נר זיכרון הנושא את שמו של קורבן שואה. השנה, מזמין יד ושם את הציבור לראשונה גם לבקר במיצג חדש - ספר השמות. זהו מיצג רחב ממדים ובו שמות 4,800,000 קורבנות שואה שאסף יד ושם מיום היווסדו. השמות מודפסים על גבי דפים של מטר וחצי על מטר, ואורכו של הספר שמונה מטר.
שר הביטחון יואב גלנט השתתף בעצרת שהתקיימה במכון משואה לפתיחת אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה בקיבוץ תל יצחק, ואמר: "מאבי מיכאל ז"ל ומאימי פרומה שתבדל לחיים ארוכים שמעתי לראשונה את אותן שלוש מילים, מילים שהפכו זה מכבר לסמל ולציווי: 'לעולם לא עוד'. זהו הציווי המלווה אותי לכל אורך שנותיי הבוגרות, כלוחם, כמפקד וכאדם. לכך הקדשתי את חיי - להבטיח ביטחון למדינת ישראל, לעם היושב בציון ולכל יהודי באשר הוא".
מפקד חיל האוויר, האלוף תומר בר, אמר בטקס בקיבוץ תל יצחק: "עכשיו זאת המשמרת שלנו. עלינו מוטלת המשימה להיות גם הדוברים של ששת המיליון שלא שרדו את התופת, נכחדו ונרצחו במכונת השנאה וההשמדה הנאצית. חובתנו לשמור על חוסנה הביטחוני של המדינה ולא פחות מכך - על חוסנה החברתי ועל צבא חזק, מודרני ומתקדם, אבל גם על אחדות ולכידות חברתית. למרות השוני שמתקיים בתרבות, בתפיסות, בעמדות ובאורחות חיינו - נמצא את המכנה המשותף ונבחר בו על פני זה המפלג והמפריד".
לציון ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה התכנס אתמול סגל הפיקוד הבכיר של המשטרה ליום עיון שהוקדש לסיפורי ההתנגדות היהודית בשואה, לציון 80 שנה למרידות בגטאות ובמחנות ההשמדה. המפכ"ל יעקב שבתאי אמר שם כי "הנקמה לחזונו של הצורר הנאצי הינה עמידתנו הזקופה מול כל יריבינו ואויבינו על אדמת ארץ ישראל. התשובה הניצחת נוכחת כאן היום - שוטרי ומפקדי משטרת ישראל עומדים על משמרתם, שומרים על ביטחון המדינה ומבטיחים את שלטון החוק. בימים קשים אלו, אני גאה בשוטרים אשר מפגינים שליחות, מסירות ואומץ לב. שוטרים אשר פועלים בכוחות מתוגברים בכל רחבי המדינה, בימים, בלילות, בשבתות ובחגים".
גם בצה"ל מציינים את יום הזיכרון, ובאיגרת לחיילים כתב הרמטכ"ל הרצי הלוי: "בעבור כל אותם ששת המיליונים אשר להבת חייהם חדלה מלבעור, בעבור הׂשורדים שמתוך ההרס הגיעו לכ אן ובנו לנו בית, אנחנו נמצאים כאן היום. מקשיבים לסיפורים, זוכרים, ונושאים איתנו בכל צעד". הרטמכ"ל הוסיף: "עתה נרכין את ראשנו ונשפיל מבטנו, אך לרגע אחד של זיּכרון. בתום הרגע, נמלא את חזנו אוויר, נישיר מבט, נרים את ראשנו ונמשיך לצעוד, לעשות ולהבטיח שנהיה לעד שייכים בביתנו ומוגנים בארצנו".
היום יוזמנו חברי הכנסת ובאי הבית להדליק את נר היזכור עם כניסתם למשכן הכנסת, בין השעות 08:00 ל-11:00. יו"ר הכנסת אמיר אוחנה ידליק נר יזכור בשעה 09:15, ובשעה 11:00 ייפתח בטרקלין שאגאל הטקס הממלכתי "לכל איש יש שם". הטקס יתקיים בכנסת זו השנה ה-34 וייערך בסימן "התנגדות יהודית בתקופת השואה - בסימן 80 שנה למרד גטו ורשה". הטקס ייפתח בהדלקת שישה נרות זיכרון, על ידי שורדי שואה ובני משפחותיהם.
לאחר מכן, יו"ר הכנסת אוחנה, נשיא המדינה הרצוג, ראש הממשלה נתניהו, ראש האופוזיציה יאיר לפיד, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, שרים, חברי כנסת ויו"ר הנהלת "יד ושם" דיין - יקראו משמות נספי השואה.
בשעה 14:30 שעון ישראל ייפתח בפולין מצעד החיים, מהאירועים המרכזיים של יום הזיכרון לשואה ולגבורה אשר יציין השנה 35 שנים להיווסדו - בהשתתפות אלפי צועדים מרחבי העולם. לראשונה זה שלוש שנים, אחרי מגפת הקורונה, המצעד יתקיים במתכונת מלאה עם משלחות מיותר מ-25 מדינות. הסופרת והמשוררת הלינה בירנבאום, ילידת ורשה שגדלה כילדה בגטו ועברה את המרד בבונקר עד שגורשה למיידנק ומשם לאושוויץ, תשתתף במצעד.
מאיר תורג'מן, קורין אלבז-אלוש ויואב זיתון השתתפו בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 19:48, 17.04.23