דיון בוועדת החוקה של הכנסת הופסק הבוקר (שני) כמה פעמים, על רקע דרישה של משפחות חטופים לעסוק בנושא יקיריהן שנמצאים בשבי חמאס בעזה כבר 416 ימים. אחרי שכמה קרובי חטופים קיבלו את רשות הדיבור, התפתח עימות בין יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן לחברי כנסת מהאופוזיציה שביקשו להמשיך את הדיון בסוגיית החטופים, בעוד רוטמן החליט לעבור לדיון בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי לשליטה בשכר החברות בלשכת עורכי הדין. חברי הכנסת מהאופוזיציה הוצאו בזה אחר זה מהדיון.
לפני הדיון בנושא של לשכת עורכי הדין, ניתנה זכות הדיבור למשפחות חטופים. גלעד קורנגולד, אביו של החטוף טל שוהם, האשים: "יש כאן ממשלה מחורבנת, שר הביטחון אמר 'נשחרר את החטופים', ואז הולך לרקוד בחתונה ולא מעניין אותו שום דבר. איפה הלב היהודי? ממדינה חזקה שכולם פחדו מאיתנו הפכנו לאפסים. אם צריך לעצור את המשפט של נתניהו כדי שהחטופים יחזרו - תעצרו את המשפט שלו".
יזהר ליפשיץ, בנו של החטוף עודד ליפשיץ, אמר בדיון: "שמעתי שדניאלה וייס עושה חוג משוטטים הזויים בעזה, והמחשבה שלי שחברים מהקיבוץ שלי והביבסים וכנראה גם אבא שלי נמצאים שם כשזה קורה. יקימו בתי כנסת ב'מעלה ביבס'? ב'עין עודד?', איך נקרא ליישובים האלה? זאת הזיה, אנחנו אחרי 416 יום והתחושה היא שאין מי שיגן עלינו. נרמלנו את הטירוף, הוועדות כאן עובדות כרגיל, ואין חוק שיגן על החטופים. דם חטופינו זועק מן האדמה, והם רוקדים עליו".
"אי-אפשר לחזור לשגרה יותר"
ח"כ יואב סגלוביץ' מיש עתיד מחה על כך שהיו"ר רוטמן יצא במהלך דברי משפחות החטופים לצורך הצבעה בוועדת הכנסת. "אני לא חושב שאפשר לחזור לשגרה יותר, אי-אפשר להמשיך כאילו עולם כמנהגו נוהג", אמר סגלוביץ'. "משפחות החטופים הפכו להיות איזשהו טורח על הכנסת. אי-אפשר להמשיך באווירה הזאת, לא תהיה פה היום ישיבה של הכנסת בעניינים האלה".
בשלב זה התחיל ח"כ רוטמן עם קריאות לסדר, והוציא כאמור את חברי הכנסת מהאופוזיציה. אביו של החטוף טל שוהם פנה לרוטמן: "בוא נדבר על החטופים, למה אתה בורח? בוא נדון בזה, בוא נדבר על חוקים שאפשר לקדם למען החטופים". ח"כ ולדימיר בליאק מיש עתיד קרא לרוטמן: "אתה אפס מאופס".
ח"כ אפרת רייטן מהדמוקרטים אמרה: "זה מה שנקרא להפנות את הגב. דניאל אלוני אומרת בצורה מפורשת 'נשים נאנסות שם', באכזריות רומסים את זהותן וכבודן בכל יום מחדש. יש יותר חשוב, אקוטי, מלחיץ, מחריד, מטלטל ומזעזע מזה? להתעסק עכשיו בפיצול בדמי חבר של לשכת עורכי הדין זה לא נראה לכם הזוי? נתניהו אמר שהוא הזדעזע מאנשים צעירים שמוחזקים בתנאים בלתי אנושיים, על מי הוא מדבר? אתם גם לא מתעסקים בעיקר, וגם עוסקים בכל דבר שהוא פוגע ביסודות מדינת ישראל".
אחרי הוצאת חברי הכנסת מהאופוזיציה, אמר ח"כ רוטמן: "הניסיון הנלוז להפוך את סוגיית החטופים לפיליבסטר לחוק שאתם לא אוהבים זה דבר הזוי שאין כדוגמתו. תתביישו". רוטמן אמר עוד: "ועדת החוקה זה לא המקום לקבל החלטות בנושא החטופים. יש דיון בשבוע הבא שכבר נקבע בלו"ז".
אחרי דיון ראשון סוער במיוחד ועימות מתמשך בין המציע לראש לשכת עורכי הדין עו"ד עמית בכר, היום הוצג בפני הוועדה נוסח חדש להצעת החוק. היו"ר ח"כ רוטמן ציין כי ייתכנו הצבעות לאישור ההצעה לקריאה ראשונה. בלשכת עורכי הדין מחו: "התערבות בוטה בניהול הלשכה ובעצמאותה".
בעוד בנוסח המקורי נכתב כי האמון על קביעת שכר החברות בלשכת עורכי הדין יהיה שר המשפטים, בנוסח העדכני מוצע כי דמי חבר ייקבעו בהתאם לתפקידי הלשכה בלבד וכפי שיאושרו על-ידי רואה חשבון של מבקר הלשכה וחשב משרד המשפטים. בהתאם לטענות של מחבר הצעת החוק ח"כ מילביצקי וכפי שאמר שר המשפטים יריב לוין - מטרת הצעת החוק היא בין היתר למנוע שימוש בכספי החברות לצרכים פוליטיים לדבריהם, כמו הפגנות והבעת מחאה נגד צעדי הממשלה (כפי שקרה בזמן המהפכה המשפטית).
לכן, בנוסח העדכני נכתב כי ככל שרוצים להשתמש בכספי הלשכה למימון פעולות בסעיף 3 בחוק (לדוגמה לארגן השתלמויות, התארגנויות, לנהל קשרים של הלשכה עם רשויות המדינה ועוד) יש לעשות כן בכפוף להחלטת המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין. כמו כן, נוסף סעיף תחולה בהצעת החוק, החל משנת 2026.
בלשכת עורכי הדין מתנגדים גם לנוסח החדש ומבהירים ש"מניעיה של ההצעה פסולים מראש - ניסיון סחיטה לאור יום על רקע המהפכה המשפטית. הצעת החוק בנוסח החדש מהווה התערבות בוטה בניהול הלשכה ובעצמאותה. כך למשל היא אוסרת על הלשכה לממן כנסים והשתלמויות מקצועיות. כל זאת במטרה למנוע מהלשכה לממש את כל תפקידיה מכוח חוק לשכת עורכי הדין לרבות הגנה על הדמוקרטיה ועצמאות מערכת המשפט".
בלשכה הוסיפו: "אנו שומעים בימים האחרונים ביקורת על החוק מקרב כל חברי סיעות הבית, שרואים כיצד מתבצע ניסיון למימוש ההפיכה המשטרית תוך כדי מלחמה. דינה של הצעת החוק להיגנז תוך כיבוד הכרעתם הדמוקרטית של עשרות אלפי עורכי דין שהצביעו בבחירות לראשות הלשכה ובחרו את הנהגתה".