בית המשפט המחוזי בנצרת החליט הבוקר (שלישי) לשחרר את רומן זדורוב מהכלא ולהעבירו למעצר בית באיזוק אלקטרוני, עד לסיום המשפט החוזר נגדו בגין רצח תאיר ראדה. זדורוב לא ישוחרר היום, אלא ייערך דיון נוסף שעד לקיומו תודיע המדינה אם בכוונתה לערער על ההחלטה לבית המשפט העליון.
בית המשפט הציב שורת תנאים לשחרורו של זדורוב: חוות דעת של מינהלת האיזוק האלקטרוני, פיקוח 24 שעות ביממה, כל יציאה תדרוש אישור בית המשפט ותיעשה בליווי מפקח. הוא יידרש להפקיד 150 אלף שקל ועוד 200 אלף שקל ערבות עצמית. כמו כן יוצמדו לו מפקחים, וכל אחד מהם יחתום על ערבות של 150 אלף שקל. לאחר הקראת ההחלטה אולגה זדורוב, רעייתו של רומן זדורוב, חשה ברע ופונתה מבית המשפט.
סנגורו של זדורוב עו"ד ירום הלוי בירך על ההחלטה. "אני כמובן חש סיפוק גדול. אתם יכולים לתאר לעצמם שגם המשפחה חיכתה לזה, רומן חיכה לזה, אני מחכה, ויחד עם השמחה הגדולה רגליי נטועות עמוק בקרקע. יש לי מטרה והיא עדיין רחוקה - לזכות את רומן. המטרה הגדולה לא הושגה עדיין", אמר.
הוא גם מתח ביקורת על הפרקליטות: "השחרור היה צריך להיות בהסכמה. רומן היה צריך להיות מזוכה בהסכמה. לא הייתי צריך להתאמץ בשביל השחרור הזה, ואני עדיין מזמין את הפרקליטות להתעשת, לא לנהל את המשפט ולא להגיש ערר על השחרור".
עו"ד שרון הר ציון מהתביעה אמרה: "אנחנו סברנו שבתיק הזה יש ראיות לכאורה ויש סיכוי סביר להרשעה. אנו סבורים עד עכשיו שהנאשם מסוכן וחשבנו שהוא צריך להימצא במעצר עד תום ההליכים. שמענו את החלטת בית המשפט, אנחנו נלמד אותה ולאחר שנבחן אותה נחליט אם אנחנו פונים להגשת ערר".
השופט ערפאת טאהא כתב בנימוקיו: "הטיעון שהשמיעה המדינה כי אין בראיות החדשות שהציגה ההגנה כדי להפחית מעוצמת הראיות המרשיעות וכי אין כל סיכוי שראיות אלה יביאו לשינוי בתוצאות המשפט הוא טיעון העומד בסתירה חזיתית לקביעת השופט מלצר בהחלטה על קיום משפט חוזר ועל כן, אין לקבלו. ניתן לצפות כי המדינה תתמודד עם הבקשה לשחרור שהגיש המבקש, כאשר נקודת המוצא שלה היא החלטת השופט מלצר והקביעות המפורטות שבה לעניין הכרסום בראיות".
עוד כתב השופט: "לעניין עילת המעצר - בחלוף 15 שנים שבהן שהה המבקש בכלא והרשעתו בוטלה, נקודת האיזון השתנתה, והדגש היום הוא על זכויות המבקש והשמירה עליהן נוכח הפרת האיזון שנקבע בחוק המעצרים לעניין משך תקופת המעצר אף בעבירות חמורות, כגון רצח, אינוס והריגה.
"המדינה כמעט והתעלמה בטיעוניה ממשך הזמן שבו שוהה המבקש בכלא, והעלתה את טענותיה כאילו מדובר בדיון ראשון בעניינו. הכלל שהוא שבחלוף תשעה חודשים מיום המעצר, יש לשחרר את העצור עד תום ההליכים, אלא אם ישנן נסיבות מיוחדות המצדיקות המשך המעצר. ככל שתקופת המעצר הנוספת ארוכה יותר, כן צריכות להיות נסיבות אלה חזקות יותר. כללים אלה חלים ביתר שאת על מי שהוחלט לקיים בעניינו משפט חוזר בחלוף 15 שנים שבהן הוא יושב בכלא. לא המבקש היה צריך להוכיח כי הוא ראוי לשחרור, אלא היה על המדינה להראות כי על אף חלוף הזמן, קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות המשך החזקתו במעצר מאחורי סורג ובריח. בנטל זה לא עמדה המדינה".
הדיון שבו הציגו הצדדים את עמדותיהם בעניין השחרור התקיים לפני כשבוע. עמדת הפרקליטות, שאותה מוביל התובע עו"ד ויאאם קבלאווי, הייתה שקיימת מסוכנות רבה מצדו של זדורוב, מעצם העבירה החמורה שמיוחסת לו - רצח הילדה בקצרין ב-2006 - והאכזריות שבה בוצע הרצח. התובע חזר על עיקרי הראיות והתייחס גם לחוות הדעת שתציג המדינה במה שנוגע לטיפת הדם שנזלה על טביעת הנעל שהוטבעה על מכסה האסלה, ובעליה לא זוהה. ממצא זה הוא אחת העילות שבגינן הוחלט על קיום משפט חוזר. המדינה תטען במשפט החוזר כי הדם לא נזל מהגופה - אלא ממעילה של ראדה, בזמן שהפרמדיקים הזיזו את הגופה בעת הטיפול והפינוי.
"כידוע, רק בנסיבות יוצאות דופן בית המשפט יורה על שחררו של אדם שמואשם בעבירת רצח", אמר עו"ד קבלאווי בדיון. "במקרה הזה, אכזריות הרצח מלמדת על רמת המסוכנות הגדולה, הקורבן התמים שנבחר אף הוא מראה על מסוכנותו של הנאשם. היעדר מניע זה עניין יותר עוצמתי שמלמד על מסוכנותו של הנאשם". התובע ציין גם כי במהלך השנים שבהן מרצה זדורוב את עונשו בכלא ולא קיבל אישור לצאת לחופשות, כך שלא נערכה בדיקה בדבר המסוכנות העכשווית שנשקפת ממנו.
סנגורו של זדורוב טען מנגד כי הסיבה שהוא לא יצא לחופשות היא משום שעונשו לא נקצב על-ידי הנשיא. הוא ציין כי זדורוב אינו אדם אלים, שהתנהגותו בכלא הייתה מצוינת והוא אף יוצא לעבודה במסגרייה בכלא שיטה. "מי שהתנהגותו לא טובה הולך לעבוד?", טען. "15 שנה בכלא, שיש שם הכי הרבה עימותים, עבריינים אמיתיים רבים על המיטה, האוכל והטלפון. יש כאן אלפי הזדמנויות לאדם אלים שלא להתנהג יפה. האם יש מבחן גדול יותר מהכלא לראות איך הנמר יוצא מאנשים נורמטיביים החוצה?".
שני הצדדים התייחסו לתקדים שבו שוחררו רוצחיו של הנער דני כץ במהלך המשפט החוזר. בעוד התביעה טענה שניתן היה לשחררם משום שכבר התחילו לצאת לחופשות, חזר הסנגור וטען כי הסיבה שמרשו לא יוצא לחופשות נעוצה רק בעניין קציבת העונש. השופט העיר כי רצח דני כץ נעשה באכזריות גדולה לא פחות, ואף כלל אונס.
אמש הודיעה הפרקליטות לבית המשפט שביקשה מהמשטרה לערוך כמה פעולות חקירה בפרשת רצח תאיר ראדה, לפני משפטו החוזר של זדורוב. בבקשה מציינים התובעים שהחקירה מתבצעת לנוכח הנחיית השופט העליון חנן מלצר, שבקביעתו כי יש מקום למשפט חוזר אמר: "הפרקליטות תחזור ותבדוק את הראיות שהובאו לצורך הרשעת המבקש". בשל דברים אלה, הסבירו בפרקליטות, עלה צורך בביצוע כמה פעולות חקירה.